Prive Sex Almere

Gratis mobiele pjes wijd open kut

gratis mobiele pjes wijd open kut

Ik flapte er meteen uit: O, die heeft mijn moeder gemaakt! Haar reactie zal ik nooit vergeten: Wat lijkt me dat geweldig dat je moeder kleren voor je De balkonscène na de inhuldiging van Beatrix leverde boegeroep op, maar dat werd overstemd door het ingezette Wilhelmus.

Op de dansvloer kreeg ik de hele avond een knipoog en een brede glimlach van haar. Derdeklassers basisschool Willem Wierstra was in actief op een basisschool en zat vooraan bij de feestelijkheden.

Alle derdeklassers van de Amsterdamse basisscholen waren uitgenodigd om de troonswisseling mee te maken op de Dam. Het was in die tijd spannend en de verwachting dat er rellen zouden uitbreken was groot. Mijn zoon was ook een derdeklasser en de klas ging ook naar de Dam. Ikzelf ging mee als begeleider, want de juf vond het prettig dat er vijf begeleiders meegingen. Daar was de eerste controle. Wij moesten lopen over de trambaan op het Damrak richting Dam.

Bij de Zoutsteeg werden wij weer gecontroleerd en op de Nieuwendijk weer. Voordat we op de Dam mochten was er nóg een controle. Onze plek was achter de perstribune en wij konden alles goed bekijken. Op het moment dat Juliana en Beatrix op het balkon verschenen, klonk er een luid fluitconcert. Maar alle toeschouwers gingen zo luid het Wilhelmus zingen dat het fluitconcert werd overstemd.

Het was een dag om nooit te vergeten! Pisbak-koffiekussentjes Pagina 10 Volgende editie maandag 29 april Oorlog In de volgende editie plaatsen we een uniek verhaal over een onderduikadres in hetzelfde blok als het Achterhuis zit.

En hoewel we in De Oud-Amsterdammer eigenlijk nooit verder teruggaan dan de jaren 50, gaan we in de volgende editie wel verder terug, naar de oorlogsjaren en de bevrijding. Het aantal mensen met unieke verhalen waar ze zelf getuige van waren uit die tijd wordt elk jaar minder, maar ze zijn er nog steeds en wij publiceren ze graag. Zaten u of uw ouders in het verzet?

Was u bij het schietincident na 5 mei op de Dam? Heeft u een verhaal uit die tijd dat nog nooit is gepubliceerd, maar dat zeker de moeite waard is om te vertellen? Wij stellen onze kolommen er graag voor ter beschikking. De contactgegevens staan onder aan pagina 3. Adverteren in De Oud-Amsterdammer? Zaterdag 20 april open huis van uur Meerdere woningen te bezichtigen en per direct beschikbaar! Huurprijs vanaf ,- p. Vraagprijs vanaf ,- k. U bent van harte welkom in de modelwoning: Mogen wij ons even voorstellen?

Voor al uw stoffeerwerk, leer-, antiekrestauratie en interieuradviezen bent u in onze winkels aan het beste adres. Altijd een duidelijke, geheel vrijblijvende offerte vooraf! Stoffeerwerk Wij beschikken over een grote collectie meubelstoffen waarmee wij al uw eetkamerstoelen, oorfauteuils, bankstellen en sofa s herstofferen. Zowel klassiek als modern.

Wij zijn gespecialiseerd in bekende merken o. Leerbewerking Wij kunnen diverse leer reparaties verrichten, o. Uiteraard bekleden wij met het beste kwaliteit leer.

Wij leveren de originele huiden van alle bekende merken. Wij zijn gespecialiseerd in het repareren en herstofferen van o. Restauratiewerk Wij restaureren antieke kasten, kabinetten, bureaus en tafels.

Heeft u stoelen met biezen of rieten zittingen die versleten of beschadigd zijn, dan kunnen wij deze voor u vernieuwen. Tevens verwijderen wij houtworm en logen wij al uw meubels. Wij proberen u binnen 48 uur te verhelpen van uw klachten d.

Bel voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak bij u thuis of kom even langs in onze winkel Openingstijden: Die kan ik nooit laten liggen. Ik blader in de verkreukelde krant en lees op pagina Ondernemers en buurtbewoners vrezen dat de herinrichting Elandsgracht te luxe maakt. De parels van de Jordaan. De helft van de pagina wordt in beslag genomen door een vreselijke foto waarop hoofdzakelijk auto s en daken van auto s te zien zijn.

Er verdwijnen parkeerplaatsen. Als je de essentie van een plek weghaalt, streef je je doel voorbij, citeert de verslaggeefster. Wat was die essentie dan? Terugblik Een terugblik maakt dat helder.

Mijn vader had er zijn zaak, hij was grossier in chocolade en suikerwerken, we woonden op nr. Naast ons was restaurant De Gouden Bal. Een pleisterplaats voor alleenstaande bewoners en een eldorado voor onze kat, die altijd de biefstukken pikte in de keuken als de kok het raampje liet openstaan.

Op nummer 18 was de limonadefabriek van de familie Schiet. De kinderen uit de buurt mochten altijd komen kijken en kregen de glazen knikkers mee die over waren van de gebroken kogelflesjes. Daarnaast de kapper, vervolgens een smederij waar de paarden voorzien werden van nieuwe hoefijzers, en daar weer naast veilinggebouw De Eland, waar mijn moeder haar huisraad aanvulde met een bureau of piano.

Zij gaf opdracht en de veilingmeester deed de rest. Vlaggenfabriek Op nummer 12 was de vlaggenfabriek van Ruder. Dat was verboden terrein. De familie Geel woonde op De vader deed iets in en met huizen, de dochters waren mijn vriendinnetjes.

Aan de overkant op de hoek van de Prinsengracht was café De Eland. Vader en moeder runden de tent en de dochter speelde met ons op straat. Want op straat spelen konden we: Er waren nog geen beelden van Jordaanartiesten, maar gewoon verstoppertje spelen om het huisje op de hoek van het plein. De haringman voorzag ons van heerlijke verse haring, de kelder van de gebroeders Lindeman voor de aardappelen, de slager had heerlijke biefstukken en draaide het gehakt waar je bij stond. Gedempte gracht Het belangrijkse voor ons was het speelplein over de hele lengte van de gedempte gracht.

We sleepten onze tafeltjes en stoeltjes naar buiten als het mooi weer was en s winters konden we sleetje rijden. Alleen jammer dat je nooit de lucht kon zien op die gracht. De iepen waren zo groot dat ze hun schaduwen over de hele straat wierpen. Bioscoop De Edison deed goede zaken in de buurt. Wanneer mijn moeder groene zeep nodig had, werd ik naar het Potten en pannenwinketje gestuurd om een klodder van dat spul te halen in een grauw papier.

Jamin Sjamin genoemd verkocht ijsjes van 5 cent en ik werd op heterdaad betrapt toen ik thuis uit de geldla op het kantoortje twee stuivers pikte om mijn vriendinnetje en mezelf te trakteren! Voorrecht Om in deze straat op te groeien - ik woonde er tot mijn 23ste - was een voorrecht! Alles wás er gewoon. In de oorlog gebeurde er veel, na de oorlog bezetten de zwarthandelaren de hoeken van de straten en riepen ze onze huishoudelijke hulp na wanneer ze in het uniform van het Leger des Heils op weg ging naar de tram in de Marnixstraat, naar de zang.

Vol weemoed fiets ik nog wel eens over de gracht. Ik woon er al lang niet meer, kijk naar het ouderlijk huis nu een Turks restaurant , de vele restaurantjes, winkels die er niet meer zijn. Het café is er nog, maar is niet meer in handen van een, voor mij, legendarisch echtpaar, dat de echtelijke twisten met veel omhaal voor de deur uitvocht. En dan zeggen dat je door de parkeerplaatsen te verwijderen de essentie weghaalt?

Bewoners kunnen op het plein zitten als het s zomers warm is onder de oude iepen, kinderen kunnen er heerlijk spelen en wie weet halen ze die beelden ook eens een keertje weg! Het elektriciteitshuisje staat al op de nominatie! Is dat te luxe? Het ging om vertrouwen Daar draait het hele leven om: Toen ik in Buurthuis De Banne werkzaam was kwam mijn vriend Co Dehé met een aantal vrienden op het idee een prachtig binnenvaartschip te kopen.

Ze noemden hem Vertrouwen. Het doel was om jongeren die niet op vakantie gingen in Friesland te leren zeilen. Een hele ervaring op het water in de wind in plaats van in de goot. Voor de jongeren uit de volksbuurten was het een wereldreis naar een gebied waar zelfs een heel andere taal gesproken werd. Ook volkszanger Peter Beense is een weekje mee geweest. Hij was er getuige van dat Marijke en ik toen verliefd op elkaar geworden zijn. Omdat de subsidiekraan in die jaren ook al op slot ging waren de vrijwilligers van de Vertrouwen afhankelijk van giften.

Tijdens menige Vertrouwenactie speelden wij de sterren van de hemel en het geld uit de zakken van de mensen. Een grote slag kon geslagen worden op de kroningsdag van 30 april In de vroege morgen werd op het Rembrandtplein een podiumwagen met spandoek geplaatst.

Er was veel volk op de been dus konden de collectanten veel geld ophalen. Omdat het een roerige dag beloofde te worden, hadden we een gevarieerd muziekprogramma samengesteld met voor elk wat wils. We waren nog niet begonnen met spelen of ja hoor, de pleuris brak al uit.

In de geschiedenis is wel vaker een opstand of revolutie muzikaal begeleid. Nou, die dag kregen wij dat spontaan toebedeeld. Het ene moment speelden wij het Wilhelmus van Karbouwen voor de Mobiele Eenheid, het volgende moment rukten van de andere kant de autonomen en krakers op en speelden we Beatricks en Kraak maar b raak.

Een toeschouwer heeft de foto op de voorpagina gemaakt. Of de geschiedenis zich na 33 jaar zal herhalen is de vraag, maar ook dit keer gaat het er nog steeds om in wie je vertrouwen kunt hebben. De stichting voor jongerenvakanties bestaat nog steeds en Drukwerk ook weer.

De Elandsgracht met de hoge iepen. Verschijning is elke twee weken. Distributie vindt plaats via ruim verspreidpunten in Amsterdam en regio. Binnen én buiten Papeveld. Dat is straks lekker thuiskomen Thuis. De Vuurtoren makelaardij o. Zelf olieboll en bakken is ontaard Maandag 24 decem ber Volgens mij bakken nog steeds veel nooit gedaan mensen hun, want ik heb eigen oliebolle een trauma deed, schrijft n en appelfla overgehouden Marianne van ppen.

Maar aan de manier der Werft. De ik heb dat met kranten waarop mijn keuken was papier en natte moeder dat haar domein thee- en handdo vroeger mijn moeder en alle kieren eken. De kindere was die kokende werden dichtge n mochten de olie heel gevaarl tot Marianne s propt keuken plezier. Uiteinde niet in, want Deze week onder lijk stonden moeder had volgens te eten, maar meer: Wat in de vingers niet De liefde voor het ergste was een smerigh en die dingen eid.

Dus wat die baklucht waren niet de Meer was mij betreft geldt: In De Oud-Am sterdammer van 11 december deden we een oproep voor leuke verhalen rond de feestdagen. Die zijn er gekomen, waarbij blijkbaar vooral Oud en Nieuw veel herinneringen oproept. Hetgeen ons er meteen toe brengt u een voorspoedig en bovenal gezond te wensen. Vooral het vuilspuien heeft me erg aangegrepen pagina 5 Op het afdrukke Bij de familie Van Lange hadden n ze een van de brandmelder systeem voor het uitdoen van de lichtjes: Als je de goede U leest deze krant had, gaf dat altijd een bepaalde vlak voor of na opwinding.

Dat kerst, maar in elk geval snoer stelde trouwen heerst de sfeer s niet veel voor, van de kerstdagen nog helemaal pagina 11 niet nadat er in huis. Arie van door de jaren Lange weet nog goed heen allerlei andersoortige hoe het tijdens lampjes in waren deze feestdagen bij hem thuis gedraaid. Je had peertjes was halverwe van matglas, ge de jaren Groot was felle gladde lampjes, lampjes ie niet, maar met een reliëfje we hadden wel altijd een erop en nog meer ongerege echte kerstboo m en dat kon lds.

Volgende de Geen kerstboo Met alle versierin editie m in kleur, want gen Ook Loes Kuijkens dat vonden mijn dinsdag 8 vertelt hoe zij ouders januari leuker voor ons, vroeger kerstfeest de zes kinderen vierde.

Waar de boom was geen kerstboom. Daar gekocht weet Het versieren van ik niet, maar was ons huisje de kerstboom was opeens was ie te klein voor. Mijn vader voor veel kinderen er kerstspullen was blijkbaar in de jaren 60 handig met het die lagen een feest op zich. Volmet een stevige gens mij vind n mijn vader deksels om tegen punt erop ik daarom kerst gemaakt waar en ik de vier trappen op elkaar aan te de kerstboom tot op de dag van vandaag nog slaan en naar zolder - wij als het ware lepels om op de op werd gespiest.

Maar dat mocht niet kerstboom hooguit met de eerder dan dat dozen weer naar 1,20 meter hoog Oud en nieuw we iets beneden. Wij warms hadden was, want deze werd altijd hadden een aangedaan.

Ik dressoir waarvan op een dressoirk Loes Kuijkens moest dan de linker- en rechterz vaak het kapertje astje gezet pakt de draad dat ook zeker hoger waren dan een gebreid of weer op bij ijde 31 decembe één meter hoog het middengedeelte gehaakt moet zijn wollen mutsje r. Als dat klaar zolder. Hetook dat in de Oude we kaartenhuisjes Dat biel tijdelijke was deedindustri Fons Buis komt tot al waren mijn e. Ditvan vadertentoon Rai van maakten memorabel altijd.

Daarna wij het gebouw stellings ten- moment verre is katholiek opgevoed verderop aan gelovig. Na dat geloof maakte geopen Schede mijnhun schoorst en rijwielen grote nd van d enook een hing de rockband Jan,plein het Gelukkig was Nieuwja en automo die acht de Nieuwe een grote als sporthal.

RAI ouder In was geopen deel uit daar werden ar-wensen mochten is dan In van het ritueel Deze week ik, erd, maar Memorawerd eiets de gekleurd bel, omdat de Oude de omheen zetten op oudejaarsavond. In dedaarna vervalle nog verder deksels en houten na vijftig zomertwee de andere bestaan minuten de n en zeer werden werden er meerdeboom! Naast n gehouden leek ofdeep en Led muiten. Getuige was, moest er en en een n zeggen naarstig in het echter dat de kookboek worden goed Jordaan chaos veel groter oproer is gekeken hoe die oud Goud Was u erbij op was.

Was u ilveren ook kwaad haar gezin bij met op de dronken ons. Meestal ging Munten bandleden? Of heeft het goed met de rollade pagina 5 u andere herinne en dan was het ringen smullen. In een rt Winkelcen aanpagina 3 onder aan kort mailtje schrijft hij: Mijn trum Diemerple staan. Amstel de in Diemen moeder gehele winte was jarig met Lutz. Ze legden uit teerd als rockcon dat de meeste bezoekers van van het jaar.

Toen de nog niet dat groep eindelijk de avond volledig pagina 11 inzag dat ze het uit de hand zou niet konden maken om lopen.

De mooie herinne niet op te treden, ringen blijken haalde iedereen verlicht er niet minder om. De moeilijk heden schenen overwon nen te zijn. Het concert ging die avond Harry Knipschi definitief door. Deep Purple houdt ld, popmuziekdesku het voor gezien. Iemand die die De januari reden dat dit avond bij het concert, in tegenste concert van Deep Purple aanwezi lling tot bijvoorbeeld het g was, is Henk concert van The Landkroon.

Heb je Rolling Stones, een beetje wel eens in de vergetelh mensen door politie te eid is geraakt, is dat paard er bij The Rolling een hal uitgeslag zien worden? Toch is er een hoop verscheen pas gebeurd op die na twaalven bewuste 28 op het podium, januari volkomen dronken, en verdween drie kwartier later weer. De paarden zakten overigen Aankomst band s door de houten in Amsterdam vloer en de politie te paard Knipschild haalt sloeg met wapenst een uitspraak ken iedereen van Rob okbakker van het die voor hun Veronica-blad stok kwam aan waarin onherroepelijk hij vertelt over de zaal uit, door de aankomst die smalle van Deep zijdeuren van Purple in Amsterd de Oude Rai.

In een vroegen we concerten op drie wolk opeenvolgende oosterse dampen van om verhalen over Dit zijn zo n avonden in de stapte Deep Purple de strenge beetje de enige Oude Rai, vertelt Henk. De hele uit de beelden die over en dat Ik koos met ploeg kwam daarop zijn van de vechtpa leverde veel mijn broer en een vriend om half vijf in het Hilton fraaie resultaten rtij. Het grootste concert keer willen er juwelen gekocht. NL en naar Engeland De manager zaaide en met winters naartoe geweest waren.

Na wat heen vertellingen e en weer gepraat s Middags hebben vertellen dat worden naar over vroege gingen de heren men de instalwe op de brommer kaartjes het r.

Waarbij latie nooit op naastgel wij het egen Okura-h maar proberen vroeger al toch tijd kon bouwen gehaald voor Het vijftal van otel. Aangekomen het in de Oude Deep Purple hoorde Rai. Kom jongens, s Avonds werden bij de Oude want ook dat is alweer Rai bleek dat we gaan hier toen dat moeder zij pas rond een we door de er onvoldoende 23 jaar weg.

Naar uur gelede van een vriend stroom kon of tien op het Verder terug n. We Rai ijk ook. Ilse en een zijn zijdeur naar binnen en mooie verhaletty, twee medewe len over sneeuw werden direct rksters overvallen gevechten door de enorme buurt oud Goud tegen buurt?

Er stonden enorme ilveren Uw bijdrage kunt kleerkasten om u sturen naar de zaak in goede banen de adresmunten gegevens die te leiden. Ik werd wintercoll www. Ik bleek tussen de pers neergezet: Zij lachten zich rot om mijn verhaal van de schoolkrant. Vul dan hieronder de gegevens in van de ontvanger. Winter Deze bon kunt u opsturen naar: De Oud-Amsterdammer is een uitgave van: De Oud-Amsterdammer bv Adres: Postbus , GA Weesp Telefoon: Hans Peijs, André Verheul!

Lees verder op pagina 7. Irene Venneker, Myrna Bos Productie: Enter Media BV Handtekening Wat lang niet iedereen weet, is dat dit park is aangelegd op een voormalige vuilstortplaats van chemisch afval. Pieter Bol weet het echter wel degelijk. Dat werd in gebouwd in een Barrière, een stadstoegang die de vroegere stadspoorten verving.

Over de Singelgracht was een dam gelegd met aan beide oeverkanten sluisdeuren, die het water van de Amstel en dat van de grachten moest kunnen scheiden. In die tijd werd het grachtenwater zo goed en kwaad als dat ging door eb-en-vloedstromen via de Zuiderzee en de Amstel ververst. De stad was daarom in drie boezems verdeeld om het waterpeil te kunnen beheersen. Dat veranderde bij de komst van het eerste stoomgemaal op Zeeburg nadat het Noordzeekanaal was gegraven en de Oranjesluizen waren gebouwd.

Houten bruggen over beide waterkeringen gaven toegang tot de stad, waarvoor tot tol werd geheven. In , nadat de Singelgracht met het Westerkanaal naar het IJ was doorgegraven en daar met een waterkering, de Westerkeersluis, kon worden afgesloten, werd de dam waarop inmiddels hoge bomen groeiden afgegraven.

Het Commiezenhuisje herinnert nog aan de periode dat accijns werd geheven bij het bezoek aan de stad. Volgende keer wandelen we de Singelgracht af richting Centrum.

Honderden malen heb ik m gelopen, de tocht naar Muiden over de Diemerzeedijk. Slechts eenmaal vanuit Muiden want je begint graag waar je woont, hoe je terugkomt zie je dan wel eigenlijk altijd de bus naar het Weesperplein. Tientallen verschillende mensen hebben me begeleid en ze waren steeds verrukt over zo n verrassend mooi gebied dicht bij de grootste stad van het land. De Diemerzeedijk is een van de oudste dijken van ons land.

De eerste aanleg ervan dateert van de tijd tussen en Later was hij deel van de keten Haarlemmerdijk, Zeedijk, Kadijk, Zeeburgerdijk. Rembrandt heeft er rondgezworven en een paar van zijn etsen tonen een boerderij in Oud-Diemen en een melkboer met hond op de Diemerzeedijk. De melk in twee emmers Dit is anno niet meer voor te stellen: Vanaf die plek ook een gezicht op Durgerdam, dat hij groter maakt dan je in werkelijkheid ziet.

Pontje Later heeft het Amsterdam-Rijnkanaal het gebied doorsneden en was er een pontje dat de Oud-Diemerlaan uit Diemen met de dijk verbond. Daar heeft Breitner gebruik van gemaakt want op de dijk schoot hij een mooie foto van zwemmende jongetjes. In het begin van de vorige eeuw zwierf mijn schoonvader Jan Wilcke er rond als jongen. Hij wilde bioloog worden en dat is ook gelukt.

Als oude man kon hij nog enthousiast vertellen hoe uniek het gebied was en welke planten en vlinders hij vond, in deze ontmoetingsplek van toen nog zout water van de Zuiderzee en zoet water uit de Watergraafsmeer en de Diem. Wij durfden hem niet te vertellen dat het gebied tientallen jaren was misbruikt door Philips Duphar dat er giftig chemisch afval dumpte, waaronder dioxinen. Dat deed het bedrijf ook in de Volgermeerpolder Waterland waar een zeer kostbare sanering juist achter de rug is.

Oproep In Diemen zijn in de jaren zestig en zeventig allerlei acties gevoerd tegen de vuilverbranding, onder andere met de leus Lazer op met je vuilverbranding. De Oud-Amsterdammer wil daar graag een verhaal over schrijven en zoekt mensen die zich dit kunnen herinneren.

Bron en foto s: Donkere giftige wolken boven een verder gewoon Hollands landschap. Zij ventten hun producten uit in een wijk. Omdat de wijken elkaar nogal eens overlapten, werd er in de vijftiger jaren een soort verkaveling toegepast, zodat de wijken veel efficiënter bediend konden worden.

Een enkele melkboer bleef zich daartegen verzetten, maar dat protest ebde snel weg. De melkboer had meestal een handkar of een bakfiets met daarop kratten, een boter-, kaas- en eierenkist en een grote melkbus.

Deze laatste was s zomers omhuld met een witte molton hoes ter isolatie. Uit de melkbus werd losse melk getapt. Deze was goedkoper dan de flessenmelk. Toch kozen veel klanten voor de melkfles, want die kwam van de fabriek. Met de losse melk kon wel eens gesjoemeld worden. Een melkboer vertrouwde mij eens toe dat hij 28 liter melk aanlengde met 2 liter water. De Keuringsdienst van Waren kon dat niet ontdekken en het leverde snel de opbrengst van 2 liter extra op.

Bij ons thuis werd de taptemelk alleen gekocht als er rijstepap op het menu stond. Literflessen De kratten bevatten de altijd nog bestaande, glazen literflessen die afgesloten waren met een zilveren dop in R. De flessen bevatten behalve melk ook karnemelk, yoghurt, vla en diverse pappen, zoals gortepap, karnemelkse pap, havermoutpap, rijstepap, bloemetjespap.

Er waren ook flessen met een kroonkurk met dubbelgestoomde melk. Er waren ook flessen van een halve liter. Schoolmelk Om de kindertjes in de naoorlogse jaren aan te sterken, werd er op de kleuterscholen schoolmelk verstrekt. De melkfabriek leverde speciale kratjes met flesjes van een kwart liter.

Voor de schoolmelk moest wel betaald worden. Veel kinderen kregen daarvoor een zakje om hun hals met een kwartje erin voor de schoolmelk. Tenminste, als moeder het kwartje kon missen. Ik vraag me af hoe er omgegaan werd met de gezinnen die het niet konden betalen. Wij kunnen ons niet herinneren dat er kinderen overgeslagen werden. Weet iemand het nog? Naarmate de technische mogelijkheden voortschreden veranderde de wijze waarop de melk werd rondgebracht.

De bakfiets werd voorzien van een hulpmotor, er kwamen speciale melkkarretjes met een overdekte cabine, later gevolgd door de echte bestelauto s, meestal VW. Door uitbreiding van het assortiment werden de wagens groter en werd de melkboer een rijdende kruidenier met de SRV-wagen. Maar met de opkomst van de supermarkten verdwenen de melkboeren meer en meer uit het straatbeeld. Het uitventen was een arbeidsintensieve bezigheid en eigenlijk alleen rendabel als er een paar grote bedrijven tot de klantenkring behoorden, zodat in één keer een grote levering voor de bedrijfskantine kon worden gedaan.

Later verdwenen de gespecialiseerde melkwinkels ook grotendeels. De meeste melkproducten zijn gebleven, maar nu in kartonnen pakken. De losse melk aan huis in de stad zal niet meer terugkomen. Eerder verschenen in deze rubriek in respectievelijke volgorde: Op 4 mei worden kleinschalige herdenkingen gehouden in Amsterdamse huizen waaruit de Joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd; op 5 mei staan huizen waarin verzet werd georganiseerd centraal.

Verschillende sprekers, onder wie overlevenden, vertellen hun verhaal over vervolging, oorlog, verzet én bevrijding. Zo speelt Julius Vischjager piano in het laatste huis waar hij met zijn moeder, die de oorlog niet overleefde, woonde; vertellen Harry en Sieny Cohen over hun werk met de crèchekinderen uit de Hollandsche Schouwburg in de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan en wordt aan de Nieuwe Achtergracht de geschiedenis van het vroeger daar gevestigde Joodse bejaarden- en ziekenhuis de Joodse Invalide belicht.

Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. In Huizen van Verzet op 5 mei worden in 20 huizen indrukwekkende verhalen verteld over dappere studenten, dwarse kroegbazen en strijdbare communisten. Over het vervalsen van documenten, het verbergen van mensen, het maken en verspreiden van illegale pers. Maar ook over het verlies van de dapperen die stierven.

Met onder anderen Tinie IJsberg, dochter van een gefusilleerde februaristaker, een uitgebreid programma in Kriterion over het redden van kinderen, en Rob Metz, die opgroeide aan de Egelantiersgracht waar vergaderd werd en wapens werden opgeslagen.

Zie voor het volledige programma Meer informatie op De Jordaan en de Gouden Koets In de Rietvinck aan de Vinkenstraat is donderdagmiddag 18 april tussen en uur een lezing van Thijs van Leeuwen. Thijs van Leeuwen, co-auteur van het boek De Gouden Koets, Van Amsterdams geschenk tot nationaal symbool alsook woordvoerder van de burgemeester van Amsterdam tijdens de inhuldiging van Koningin Beatrix in , gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de Gouden Koets, waarbij de Jordaan een uitermate belangrijke rol heeft gespeeld.

Daarbij zal hij aandacht schenken aan de families in de Jordaan die hebben bijgedragen aan het initiatief voor de bouw van de Gouden Koets. Met de inhuldiging van Koning Willem Alexander in zicht zal hij tevens het tentoonstellen en het gebruik van de Gouden Koets bij de inhuldigingen van Koningin Wilhelmina in en Koningin Juliana in belichten.

Afschaffing van de slavernij tijdens Amsterdam in gesprek Zondag 21 april wordt in het kader van de reeks Amsterdam In Gesprek een bijeenkomst gehouden over jaar afschaffing van de slavernij foto Slavernijmonument in het Oosterpark. Aspha Bijnaar wetenschappelijk onderzoekster Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis en Alex van Stipriaan hoogleraar Caribische geschiedenis Erasmus Universiteit Rotterdam vertellen over de rol van Amsterdam in het Nederlandse slavernijverleden.

Ook wordt stilgestaan bij de sporen die in het tegenwoordige Amsterdam nog te vinden zijn van het slavernijverleden, zowel fysieke, mentale als immateriële sporen.

Uiteraard vertellen de gastsprekers ook over de afschaffing van de slavernij, dit jaar precies jaar geleden. De toegang is gratis. Het aantal zitplaatsen is beperkt tot maximaal personen. Wees dus op tijd, want vol is vol. Zondag 5 mei is overigens de laatste bijeenkomst. Kijk ook op voor meer informatie over Amsterdam in Gesprek.

De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet treden op 30 april op tijdens de Koningsvaart voor het nieuwe koninklijk paar. Het Nationale Ballet danst op een ponton in het water het duet Trois Gnossiennes van choreograaf Hans van Manen op de gelijknamige compositie van Erik Satie. Dansers zijn eerste solisten Igone de Jongh en Casey Herd.

De Koningsvaart vertrekt om uur vanaf het Filminstituut. Het nieuwe koninklijk paar krijgt tijdens de Koningsvaart over het IJ een feestelijk cultureel programma aangeboden. De vaartocht eindigt rond uur bij het Muziekgebouw aan het IJ. Tentoonstelling over Federico Fellini EYE presenteert in de zomermaanden een grote tentoonstelling over Federico Fellini, een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. De tentoonstelling Fellini - The Exhibition, opgezet als een visueel laboratorium, toont de bronnen van Fellini s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep.

De tentoonstelling belicht daarnaast de wijze waarop hij in zijn films gangbare lineaire vertelstructuren wist te doorbreken en hoe hij op speelse wijze existentiële vraagstukken aansneed. Maandag 6 mei staat DeLaMar in Amsterdam aanvang uur op het programma.

Na de succesvolle tournees Vuile Huichelaar en t Zal je kind maar wezen is er een nieuw programma: Vluchten kan niet meer!.

Saskia van Zutphen en Paulette Willemse zingen vele bekende meezingers en verbinden de liedjes aan elkaar met grappen en sketches. Na de show wordt het feest gecontinueerd in de foyer, waar de dames met een van de muzikanten gaan zingen. Meer informatie Aspects of Love komt naar Carré Woensdag 17 april, donderdag 18 april, vrijdag 19 april en zaterdag 20 april wordt in Koninklijk Theater Carré de musical Aspects of Love opgevoerd. Aspects of Love is een verhaal over de ongrijpbare facetten van liefde en verlangen, een musical die uitdaagt en raakt.

Wat enkel een onschuldige romance leek te zijn, wordt het begin van een langdurige, vurige en gepassioneerde rondedans tussen vijf mensen uit drie generaties, waarbij verovering, verraad en verlies uiteindelijk hun ware gezicht laten zien. Aspects of Love is gebaseerd op de gelijknamige roman van David Garnett over de kunst van het liefhebben en het liefhebben van de kunst en speelt zich af tegen de achtergrond van de Franse Pyreneeën, Parijs en Venetië.

De jonge Engelsman Alex wordt, al reizend door Frankrijk, hopeloos verliefd op de ambitieuze actrice Rose. Meer informatie over ander andere de kaartverkoop is te vinden op Wandeling langs sportclubs van weleer De Watergraafsmeer is de bakermat van veel sportclubs. Helaas zijn er veel verdwenen of gefuseerd, maar er wordt nog steeds heel veel gesport.

Tijdens een verhalenwandeling op zondag 28 april wordt een rondje gemaakt langs onder andere de velden van voorheen Madjoe, DJK foto, De Geuzen en Meerboys. Het wordt een sportieve wandeling, dus trek een paar stevige schoenen aan. Uw eigen verhalen zijn meer dan welkom. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie o. De wandeling begint om uur en duurt tot ongeveer uur. De kosten bedragen 3 euro per persoon, inclusief de consumptie na afloop graag vooraf gepast betalen.

Het startpunt wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt. Aanmelden kan bij Jo Haen via of per telefoon Facebook. Maar Amsterdam leeft onder de Amsterdammers niet slechts een keer per twee weken, maar elke dag. Om daarin te voorzien heeft De Oud-Amsterdammer een Facebookpagina geopend met veel foto s van vroeger en nu. De redactie van De Oud-Amsterdammer plaatst regelmatig foto s, maar natuurlijk kunt u ook leuk beeld plaatsen.

En als het leuk genoeg is, besteden wij er weer aandacht aan in De Oud-Amsterdammer. Via via hadden wij namelijk gehoord dat dit pand zou vrijkomen en wij de woning konden huren. De huur werd iedere week opgehaald 39,55 gulden per week door de huisbaas en op een kaart afgetekend! De woning bestond uit een woonkamer, een keuken en een kast op de gang waar het beddengoed en de kussens in pasten.

Daarnaast waren er ook nog twee toiletten. Zelfs een douche was er niet, je moest je gewoon aan de geiser wassen. Er woonde nog een echte Jordanese opoe op 3 hoog die de ganse middag uit het raam hing. Maar we hebben daar vijf jaar met geweldig veel plezier gewoond. Een van hen heeft zijn huis gekocht van de ouders van Herman Emmink die onlangs overleden is op jarige leeftijd die er een Verf- Glas-Behangzaak hadden.

De broer van Herman Emmink is na de restauratie nog een keer terug geweest in het huis. Hij wist niet wat hij zag. Van daar verhuisden ze naar Halfweg In werd de zaak op de Westerstraat overgenomen door Wim van der Kaaij. Er werden op die fietsen vele titels behaald door o. Mijn vrouw had toen een zaak opgezet in heren- en damesconfectie in het Confectiecentrum.

Er woonden veel wetenschappers vlak in de buurt van de Boomdwarsstraat, waarvan de meeste De familie Mol woonde op de 2e etage waar de pijlen staan. De heer Mercks had een geheugen als een pot. Hij liep altijd in driedelig grijs tot hij dik in de 70 was.

Hij wist nog precies in welke van zijn duizenden laatjes hij welke van zijn miljoenen artikelen kon vinden! Als je iets niet kon vinden riep je standaard: De fietsenzaak werd rond gerund door Joop en Willem Bustraan. De gebroeders Bustraan waren bankwerkers en besloten hun eigen fietsen te ontwerpen. Door de jaren heen zijn zo n 63 wereld- en olympische titels behaald! Zelf heb ik bij de concurrent, de firma Brands, een racefiets laten aanmeten, waarop ik in vele jaren heel Nederland door ben gefietst.

Lijstenwinkel Petri zat er ook al lang voor wij in de buurt kwamen wonen. Als cadeau voor mijn promotie kreeg ik van mijn collega s een prachtige ingekleurde gravure, gekocht bij de firma Pfann, aan de Oudemanhuispoort. Deze stelde een inkijk voor in de Singel ter hoogte van de Haringpakkerstoren die wellicht herbouwd wordt. De gravure heeft altijd boven de open haard gehangen. Een paar jaar geleden kwam de gravure met een geweldig geraas naar beneden! Het glas was gebroken, de gravure beschadigd en de koperen ketting waar hij aan hing was volledig in tweeën gebroken.

We hebben het wrak naar meneer Petri gebracht en deze heeft de gravure volledig in oude staat hersteld. Ook heeft hij een nieuwe lijst gemaakt. Nog meer herinneringen Huub Rooymans, destijds de man van Jenny Arean, woonde bij ons aan de overkant.

Als het s zomers warm was stonden bij veel bewoners de ramen open. Op zondagmiddagen kwamen er vaak geluiden tot ons die sterk deden denken aan Van Wippenstein -geluiden. Vooral op vrijdagavond waren de kroegen in de buurt tot laat open. Bij één huis was altijd een verlicht Christusbeeld voor het raam zichtbaar. Een beschonken man kwam daar altijd langs en riep dan steevast: Met je kut Christusbeeld! De ramen vlogen dan altijd open en men riep hem tot de orde.

Toen we pas in de straat woonden reed ik een zware DKW motorfiets. Op een zekere morgen was het schrikken: Goede raad was duur, tot ik maar eens besloot de buurt door te gaan. En verdraaid, in de Boomstraat stond hij. De dieven konden hem niet gestart krijgen en hadden hem maar laten staan. Veel dramatischer was de inbraak in mijn auto. Mijn proefschrift, in concept, zat er namelijk in! Ik had alle geluk van de wereld: Het kleine straatje lag tussen twee markten in, die van de Westerstraat en die van de Lindengracht.

Maar het was er altijd reuzegezellig! De oneven kant van de Eerste Boomdwarsstraat is in door nieuwbouw vervangen, maar ik denk met veel plezier terug aan deze straat. Moord op een melkboer Op een zondagochtend kom ik op het bureau. Er zaten een blanke vrouw en een zwarte man op de arrestantenbank. Zij was een hoertje en hij was haar pooier. Zij werkte op het Oudekerksplein.

Die nacht hadden zij ruzie gehad en waren door de politie van de straat geplukt en met de surveillanceauto naar het bureau gebracht. Toen de agenten de auto nakeken, zagen zij op de achterbank, tussen de leuning en het zitkussen, een gouden sieraad verstopt zitten.

Het moest van die twee zijn, maar ze deden net of hun neus bloedden en wisten niets van het sieraad af. Het stond ook niet gesignaleerd als vermist of gestolen. Ik heb het sieraad bij me genomen.

Bij inbraken bij juweliers worden door hen meestal beschrijvingen opgegeven van de gestolen spullen met keurmerk en meesterteken. Melkboer Enige tijd later werd er een melkboer in De Pijp vermoord en de collega s die de zaak hadden zochten naar een combinatie van een blonde vrouw en een zwarte man.

Ik herinnerde me de twee en gaf het door. Ze bleken de daders te zijn en zijn veroordeeld. Het tragische was echter dat deze moord eigenlijk voorkomen had kunnen worden. Wat was namelijk het geval? De twee hadden eerder een inbraak gepleegd bij een juwelier, maar de buit viel tegen. Omdat het gerucht ging dat die melkboer goed in zijn slappe was zat, moest hij eraan geloven.

Met een van de sieraden, afkomstig van die diefstal bij die juwelier, waren zij die zondagnacht aangetroffen. Als de benadeelde juwelier bijtijds de signalementen van de gestolen spullen had doorgegeven, hadden die twee eerder vastgezeten en was de moord op die melkboer waarschijnlijk niet gebeurd. Wat zou daar instaan? De troonsbestijging van Koning Willem- Alexander nadert. Het land is in rep en roer.

Naast zijn nieuwe rol als koning betekent de inhuldiging ook dat Willem-Alexander zijn memoires als troonopvolger moet voltooien. Zijn geheime memoires, waarin hij onder meer uiteenzet wat hij van zijn moeder heeft geleerd en welke strategie hij als koning zal hanteren. Net als zijn voorouders dient ook hij zijn deel aan de Boeken van Oranje toe te voegen. Waarom weet de hofbiograaf, de grote vertrouweling van het koningshuis, van niets?

Zijn nieuwsgierigheid naar de inhoud én zijn eergevoel drijven hem in een spannende zoektocht naar de Boeken van Oranje. Hij wil alle koninklijke geheimen openbaren en daarmee de Nederlandse geschiedenis herschrijven. Als de toekomstige koning en zijn College van Vertrouwen de ernst van deze dreiging inzien, staat hun besluit vast.

De hofbiograaf moet worden gestopt. Patrick Bernhart debuteerde als schrijver met het succesvolle Zo werden wij wereldkampioen, eveneens een geestige en spannende combinatie van feiten en fictie.

Hij overtreft zichzelf met een nog spannender boek over een nog aantrekkelijker onderwerp: Knap gedaan en intrigerend. Bart s Neverending Network afk. Zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan, net zoals in mijn oud Amsterdam, zou er hoog in de lucht ook een torenklok slaan, als de Wester in Amsterdam, ik zal het nooit weten al wil ik het graag, want het blijft op den aarde een vraag, zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan, net zoals in mijn Amsterdam.

Dit lied van Johnny Jordaan heet Een Jordaan in de hemel en dat was de oplossing van de puzzel van vorige keer. We geven toe dat er bij het drukken van de puzzel iets mis is gegaan, waardoor een aantal opgaven was weggevallen.

Desalniettemin kregen we veel goede oplossingen binnen. De dinerbonnen van Haesje Claes zijn voor A. Wij wensen hen smakelijk eten!

Een beschrijving van dit boek staat naast de puzzel. Stuur uw oplossing met uw naam, adres en telefoonnummer voor vrijdag 26 april naar of naar: Wij stimuleren lezers hun eigen verhalen in te zenden. Hieronder verhalen die recht uit het hart van de lezer geschreven zijn. Heeft u ook een bijzonder verhaal dat u met de lezer wilt delen? Iedereen kreeg een diploma door Arie Haagsma Tussen de Klaas de Vriesschool gelegen aan de Leeuwendalersweg en de Paulusschool gelegen aan de Wiltzanghlaan te Amsterdam-West, lag een braakliggend stuk grond.

Hier werd met mooi weer veel gebruik van gemaakt door de scholieren van de Klaas de Vries. Tijdens de gymlessen werd hier dan slagbal met rondjes gespeeld. Ook trefbal was een geliefd onderdeel van de scholieren, waarna je met knalrode onderbenen de school weer in ging.

Spelletjes Het vrij brede pad dat tussen de scholen liep achter de Akbarstraat werd zomers veelal gebruikt voor spelletjes, vooral met Koninginnedag. Deze ruimte tussen de scholen was voor de volwassen personen op de foto een reden om een speeltuinvereniging op te richten.

Schipper Ik wilde graag reageren op het stukje in de krant over de goedbedoelde prullaria bij jubileum van de ADM in De Oud-Amsterdammer van 2 april. Ik ben in het bezit van een gouden polshorloge. Dit horloge Het bestuur en enkele leden van de speeltuinvereniging waar Arie Haagsma veel heeft gespeeld. Hij heeft het gekregen vanwege het feit dat hij 25 jaar in dienst was.

In totaal heeft hij 43 jaar gewerkt bij ADM. Helaas is hij al verscheidene jaren terug overleden, maar ik wilde dit graag met jullie delen. Later besefte je dat iedereen een diploma kreeg. Door teams uit straten werd er tegen elkaar gevoetbald.

Het gebeurde zelfs dat je als straat zijnde op je beurt moest wachten om op dat veldje te kunnen voetballen, maar het gebeurde ook wel dat je moest uitwijken naar het voetbalveldje op de Majoor Fransweg of zelfs naar het veld tussen de twee stukken van de Multatuliweg in, ter hoogte van het Esso station. Vanwege mijn al decennia durende inspanningen betreffende de NDSM historie en daarbij, indien ik voldoende informatie ontvang, ook de overige werven in Noord, zijn er een aantal personen die mij alles opsturen dat met deze materie van doen heeft.

In het artikel werd ik geciteerd en dat is altijd prettig om te vernemen. Het onderwerp op zich is ook een hele goede zaak. Hoe meer aandacht hoe beter, alles in het belang van de nautisch-industriële geschiedenis die in Nederland nog steeds een ondergeschoven kindje is. Er werd in het artikel echter verwezen naar ndsmmuseumwerf.

Wij hopen dan slagvaardig te kunnen optreden. Badhuis Oost door Tiny de Groot-van Mourik Wij probeerden stukjes ijs te pakken door Tom Baars In het verhaal over de ijsstaven twee edities terug gepubliceerd met een aantal reacties in de vorige editie ben ik het met T. Bulte eens dat de ijsstaven uit de voormalige Amstelbrouwerij kwamen. Ik zag midden jaren 40 deze vierkante witte auto s met de rode letters Amstel Brouwerij regelmatig bij slagerij De Vries in de 2e Oosterparkstaat no 89 komen om ijsstaven af te leveren.

Wij probeerden dan stukjes ijs te pakken. Ja, de tijd dat deze attributen werden afgeleverd kan ik me nog goed herinneren. Bij de ijssalon van de familie Van t Hooft in Badhoevedorp werden er wekelijks ijsstaven gebracht in een Opel-Blitz met een opbouw van hout.

De opbouw was wit geschilderd en met zwarte letters stond er De Amsterdamsche IJscentrale op. Het was altijd dezelfde man die de ijsstaven bracht. Als het kleine vrachtwagentje open werd gedaan, dan legde de man een jutezak op z n schouder om daar z n ijsstaven op te leggen en de restanten van het ijs, die vooraan op de grond van de vrachtwagen lagen waren voor ons jongens van een jaar of In de tijd dat de man met de ijsstaven naar het ijssalon liep bleef de achterdeur van z n Opeltje altijd open staan.

Dit was met name in de zomermaanden een wekelijks terugkerend fenomeen. Jammer genoeg komt deze tijd nooit meer terug. Ik vind De Oud-Amsterdammer een prachtige krant, die ik niet meer wil missen. Ga zo door met die prachtige verhalen over vroeger. Gortzak Afgelopen tijd kwam ik in De Oud-Amsterdammer regelmatig verhalen tegen waarin een paard een rol speelde. Ik wil u het volgende verhaal niet onthouden. Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog maakte de G.

Deze ambulances werden bemand door een koetsier en 2 ambulancemedewerkers van de G. Op een nacht was er een rit naar het W. Toen de ambulancebemanning weer buiten kwam waren paard en wagen verdwenen. De koetsier stond ook voor de deur. Uiteraard werd er op het verduisterde W. De portier in de poort wist dat het span de poort had verlaten. Hij had het al vreemd gevonden dat zijn groet niet werd beantwoord. Het bleek dat het paard had besloten naar zijn stal op de Cruquiusweg te gaan.

Daar werden paard en wagen weer teruggevonden. Mijn vader was één van de G. D ers en hij heeft het verhaal in de loop der jaren meerdere malen verteld. Ik las het stukje over de badhuizen van Jos Mol rubriek Dit komt nooit meer terug. Wij uit de Soerabajastraat gingen natuurlijk ook naar het badhuis op zaterdag. Wij hadden alleen een kenau van een badvrouw die als een gek op de deur stond te rammen terwijl ze schreeuwde: Onlangs zijn wij met de ouwe knarren nog eens naar dat badhuis teruggegaan.

Daar stonden wij dan op de stoep. En het leukste van het verhaal is dat alle oudjes hetzelfde verhaal over dat getimmer op de deur vertelden. Vondelbrug door Jaap Bijl Het kan zijn dat met de bouw van de Vondelbrug in de rubriek Brug op brug af in De Oud-Amsterdammer van 19 maart is begonnen, maar de brug werd pas in voor het verkeer opengesteld. Alleen winkeliers uit de omgeving mochten bij de opening voor het eerst over de brug lopen.

Mijn vader wilde bij de opening ook graag meelopen, maar werd tegengehouden omdat hij geen winkelier was. Een mannetje meer of minder maakte toen wel wat uit. Voor het fietsverkeer waren er tot de opening houten hellingen via het Vondelpark.

We kregen namelijk een juweel van een tekst binnen van Fons Kuiper, die herinneringen bewaart aan de zitkussens in het oude Olympisch Stadion. Nu is het plein ervoor aan de beurt.

Tenminste, dat is de bedoeling. Het Olympisch Stadion is voor mij synoniem aan één ding: Mijn vader was 14 toen hij begon als kussentjesverkoper in het OS.

Dat heeft hij volgehouden totdat er andere zitjes kwamen waar geen kussentjes meer op pasten. Hij zal zo n 70 zijn geweest toen hij ermee stopte. Het werk was een welkome aanvulling op zijn inkomen als bankwerker.

De dubbeltjes en kwartjes werden na afloop van een wedstrijd gretig geteld en van een bestemming voorzien. Bij ons thuis stond nog zo n metalen busje met gleufjes voor gaswater-licht en nog wat andere essentiële uitgaven. Een uitverkocht huis betekende eens een keer lekker eten. Zonder wijn, want dat was alleen maar zuur. Maar wel met een halfje jenever vooraf.

Veel toeschouwers in het Olympisch Stadion zaten op een kussentje van Fons Kuiper. Derby Ajax is al meer dan dertig jaar de enige profclub in Amsterdam. Ruim dertig jaar geleden telde de stad er nog vier. In Nederland zijn nog maar twee steden met meer dan een club in het betaalde voetbal: Behalve Ajax speelden er in het verleden nog drie profclubs in Amsterdam: Ik reken profclub Amsterdam die korte tijd in de wilde bond uitkwam maar even niet mee.

DWS kwam oorspronkelijk uit de Spaarndammerbuurt, maar beleefde de grootste successen na de verhuizing naar het Olympisch Stadion. De club leverde in een unieke prestatie door in het eerste seizoen na promotie naar de eredivisie de landstitel te grijpen. De Lieverdjes schreven geschiedenis door Internazionale Op de fiets Elke zondag ging mijn vader op de fiets naar het OS. Als kleine jongen mocht ik soms mee. Achter op de bagagedrager.

Bij de poort, het kleine huisje uiterst rechts van het stadion, werd mijn vader altijd tegengehouden door een dienstdoende suppoost. Da s mijn zoon, die komt mij helpen. Vrijwel altijd volgde een joviale zwaai met de arm - rij maar door. Een enkele keer was er een dienstklopper die zijn twijfels had.

Die ken geeneens een kussentje tillen. Je wil m zeker voor nop naar binnen smokkelen Mijn vader zwaaide naar hem en fietste uit Milaan uit te schakelen. In die ploeg speelde toen nog sterspeler Sandro Mazzola. Ook was de club in de laatste tegenstander van Ajax voordat Johan Cruijff naar Barcelona vertrok. Maar na verloop van tijd bleek dat er in Amsterdam geen ruimte was voor een profclub naast Ajax.

FC Amsterdam trok steeds minder toeschouwers en speelde de thuiswedstrijden tijdens de laatste seizoenen zelfs op het bijveld naast het Olympisch Stadion. De club was toen inmiddels afgezakt naar de Eerste Divisie. Gezellig was het wel, maar ook een beetje treurig. In viel het doek voor FC Amsterdam. De kans op een Amsterdamse derby was voorgoed vervlogen. Fons Kuiper als klein jochie bij de zitkussentjes in het Olympisch Stadion. En als ie straks langskomt, pak je gewoon een kussentje en loop je ermee naar boven.

Blond sletje gaat vreemd met de vader van haar vriend. Sexy tiener sletje heeft een oogje op vrouwelijke loodgieter. Babe likt de anus van gespierde hunk. The business of woman. Papa neukt meisje in bijzijn van slapende zoon.

Skinny teen loves to fuck the old guy. De camera draait, jonge tiener lesbiennes zijn er klaar voor. Perverseling houdt een orgie met 4 oma's. Lesbische milfjes gaan in ondertrouw. Joost krijgt per ongeluk een stijve van zijn stiefmoeder.

Jochie vervult zijn fantasie met geile oma. Chloe showt haar nieuwe lingerie setje. The art of licking pussy. Masturberende Chloe word verrast door een dikke lul. Sexy mature 47 heeft een oogje op de timmerman. Nederlandse oma word keihard geneukt. Meisjes plagen kutjes vragen. Zuigen op een harde clit.

Vriendinnetjes bezorgen elkaar een intens orgasme. Tiener sletje bespied bejaarde man. Megan is dol op mooie, ronde pramen. Kleindochter beloond opa voor zijn harde werk.

.

Slaaf zoekt meesteres vagina scheren film

Sexy tiener sletje heeft een oogje op vrouwelijke loodgieter. Babe likt de anus van gespierde hunk. The business of woman. Papa neukt meisje in bijzijn van slapende zoon. Skinny teen loves to fuck the old guy.

De camera draait, jonge tiener lesbiennes zijn er klaar voor. Perverseling houdt een orgie met 4 oma's. Lesbische milfjes gaan in ondertrouw. Joost krijgt per ongeluk een stijve van zijn stiefmoeder. Jochie vervult zijn fantasie met geile oma. Chloe showt haar nieuwe lingerie setje. The art of licking pussy.

Masturberende Chloe word verrast door een dikke lul. Sexy mature 47 heeft een oogje op de timmerman. Nederlandse oma word keihard geneukt. Meisjes plagen kutjes vragen. Zuigen op een harde clit. Vriendinnetjes bezorgen elkaar een intens orgasme. Tiener sletje bespied bejaarde man. Megan is dol op mooie, ronde pramen. Kleindochter beloond opa voor zijn harde werk. Let me play with your tits before we go fucking.

Table Most strongly misclassified females in SVR token unigrams with scores for various feature types. Enquiries duldig Tues Thurs and second Sat of every month. Figures and show accuracy measurements for the token unigrams bigrams normalized character all three systems at various numbers of principal components. Look at ever thing God has made See the birds above Nadere informatie Process Mining and audit support within financial services.

We expect that the performance with TiMBL can be improved greatly development of better hyperparameter selection mechanism. Introduction the Netherlands we have rather unique resource form of TwiNL data set daily updated collection that probably contains least Dutch public tweet production since Tjong Kim Sang van den Bosch. Een vriend heeft iets Peace of nicias voor je over Wat is vriendschap Iedereen vrienden vindt het hebben van groot belang.

Look zitkala sa american indian stories at ever thing God has made See the birds above kat meads Nadere informatie Process Mining and audit support within financial services. Its accuracy degrades when using PCA although often not significantly. This group exhibition about the artists depiction of what emmanuel furrow important in life.

Also being an artist not only happily painting but you have to run business as well.gratis mobiele pjes wijd open kut

Ik flapte er meteen uit: O, die heeft mijn moeder gemaakt! Haar reactie zal ik nooit vergeten: Wat lijkt me dat geweldig dat je moeder kleren voor je De balkonscène na de inhuldiging van Beatrix leverde boegeroep op, maar dat werd overstemd door het ingezette Wilhelmus.

Op de dansvloer kreeg ik de hele avond een knipoog en een brede glimlach van haar. Derdeklassers basisschool Willem Wierstra was in actief op een basisschool en zat vooraan bij de feestelijkheden. Alle derdeklassers van de Amsterdamse basisscholen waren uitgenodigd om de troonswisseling mee te maken op de Dam.

Het was in die tijd spannend en de verwachting dat er rellen zouden uitbreken was groot. Mijn zoon was ook een derdeklasser en de klas ging ook naar de Dam. Ikzelf ging mee als begeleider, want de juf vond het prettig dat er vijf begeleiders meegingen. Daar was de eerste controle. Wij moesten lopen over de trambaan op het Damrak richting Dam. Bij de Zoutsteeg werden wij weer gecontroleerd en op de Nieuwendijk weer.

Voordat we op de Dam mochten was er nóg een controle. Onze plek was achter de perstribune en wij konden alles goed bekijken. Op het moment dat Juliana en Beatrix op het balkon verschenen, klonk er een luid fluitconcert. Maar alle toeschouwers gingen zo luid het Wilhelmus zingen dat het fluitconcert werd overstemd.

Het was een dag om nooit te vergeten! Pisbak-koffiekussentjes Pagina 10 Volgende editie maandag 29 april Oorlog In de volgende editie plaatsen we een uniek verhaal over een onderduikadres in hetzelfde blok als het Achterhuis zit. En hoewel we in De Oud-Amsterdammer eigenlijk nooit verder teruggaan dan de jaren 50, gaan we in de volgende editie wel verder terug, naar de oorlogsjaren en de bevrijding.

Het aantal mensen met unieke verhalen waar ze zelf getuige van waren uit die tijd wordt elk jaar minder, maar ze zijn er nog steeds en wij publiceren ze graag. Zaten u of uw ouders in het verzet? Was u bij het schietincident na 5 mei op de Dam? Heeft u een verhaal uit die tijd dat nog nooit is gepubliceerd, maar dat zeker de moeite waard is om te vertellen? Wij stellen onze kolommen er graag voor ter beschikking. De contactgegevens staan onder aan pagina 3.

Adverteren in De Oud-Amsterdammer? Zaterdag 20 april open huis van uur Meerdere woningen te bezichtigen en per direct beschikbaar! Huurprijs vanaf ,- p.

Vraagprijs vanaf ,- k. U bent van harte welkom in de modelwoning: Mogen wij ons even voorstellen? Voor al uw stoffeerwerk, leer-, antiekrestauratie en interieuradviezen bent u in onze winkels aan het beste adres. Altijd een duidelijke, geheel vrijblijvende offerte vooraf! Stoffeerwerk Wij beschikken over een grote collectie meubelstoffen waarmee wij al uw eetkamerstoelen, oorfauteuils, bankstellen en sofa s herstofferen.

Zowel klassiek als modern. Wij zijn gespecialiseerd in bekende merken o. Leerbewerking Wij kunnen diverse leer reparaties verrichten, o. Uiteraard bekleden wij met het beste kwaliteit leer. Wij leveren de originele huiden van alle bekende merken.

Wij zijn gespecialiseerd in het repareren en herstofferen van o. Restauratiewerk Wij restaureren antieke kasten, kabinetten, bureaus en tafels. Heeft u stoelen met biezen of rieten zittingen die versleten of beschadigd zijn, dan kunnen wij deze voor u vernieuwen.

Tevens verwijderen wij houtworm en logen wij al uw meubels. Wij proberen u binnen 48 uur te verhelpen van uw klachten d. Bel voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak bij u thuis of kom even langs in onze winkel Openingstijden: Die kan ik nooit laten liggen.

Ik blader in de verkreukelde krant en lees op pagina Ondernemers en buurtbewoners vrezen dat de herinrichting Elandsgracht te luxe maakt. De parels van de Jordaan. De helft van de pagina wordt in beslag genomen door een vreselijke foto waarop hoofdzakelijk auto s en daken van auto s te zien zijn.

Er verdwijnen parkeerplaatsen. Als je de essentie van een plek weghaalt, streef je je doel voorbij, citeert de verslaggeefster. Wat was die essentie dan? Terugblik Een terugblik maakt dat helder. Mijn vader had er zijn zaak, hij was grossier in chocolade en suikerwerken, we woonden op nr. Naast ons was restaurant De Gouden Bal. Een pleisterplaats voor alleenstaande bewoners en een eldorado voor onze kat, die altijd de biefstukken pikte in de keuken als de kok het raampje liet openstaan.

Op nummer 18 was de limonadefabriek van de familie Schiet. De kinderen uit de buurt mochten altijd komen kijken en kregen de glazen knikkers mee die over waren van de gebroken kogelflesjes. Daarnaast de kapper, vervolgens een smederij waar de paarden voorzien werden van nieuwe hoefijzers, en daar weer naast veilinggebouw De Eland, waar mijn moeder haar huisraad aanvulde met een bureau of piano.

Zij gaf opdracht en de veilingmeester deed de rest. Vlaggenfabriek Op nummer 12 was de vlaggenfabriek van Ruder. Dat was verboden terrein. De familie Geel woonde op De vader deed iets in en met huizen, de dochters waren mijn vriendinnetjes. Aan de overkant op de hoek van de Prinsengracht was café De Eland. Vader en moeder runden de tent en de dochter speelde met ons op straat.

Want op straat spelen konden we: Er waren nog geen beelden van Jordaanartiesten, maar gewoon verstoppertje spelen om het huisje op de hoek van het plein. De haringman voorzag ons van heerlijke verse haring, de kelder van de gebroeders Lindeman voor de aardappelen, de slager had heerlijke biefstukken en draaide het gehakt waar je bij stond.

Gedempte gracht Het belangrijkse voor ons was het speelplein over de hele lengte van de gedempte gracht. We sleepten onze tafeltjes en stoeltjes naar buiten als het mooi weer was en s winters konden we sleetje rijden. Alleen jammer dat je nooit de lucht kon zien op die gracht. De iepen waren zo groot dat ze hun schaduwen over de hele straat wierpen. Bioscoop De Edison deed goede zaken in de buurt. Wanneer mijn moeder groene zeep nodig had, werd ik naar het Potten en pannenwinketje gestuurd om een klodder van dat spul te halen in een grauw papier.

Jamin Sjamin genoemd verkocht ijsjes van 5 cent en ik werd op heterdaad betrapt toen ik thuis uit de geldla op het kantoortje twee stuivers pikte om mijn vriendinnetje en mezelf te trakteren! Voorrecht Om in deze straat op te groeien - ik woonde er tot mijn 23ste - was een voorrecht!

Alles wás er gewoon. In de oorlog gebeurde er veel, na de oorlog bezetten de zwarthandelaren de hoeken van de straten en riepen ze onze huishoudelijke hulp na wanneer ze in het uniform van het Leger des Heils op weg ging naar de tram in de Marnixstraat, naar de zang. Vol weemoed fiets ik nog wel eens over de gracht.

Ik woon er al lang niet meer, kijk naar het ouderlijk huis nu een Turks restaurant , de vele restaurantjes, winkels die er niet meer zijn. Het café is er nog, maar is niet meer in handen van een, voor mij, legendarisch echtpaar, dat de echtelijke twisten met veel omhaal voor de deur uitvocht.

En dan zeggen dat je door de parkeerplaatsen te verwijderen de essentie weghaalt? Bewoners kunnen op het plein zitten als het s zomers warm is onder de oude iepen, kinderen kunnen er heerlijk spelen en wie weet halen ze die beelden ook eens een keertje weg! Het elektriciteitshuisje staat al op de nominatie! Is dat te luxe?

Het ging om vertrouwen Daar draait het hele leven om: Toen ik in Buurthuis De Banne werkzaam was kwam mijn vriend Co Dehé met een aantal vrienden op het idee een prachtig binnenvaartschip te kopen. Ze noemden hem Vertrouwen. Het doel was om jongeren die niet op vakantie gingen in Friesland te leren zeilen. Een hele ervaring op het water in de wind in plaats van in de goot.

Voor de jongeren uit de volksbuurten was het een wereldreis naar een gebied waar zelfs een heel andere taal gesproken werd. Ook volkszanger Peter Beense is een weekje mee geweest.

Hij was er getuige van dat Marijke en ik toen verliefd op elkaar geworden zijn. Omdat de subsidiekraan in die jaren ook al op slot ging waren de vrijwilligers van de Vertrouwen afhankelijk van giften. Tijdens menige Vertrouwenactie speelden wij de sterren van de hemel en het geld uit de zakken van de mensen.

Een grote slag kon geslagen worden op de kroningsdag van 30 april In de vroege morgen werd op het Rembrandtplein een podiumwagen met spandoek geplaatst.

Er was veel volk op de been dus konden de collectanten veel geld ophalen. Omdat het een roerige dag beloofde te worden, hadden we een gevarieerd muziekprogramma samengesteld met voor elk wat wils.

We waren nog niet begonnen met spelen of ja hoor, de pleuris brak al uit. In de geschiedenis is wel vaker een opstand of revolutie muzikaal begeleid. Nou, die dag kregen wij dat spontaan toebedeeld. Het ene moment speelden wij het Wilhelmus van Karbouwen voor de Mobiele Eenheid, het volgende moment rukten van de andere kant de autonomen en krakers op en speelden we Beatricks en Kraak maar b raak. Een toeschouwer heeft de foto op de voorpagina gemaakt. Of de geschiedenis zich na 33 jaar zal herhalen is de vraag, maar ook dit keer gaat het er nog steeds om in wie je vertrouwen kunt hebben.

De stichting voor jongerenvakanties bestaat nog steeds en Drukwerk ook weer. De Elandsgracht met de hoge iepen. Verschijning is elke twee weken. Distributie vindt plaats via ruim verspreidpunten in Amsterdam en regio. Binnen én buiten Papeveld. Dat is straks lekker thuiskomen Thuis.

De Vuurtoren makelaardij o. Zelf olieboll en bakken is ontaard Maandag 24 decem ber Volgens mij bakken nog steeds veel nooit gedaan mensen hun, want ik heb eigen oliebolle een trauma deed, schrijft n en appelfla overgehouden Marianne van ppen. Maar aan de manier der Werft. De ik heb dat met kranten waarop mijn keuken was papier en natte moeder dat haar domein thee- en handdo vroeger mijn moeder en alle kieren eken. De kindere was die kokende werden dichtge n mochten de olie heel gevaarl tot Marianne s propt keuken plezier.

Uiteinde niet in, want Deze week onder lijk stonden moeder had volgens te eten, maar meer: Wat in de vingers niet De liefde voor het ergste was een smerigh en die dingen eid. Dus wat die baklucht waren niet de Meer was mij betreft geldt: In De Oud-Am sterdammer van 11 december deden we een oproep voor leuke verhalen rond de feestdagen. Die zijn er gekomen, waarbij blijkbaar vooral Oud en Nieuw veel herinneringen oproept.

Hetgeen ons er meteen toe brengt u een voorspoedig en bovenal gezond te wensen. Vooral het vuilspuien heeft me erg aangegrepen pagina 5 Op het afdrukke Bij de familie Van Lange hadden n ze een van de brandmelder systeem voor het uitdoen van de lichtjes: Als je de goede U leest deze krant had, gaf dat altijd een bepaalde vlak voor of na opwinding.

Dat kerst, maar in elk geval snoer stelde trouwen heerst de sfeer s niet veel voor, van de kerstdagen nog helemaal pagina 11 niet nadat er in huis.

Arie van door de jaren Lange weet nog goed heen allerlei andersoortige hoe het tijdens lampjes in waren deze feestdagen bij hem thuis gedraaid. Je had peertjes was halverwe van matglas, ge de jaren Groot was felle gladde lampjes, lampjes ie niet, maar met een reliëfje we hadden wel altijd een erop en nog meer ongerege echte kerstboo m en dat kon lds.

Volgende de Geen kerstboo Met alle versierin editie m in kleur, want gen Ook Loes Kuijkens dat vonden mijn dinsdag 8 vertelt hoe zij ouders januari leuker voor ons, vroeger kerstfeest de zes kinderen vierde. Waar de boom was geen kerstboom. Daar gekocht weet Het versieren van ik niet, maar was ons huisje de kerstboom was opeens was ie te klein voor. Mijn vader voor veel kinderen er kerstspullen was blijkbaar in de jaren 60 handig met het die lagen een feest op zich. Volmet een stevige gens mij vind n mijn vader deksels om tegen punt erop ik daarom kerst gemaakt waar en ik de vier trappen op elkaar aan te de kerstboom tot op de dag van vandaag nog slaan en naar zolder - wij als het ware lepels om op de op werd gespiest.

Maar dat mocht niet kerstboom hooguit met de eerder dan dat dozen weer naar 1,20 meter hoog Oud en nieuw we iets beneden.

Wij warms hadden was, want deze werd altijd hadden een aangedaan. Ik dressoir waarvan op een dressoirk Loes Kuijkens moest dan de linker- en rechterz vaak het kapertje astje gezet pakt de draad dat ook zeker hoger waren dan een gebreid of weer op bij ijde 31 decembe één meter hoog het middengedeelte gehaakt moet zijn wollen mutsje r. Als dat klaar zolder. Hetook dat in de Oude we kaartenhuisjes Dat biel tijdelijke was deedindustri Fons Buis komt tot al waren mijn e.

Ditvan vadertentoon Rai van maakten memorabel altijd. Daarna wij het gebouw stellings ten- moment verre is katholiek opgevoed verderop aan gelovig. Na dat geloof maakte geopen Schede mijnhun schoorst en rijwielen grote nd van d enook een hing de rockband Jan,plein het Gelukkig was Nieuwja en automo die acht de Nieuwe een grote als sporthal.

RAI ouder In was geopen deel uit daar werden ar-wensen mochten is dan In van het ritueel Deze week ik, erd, maar Memorawerd eiets de gekleurd bel, omdat de Oude de omheen zetten op oudejaarsavond. In dedaarna vervalle nog verder deksels en houten na vijftig zomertwee de andere bestaan minuten de n en zeer werden werden er meerdeboom! Naast n gehouden leek ofdeep en Led muiten.

Getuige was, moest er en en een n zeggen naarstig in het echter dat de kookboek worden goed Jordaan chaos veel groter oproer is gekeken hoe die oud Goud Was u erbij op was. Was u ilveren ook kwaad haar gezin bij met op de dronken ons.

Meestal ging Munten bandleden? Of heeft het goed met de rollade pagina 5 u andere herinne en dan was het ringen smullen. In een rt Winkelcen aanpagina 3 onder aan kort mailtje schrijft hij: Mijn trum Diemerple staan. Amstel de in Diemen moeder gehele winte was jarig met Lutz. Ze legden uit teerd als rockcon dat de meeste bezoekers van van het jaar. Toen de nog niet dat groep eindelijk de avond volledig pagina 11 inzag dat ze het uit de hand zou niet konden maken om lopen.

De mooie herinne niet op te treden, ringen blijken haalde iedereen verlicht er niet minder om. De moeilijk heden schenen overwon nen te zijn. Het concert ging die avond Harry Knipschi definitief door. Deep Purple houdt ld, popmuziekdesku het voor gezien. Iemand die die De januari reden dat dit avond bij het concert, in tegenste concert van Deep Purple aanwezi lling tot bijvoorbeeld het g was, is Henk concert van The Landkroon.

Heb je Rolling Stones, een beetje wel eens in de vergetelh mensen door politie te eid is geraakt, is dat paard er bij The Rolling een hal uitgeslag zien worden? Toch is er een hoop verscheen pas gebeurd op die na twaalven bewuste 28 op het podium, januari volkomen dronken, en verdween drie kwartier later weer. De paarden zakten overigen Aankomst band s door de houten in Amsterdam vloer en de politie te paard Knipschild haalt sloeg met wapenst een uitspraak ken iedereen van Rob okbakker van het die voor hun Veronica-blad stok kwam aan waarin onherroepelijk hij vertelt over de zaal uit, door de aankomst die smalle van Deep zijdeuren van Purple in Amsterd de Oude Rai.

In een vroegen we concerten op drie wolk opeenvolgende oosterse dampen van om verhalen over Dit zijn zo n avonden in de stapte Deep Purple de strenge beetje de enige Oude Rai, vertelt Henk. De hele uit de beelden die over en dat Ik koos met ploeg kwam daarop zijn van de vechtpa leverde veel mijn broer en een vriend om half vijf in het Hilton fraaie resultaten rtij.

Het grootste concert keer willen er juwelen gekocht. NL en naar Engeland De manager zaaide en met winters naartoe geweest waren. Na wat heen vertellingen e en weer gepraat s Middags hebben vertellen dat worden naar over vroege gingen de heren men de instalwe op de brommer kaartjes het r. Waarbij latie nooit op naastgel wij het egen Okura-h maar proberen vroeger al toch tijd kon bouwen gehaald voor Het vijftal van otel.

Aangekomen het in de Oude Deep Purple hoorde Rai. Kom jongens, s Avonds werden bij de Oude want ook dat is alweer Rai bleek dat we gaan hier toen dat moeder zij pas rond een we door de er onvoldoende 23 jaar weg. Naar uur gelede van een vriend stroom kon of tien op het Verder terug n. We Rai ijk ook. Ilse en een zijn zijdeur naar binnen en mooie verhaletty, twee medewe len over sneeuw werden direct rksters overvallen gevechten door de enorme buurt oud Goud tegen buurt?

Er stonden enorme ilveren Uw bijdrage kunt kleerkasten om u sturen naar de zaak in goede banen de adresmunten gegevens die te leiden. Ik werd wintercoll www. Ik bleek tussen de pers neergezet: Zij lachten zich rot om mijn verhaal van de schoolkrant. Vul dan hieronder de gegevens in van de ontvanger. Winter Deze bon kunt u opsturen naar: De Oud-Amsterdammer is een uitgave van: De Oud-Amsterdammer bv Adres: Postbus , GA Weesp Telefoon: Hans Peijs, André Verheul! Lees verder op pagina 7. Irene Venneker, Myrna Bos Productie: Enter Media BV Handtekening Wat lang niet iedereen weet, is dat dit park is aangelegd op een voormalige vuilstortplaats van chemisch afval.

Pieter Bol weet het echter wel degelijk. Dat werd in gebouwd in een Barrière, een stadstoegang die de vroegere stadspoorten verving. Over de Singelgracht was een dam gelegd met aan beide oeverkanten sluisdeuren, die het water van de Amstel en dat van de grachten moest kunnen scheiden. In die tijd werd het grachtenwater zo goed en kwaad als dat ging door eb-en-vloedstromen via de Zuiderzee en de Amstel ververst.

De stad was daarom in drie boezems verdeeld om het waterpeil te kunnen beheersen. Dat veranderde bij de komst van het eerste stoomgemaal op Zeeburg nadat het Noordzeekanaal was gegraven en de Oranjesluizen waren gebouwd.

Houten bruggen over beide waterkeringen gaven toegang tot de stad, waarvoor tot tol werd geheven. In , nadat de Singelgracht met het Westerkanaal naar het IJ was doorgegraven en daar met een waterkering, de Westerkeersluis, kon worden afgesloten, werd de dam waarop inmiddels hoge bomen groeiden afgegraven. Het Commiezenhuisje herinnert nog aan de periode dat accijns werd geheven bij het bezoek aan de stad.

Volgende keer wandelen we de Singelgracht af richting Centrum. Honderden malen heb ik m gelopen, de tocht naar Muiden over de Diemerzeedijk. Slechts eenmaal vanuit Muiden want je begint graag waar je woont, hoe je terugkomt zie je dan wel eigenlijk altijd de bus naar het Weesperplein.

Tientallen verschillende mensen hebben me begeleid en ze waren steeds verrukt over zo n verrassend mooi gebied dicht bij de grootste stad van het land. De Diemerzeedijk is een van de oudste dijken van ons land. De eerste aanleg ervan dateert van de tijd tussen en Later was hij deel van de keten Haarlemmerdijk, Zeedijk, Kadijk, Zeeburgerdijk. Rembrandt heeft er rondgezworven en een paar van zijn etsen tonen een boerderij in Oud-Diemen en een melkboer met hond op de Diemerzeedijk.

De melk in twee emmers Dit is anno niet meer voor te stellen: Vanaf die plek ook een gezicht op Durgerdam, dat hij groter maakt dan je in werkelijkheid ziet. Pontje Later heeft het Amsterdam-Rijnkanaal het gebied doorsneden en was er een pontje dat de Oud-Diemerlaan uit Diemen met de dijk verbond.

Daar heeft Breitner gebruik van gemaakt want op de dijk schoot hij een mooie foto van zwemmende jongetjes. In het begin van de vorige eeuw zwierf mijn schoonvader Jan Wilcke er rond als jongen.

Hij wilde bioloog worden en dat is ook gelukt. Als oude man kon hij nog enthousiast vertellen hoe uniek het gebied was en welke planten en vlinders hij vond, in deze ontmoetingsplek van toen nog zout water van de Zuiderzee en zoet water uit de Watergraafsmeer en de Diem.

Wij durfden hem niet te vertellen dat het gebied tientallen jaren was misbruikt door Philips Duphar dat er giftig chemisch afval dumpte, waaronder dioxinen. Dat deed het bedrijf ook in de Volgermeerpolder Waterland waar een zeer kostbare sanering juist achter de rug is.

Oproep In Diemen zijn in de jaren zestig en zeventig allerlei acties gevoerd tegen de vuilverbranding, onder andere met de leus Lazer op met je vuilverbranding. De Oud-Amsterdammer wil daar graag een verhaal over schrijven en zoekt mensen die zich dit kunnen herinneren. Bron en foto s: Donkere giftige wolken boven een verder gewoon Hollands landschap. Zij ventten hun producten uit in een wijk.

Omdat de wijken elkaar nogal eens overlapten, werd er in de vijftiger jaren een soort verkaveling toegepast, zodat de wijken veel efficiënter bediend konden worden. Een enkele melkboer bleef zich daartegen verzetten, maar dat protest ebde snel weg.

De melkboer had meestal een handkar of een bakfiets met daarop kratten, een boter-, kaas- en eierenkist en een grote melkbus. Deze laatste was s zomers omhuld met een witte molton hoes ter isolatie. Uit de melkbus werd losse melk getapt. Deze was goedkoper dan de flessenmelk.

Toch kozen veel klanten voor de melkfles, want die kwam van de fabriek. Met de losse melk kon wel eens gesjoemeld worden. Een melkboer vertrouwde mij eens toe dat hij 28 liter melk aanlengde met 2 liter water. De Keuringsdienst van Waren kon dat niet ontdekken en het leverde snel de opbrengst van 2 liter extra op.

Bij ons thuis werd de taptemelk alleen gekocht als er rijstepap op het menu stond. Literflessen De kratten bevatten de altijd nog bestaande, glazen literflessen die afgesloten waren met een zilveren dop in R. De flessen bevatten behalve melk ook karnemelk, yoghurt, vla en diverse pappen, zoals gortepap, karnemelkse pap, havermoutpap, rijstepap, bloemetjespap.

Er waren ook flessen met een kroonkurk met dubbelgestoomde melk. Er waren ook flessen van een halve liter. Schoolmelk Om de kindertjes in de naoorlogse jaren aan te sterken, werd er op de kleuterscholen schoolmelk verstrekt. De melkfabriek leverde speciale kratjes met flesjes van een kwart liter. Voor de schoolmelk moest wel betaald worden. Veel kinderen kregen daarvoor een zakje om hun hals met een kwartje erin voor de schoolmelk. Tenminste, als moeder het kwartje kon missen. Ik vraag me af hoe er omgegaan werd met de gezinnen die het niet konden betalen.

Wij kunnen ons niet herinneren dat er kinderen overgeslagen werden. Weet iemand het nog? Naarmate de technische mogelijkheden voortschreden veranderde de wijze waarop de melk werd rondgebracht. De bakfiets werd voorzien van een hulpmotor, er kwamen speciale melkkarretjes met een overdekte cabine, later gevolgd door de echte bestelauto s, meestal VW. Door uitbreiding van het assortiment werden de wagens groter en werd de melkboer een rijdende kruidenier met de SRV-wagen.

Maar met de opkomst van de supermarkten verdwenen de melkboeren meer en meer uit het straatbeeld. Het uitventen was een arbeidsintensieve bezigheid en eigenlijk alleen rendabel als er een paar grote bedrijven tot de klantenkring behoorden, zodat in één keer een grote levering voor de bedrijfskantine kon worden gedaan. Later verdwenen de gespecialiseerde melkwinkels ook grotendeels. De meeste melkproducten zijn gebleven, maar nu in kartonnen pakken.

De losse melk aan huis in de stad zal niet meer terugkomen. Eerder verschenen in deze rubriek in respectievelijke volgorde: Op 4 mei worden kleinschalige herdenkingen gehouden in Amsterdamse huizen waaruit de Joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd; op 5 mei staan huizen waarin verzet werd georganiseerd centraal. Verschillende sprekers, onder wie overlevenden, vertellen hun verhaal over vervolging, oorlog, verzet én bevrijding.

Zo speelt Julius Vischjager piano in het laatste huis waar hij met zijn moeder, die de oorlog niet overleefde, woonde; vertellen Harry en Sieny Cohen over hun werk met de crèchekinderen uit de Hollandsche Schouwburg in de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan en wordt aan de Nieuwe Achtergracht de geschiedenis van het vroeger daar gevestigde Joodse bejaarden- en ziekenhuis de Joodse Invalide belicht.

Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. In Huizen van Verzet op 5 mei worden in 20 huizen indrukwekkende verhalen verteld over dappere studenten, dwarse kroegbazen en strijdbare communisten. Over het vervalsen van documenten, het verbergen van mensen, het maken en verspreiden van illegale pers.

Maar ook over het verlies van de dapperen die stierven. Met onder anderen Tinie IJsberg, dochter van een gefusilleerde februaristaker, een uitgebreid programma in Kriterion over het redden van kinderen, en Rob Metz, die opgroeide aan de Egelantiersgracht waar vergaderd werd en wapens werden opgeslagen. Zie voor het volledige programma Meer informatie op De Jordaan en de Gouden Koets In de Rietvinck aan de Vinkenstraat is donderdagmiddag 18 april tussen en uur een lezing van Thijs van Leeuwen.

Thijs van Leeuwen, co-auteur van het boek De Gouden Koets, Van Amsterdams geschenk tot nationaal symbool alsook woordvoerder van de burgemeester van Amsterdam tijdens de inhuldiging van Koningin Beatrix in , gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de Gouden Koets, waarbij de Jordaan een uitermate belangrijke rol heeft gespeeld. Daarbij zal hij aandacht schenken aan de families in de Jordaan die hebben bijgedragen aan het initiatief voor de bouw van de Gouden Koets.

Met de inhuldiging van Koning Willem Alexander in zicht zal hij tevens het tentoonstellen en het gebruik van de Gouden Koets bij de inhuldigingen van Koningin Wilhelmina in en Koningin Juliana in belichten. Afschaffing van de slavernij tijdens Amsterdam in gesprek Zondag 21 april wordt in het kader van de reeks Amsterdam In Gesprek een bijeenkomst gehouden over jaar afschaffing van de slavernij foto Slavernijmonument in het Oosterpark.

Aspha Bijnaar wetenschappelijk onderzoekster Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis en Alex van Stipriaan hoogleraar Caribische geschiedenis Erasmus Universiteit Rotterdam vertellen over de rol van Amsterdam in het Nederlandse slavernijverleden. Ook wordt stilgestaan bij de sporen die in het tegenwoordige Amsterdam nog te vinden zijn van het slavernijverleden, zowel fysieke, mentale als immateriële sporen. Uiteraard vertellen de gastsprekers ook over de afschaffing van de slavernij, dit jaar precies jaar geleden.

De toegang is gratis. Het aantal zitplaatsen is beperkt tot maximaal personen. Wees dus op tijd, want vol is vol. Zondag 5 mei is overigens de laatste bijeenkomst. Kijk ook op voor meer informatie over Amsterdam in Gesprek. De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet treden op 30 april op tijdens de Koningsvaart voor het nieuwe koninklijk paar. Het Nationale Ballet danst op een ponton in het water het duet Trois Gnossiennes van choreograaf Hans van Manen op de gelijknamige compositie van Erik Satie.

Dansers zijn eerste solisten Igone de Jongh en Casey Herd. De Koningsvaart vertrekt om uur vanaf het Filminstituut. Het nieuwe koninklijk paar krijgt tijdens de Koningsvaart over het IJ een feestelijk cultureel programma aangeboden.

De vaartocht eindigt rond uur bij het Muziekgebouw aan het IJ. Tentoonstelling over Federico Fellini EYE presenteert in de zomermaanden een grote tentoonstelling over Federico Fellini, een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema.

De tentoonstelling Fellini - The Exhibition, opgezet als een visueel laboratorium, toont de bronnen van Fellini s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. De tentoonstelling belicht daarnaast de wijze waarop hij in zijn films gangbare lineaire vertelstructuren wist te doorbreken en hoe hij op speelse wijze existentiële vraagstukken aansneed.

Maandag 6 mei staat DeLaMar in Amsterdam aanvang uur op het programma. Na de succesvolle tournees Vuile Huichelaar en t Zal je kind maar wezen is er een nieuw programma: Vluchten kan niet meer!. Saskia van Zutphen en Paulette Willemse zingen vele bekende meezingers en verbinden de liedjes aan elkaar met grappen en sketches.

Na de show wordt het feest gecontinueerd in de foyer, waar de dames met een van de muzikanten gaan zingen. Meer informatie Aspects of Love komt naar Carré Woensdag 17 april, donderdag 18 april, vrijdag 19 april en zaterdag 20 april wordt in Koninklijk Theater Carré de musical Aspects of Love opgevoerd. Aspects of Love is een verhaal over de ongrijpbare facetten van liefde en verlangen, een musical die uitdaagt en raakt.

Wat enkel een onschuldige romance leek te zijn, wordt het begin van een langdurige, vurige en gepassioneerde rondedans tussen vijf mensen uit drie generaties, waarbij verovering, verraad en verlies uiteindelijk hun ware gezicht laten zien.

Aspects of Love is gebaseerd op de gelijknamige roman van David Garnett over de kunst van het liefhebben en het liefhebben van de kunst en speelt zich af tegen de achtergrond van de Franse Pyreneeën, Parijs en Venetië. De jonge Engelsman Alex wordt, al reizend door Frankrijk, hopeloos verliefd op de ambitieuze actrice Rose.

Meer informatie over ander andere de kaartverkoop is te vinden op Wandeling langs sportclubs van weleer De Watergraafsmeer is de bakermat van veel sportclubs. Helaas zijn er veel verdwenen of gefuseerd, maar er wordt nog steeds heel veel gesport. Tijdens een verhalenwandeling op zondag 28 april wordt een rondje gemaakt langs onder andere de velden van voorheen Madjoe, DJK foto, De Geuzen en Meerboys.

Het wordt een sportieve wandeling, dus trek een paar stevige schoenen aan. Uw eigen verhalen zijn meer dan welkom. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie o.

De wandeling begint om uur en duurt tot ongeveer uur. De kosten bedragen 3 euro per persoon, inclusief de consumptie na afloop graag vooraf gepast betalen. Het startpunt wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt. Aanmelden kan bij Jo Haen via of per telefoon Facebook. Maar Amsterdam leeft onder de Amsterdammers niet slechts een keer per twee weken, maar elke dag.

Om daarin te voorzien heeft De Oud-Amsterdammer een Facebookpagina geopend met veel foto s van vroeger en nu. De redactie van De Oud-Amsterdammer plaatst regelmatig foto s, maar natuurlijk kunt u ook leuk beeld plaatsen. En als het leuk genoeg is, besteden wij er weer aandacht aan in De Oud-Amsterdammer. Via via hadden wij namelijk gehoord dat dit pand zou vrijkomen en wij de woning konden huren. De huur werd iedere week opgehaald 39,55 gulden per week door de huisbaas en op een kaart afgetekend!

De woning bestond uit een woonkamer, een keuken en een kast op de gang waar het beddengoed en de kussens in pasten. Daarnaast waren er ook nog twee toiletten. Zelfs een douche was er niet, je moest je gewoon aan de geiser wassen. Er woonde nog een echte Jordanese opoe op 3 hoog die de ganse middag uit het raam hing. Maar we hebben daar vijf jaar met geweldig veel plezier gewoond. Een van hen heeft zijn huis gekocht van de ouders van Herman Emmink die onlangs overleden is op jarige leeftijd die er een Verf- Glas-Behangzaak hadden.

De broer van Herman Emmink is na de restauratie nog een keer terug geweest in het huis. Hij wist niet wat hij zag. Van daar verhuisden ze naar Halfweg In werd de zaak op de Westerstraat overgenomen door Wim van der Kaaij. Er werden op die fietsen vele titels behaald door o. Mijn vrouw had toen een zaak opgezet in heren- en damesconfectie in het Confectiecentrum.

Er woonden veel wetenschappers vlak in de buurt van de Boomdwarsstraat, waarvan de meeste De familie Mol woonde op de 2e etage waar de pijlen staan. De heer Mercks had een geheugen als een pot. Hij liep altijd in driedelig grijs tot hij dik in de 70 was. Hij wist nog precies in welke van zijn duizenden laatjes hij welke van zijn miljoenen artikelen kon vinden! Als je iets niet kon vinden riep je standaard: De fietsenzaak werd rond gerund door Joop en Willem Bustraan. De gebroeders Bustraan waren bankwerkers en besloten hun eigen fietsen te ontwerpen.

Door de jaren heen zijn zo n 63 wereld- en olympische titels behaald! Zelf heb ik bij de concurrent, de firma Brands, een racefiets laten aanmeten, waarop ik in vele jaren heel Nederland door ben gefietst.

Lijstenwinkel Petri zat er ook al lang voor wij in de buurt kwamen wonen. Als cadeau voor mijn promotie kreeg ik van mijn collega s een prachtige ingekleurde gravure, gekocht bij de firma Pfann, aan de Oudemanhuispoort. Deze stelde een inkijk voor in de Singel ter hoogte van de Haringpakkerstoren die wellicht herbouwd wordt. De gravure heeft altijd boven de open haard gehangen. Een paar jaar geleden kwam de gravure met een geweldig geraas naar beneden!

Het glas was gebroken, de gravure beschadigd en de koperen ketting waar hij aan hing was volledig in tweeën gebroken. We hebben het wrak naar meneer Petri gebracht en deze heeft de gravure volledig in oude staat hersteld.

Ook heeft hij een nieuwe lijst gemaakt. Nog meer herinneringen Huub Rooymans, destijds de man van Jenny Arean, woonde bij ons aan de overkant. Als het s zomers warm was stonden bij veel bewoners de ramen open. Op zondagmiddagen kwamen er vaak geluiden tot ons die sterk deden denken aan Van Wippenstein -geluiden. Vooral op vrijdagavond waren de kroegen in de buurt tot laat open. Bij één huis was altijd een verlicht Christusbeeld voor het raam zichtbaar.

Een beschonken man kwam daar altijd langs en riep dan steevast: Met je kut Christusbeeld! De ramen vlogen dan altijd open en men riep hem tot de orde. Toen we pas in de straat woonden reed ik een zware DKW motorfiets. Op een zekere morgen was het schrikken: Goede raad was duur, tot ik maar eens besloot de buurt door te gaan.

En verdraaid, in de Boomstraat stond hij. De dieven konden hem niet gestart krijgen en hadden hem maar laten staan. Veel dramatischer was de inbraak in mijn auto. Mijn proefschrift, in concept, zat er namelijk in! Ik had alle geluk van de wereld: Het kleine straatje lag tussen twee markten in, die van de Westerstraat en die van de Lindengracht.

Maar het was er altijd reuzegezellig! De oneven kant van de Eerste Boomdwarsstraat is in door nieuwbouw vervangen, maar ik denk met veel plezier terug aan deze straat.

Moord op een melkboer Op een zondagochtend kom ik op het bureau. Er zaten een blanke vrouw en een zwarte man op de arrestantenbank. Zij was een hoertje en hij was haar pooier. Zij werkte op het Oudekerksplein.

Die nacht hadden zij ruzie gehad en waren door de politie van de straat geplukt en met de surveillanceauto naar het bureau gebracht. Toen de agenten de auto nakeken, zagen zij op de achterbank, tussen de leuning en het zitkussen, een gouden sieraad verstopt zitten. Het moest van die twee zijn, maar ze deden net of hun neus bloedden en wisten niets van het sieraad af. Het stond ook niet gesignaleerd als vermist of gestolen. Ik heb het sieraad bij me genomen.

Bij inbraken bij juweliers worden door hen meestal beschrijvingen opgegeven van de gestolen spullen met keurmerk en meesterteken. Melkboer Enige tijd later werd er een melkboer in De Pijp vermoord en de collega s die de zaak hadden zochten naar een combinatie van een blonde vrouw en een zwarte man. Ik herinnerde me de twee en gaf het door. Ze bleken de daders te zijn en zijn veroordeeld. Het tragische was echter dat deze moord eigenlijk voorkomen had kunnen worden.

Wat was namelijk het geval? De twee hadden eerder een inbraak gepleegd bij een juwelier, maar de buit viel tegen.

Omdat het gerucht ging dat die melkboer goed in zijn slappe was zat, moest hij eraan geloven. Met een van de sieraden, afkomstig van die diefstal bij die juwelier, waren zij die zondagnacht aangetroffen. Als de benadeelde juwelier bijtijds de signalementen van de gestolen spullen had doorgegeven, hadden die twee eerder vastgezeten en was de moord op die melkboer waarschijnlijk niet gebeurd. Wat zou daar instaan? De troonsbestijging van Koning Willem- Alexander nadert.

Het land is in rep en roer. Naast zijn nieuwe rol als koning betekent de inhuldiging ook dat Willem-Alexander zijn memoires als troonopvolger moet voltooien. Zijn geheime memoires, waarin hij onder meer uiteenzet wat hij van zijn moeder heeft geleerd en welke strategie hij als koning zal hanteren. Net als zijn voorouders dient ook hij zijn deel aan de Boeken van Oranje toe te voegen.

Waarom weet de hofbiograaf, de grote vertrouweling van het koningshuis, van niets? Zijn nieuwsgierigheid naar de inhoud én zijn eergevoel drijven hem in een spannende zoektocht naar de Boeken van Oranje. Hij wil alle koninklijke geheimen openbaren en daarmee de Nederlandse geschiedenis herschrijven. Als de toekomstige koning en zijn College van Vertrouwen de ernst van deze dreiging inzien, staat hun besluit vast.

De hofbiograaf moet worden gestopt. Patrick Bernhart debuteerde als schrijver met het succesvolle Zo werden wij wereldkampioen, eveneens een geestige en spannende combinatie van feiten en fictie. Hij overtreft zichzelf met een nog spannender boek over een nog aantrekkelijker onderwerp: Knap gedaan en intrigerend. Bart s Neverending Network afk.

Zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan, net zoals in mijn oud Amsterdam, zou er hoog in de lucht ook een torenklok slaan, als de Wester in Amsterdam, ik zal het nooit weten al wil ik het graag, want het blijft op den aarde een vraag, zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan, net zoals in mijn Amsterdam.

Dit lied van Johnny Jordaan heet Een Jordaan in de hemel en dat was de oplossing van de puzzel van vorige keer. We geven toe dat er bij het drukken van de puzzel iets mis is gegaan, waardoor een aantal opgaven was weggevallen. Desalniettemin kregen we veel goede oplossingen binnen. De dinerbonnen van Haesje Claes zijn voor A. Wij wensen hen smakelijk eten! Een beschrijving van dit boek staat naast de puzzel. Stuur uw oplossing met uw naam, adres en telefoonnummer voor vrijdag 26 april naar of naar: Wij stimuleren lezers hun eigen verhalen in te zenden.

Hieronder verhalen die recht uit het hart van de lezer geschreven zijn. Heeft u ook een bijzonder verhaal dat u met de lezer wilt delen? Iedereen kreeg een diploma door Arie Haagsma Tussen de Klaas de Vriesschool gelegen aan de Leeuwendalersweg en de Paulusschool gelegen aan de Wiltzanghlaan te Amsterdam-West, lag een braakliggend stuk grond. Hier werd met mooi weer veel gebruik van gemaakt door de scholieren van de Klaas de Vries.

Tijdens de gymlessen werd hier dan slagbal met rondjes gespeeld. Ook trefbal was een geliefd onderdeel van de scholieren, waarna je met knalrode onderbenen de school weer in ging. Spelletjes Het vrij brede pad dat tussen de scholen liep achter de Akbarstraat werd zomers veelal gebruikt voor spelletjes, vooral met Koninginnedag. Deze ruimte tussen de scholen was voor de volwassen personen op de foto een reden om een speeltuinvereniging op te richten.

Schipper Ik wilde graag reageren op het stukje in de krant over de goedbedoelde prullaria bij jubileum van de ADM in De Oud-Amsterdammer van 2 april. Ik ben in het bezit van een gouden polshorloge. Dit horloge Het bestuur en enkele leden van de speeltuinvereniging waar Arie Haagsma veel heeft gespeeld.

Hij heeft het gekregen vanwege het feit dat hij 25 jaar in dienst was. In totaal heeft hij 43 jaar gewerkt bij ADM. Helaas is hij al verscheidene jaren terug overleden, maar ik wilde dit graag met jullie delen. Later besefte je dat iedereen een diploma kreeg.

Door teams uit straten werd er tegen elkaar gevoetbald. Het gebeurde zelfs dat je als straat zijnde op je beurt moest wachten om op dat veldje te kunnen voetballen, maar het gebeurde ook wel dat je moest uitwijken naar het voetbalveldje op de Majoor Fransweg of zelfs naar het veld tussen de twee stukken van de Multatuliweg in, ter hoogte van het Esso station.

Vanwege mijn al decennia durende inspanningen betreffende de NDSM historie en daarbij, indien ik voldoende informatie ontvang, ook de overige werven in Noord, zijn er een aantal personen die mij alles opsturen dat met deze materie van doen heeft. In het artikel werd ik geciteerd en dat is altijd prettig om te vernemen.

Het onderwerp op zich is ook een hele goede zaak. Hoe meer aandacht hoe beter, alles in het belang van de nautisch-industriële geschiedenis die in Nederland nog steeds een ondergeschoven kindje is. Er werd in het artikel echter verwezen naar ndsmmuseumwerf. Wij hopen dan slagvaardig te kunnen optreden. Badhuis Oost door Tiny de Groot-van Mourik Wij probeerden stukjes ijs te pakken door Tom Baars In het verhaal over de ijsstaven twee edities terug gepubliceerd met een aantal reacties in de vorige editie ben ik het met T.

Bulte eens dat de ijsstaven uit de voormalige Amstelbrouwerij kwamen. Ik zag midden jaren 40 deze vierkante witte auto s met de rode letters Amstel Brouwerij regelmatig bij slagerij De Vries in de 2e Oosterparkstaat no 89 komen om ijsstaven af te leveren. Wij probeerden dan stukjes ijs te pakken.

Ja, de tijd dat deze attributen werden afgeleverd kan ik me nog goed herinneren. Bij de ijssalon van de familie Van t Hooft in Badhoevedorp werden er wekelijks ijsstaven gebracht in een Opel-Blitz met een opbouw van hout. De opbouw was wit geschilderd en met zwarte letters stond er De Amsterdamsche IJscentrale op.

Het was altijd dezelfde man die de ijsstaven bracht. Als het kleine vrachtwagentje open werd gedaan, dan legde de man een jutezak op z n schouder om daar z n ijsstaven op te leggen en de restanten van het ijs, die vooraan op de grond van de vrachtwagen lagen waren voor ons jongens van een jaar of In de tijd dat de man met de ijsstaven naar het ijssalon liep bleef de achterdeur van z n Opeltje altijd open staan.

Dit was met name in de zomermaanden een wekelijks terugkerend fenomeen. Jammer genoeg komt deze tijd nooit meer terug. Ik vind De Oud-Amsterdammer een prachtige krant, die ik niet meer wil missen. Ga zo door met die prachtige verhalen over vroeger. Gortzak Afgelopen tijd kwam ik in De Oud-Amsterdammer regelmatig verhalen tegen waarin een paard een rol speelde. Ik wil u het volgende verhaal niet onthouden. Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog maakte de G. Deze ambulances werden bemand door een koetsier en 2 ambulancemedewerkers van de G.

Op een nacht was er een rit naar het W. Toen de ambulancebemanning weer buiten kwam waren paard en wagen verdwenen. De koetsier stond ook voor de deur. Uiteraard werd er op het verduisterde W. De portier in de poort wist dat het span de poort had verlaten.

Hij had het al vreemd gevonden dat zijn groet niet werd beantwoord. Het bleek dat het paard had besloten naar zijn stal op de Cruquiusweg te gaan. Daar werden paard en wagen weer teruggevonden. Mijn vader was één van de G. D ers en hij heeft het verhaal in de loop der jaren meerdere malen verteld. Ik las het stukje over de badhuizen van Jos Mol rubriek Dit komt nooit meer terug. Wij uit de Soerabajastraat gingen natuurlijk ook naar het badhuis op zaterdag.

Wij hadden alleen een kenau van een badvrouw die als een gek op de deur stond te rammen terwijl ze schreeuwde: Onlangs zijn wij met de ouwe knarren nog eens naar dat badhuis teruggegaan.

Daar stonden wij dan op de stoep. En het leukste van het verhaal is dat alle oudjes hetzelfde verhaal over dat getimmer op de deur vertelden. Vondelbrug door Jaap Bijl Het kan zijn dat met de bouw van de Vondelbrug in de rubriek Brug op brug af in De Oud-Amsterdammer van 19 maart is begonnen, maar de brug werd pas in voor het verkeer opengesteld. Alleen winkeliers uit de omgeving mochten bij de opening voor het eerst over de brug lopen.

Mijn vader wilde bij de opening ook graag meelopen, maar werd tegengehouden omdat hij geen winkelier was. Een mannetje meer of minder maakte toen wel wat uit. Voor het fietsverkeer waren er tot de opening houten hellingen via het Vondelpark.

We kregen namelijk een juweel van een tekst binnen van Fons Kuiper, die herinneringen bewaart aan de zitkussens in het oude Olympisch Stadion. Nu is het plein ervoor aan de beurt. Tenminste, dat is de bedoeling. Het Olympisch Stadion is voor mij synoniem aan één ding: Mijn vader was 14 toen hij begon als kussentjesverkoper in het OS. Dat heeft hij volgehouden totdat er andere zitjes kwamen waar geen kussentjes meer op pasten.

Hij zal zo n 70 zijn geweest toen hij ermee stopte. Het werk was een welkome aanvulling op zijn inkomen als bankwerker.

De dubbeltjes en kwartjes werden na afloop van een wedstrijd gretig geteld en van een bestemming voorzien. Bij ons thuis stond nog zo n metalen busje met gleufjes voor gaswater-licht en nog wat andere essentiële uitgaven. Een uitverkocht huis betekende eens een keer lekker eten. Zonder wijn, want dat was alleen maar zuur.

Maar wel met een halfje jenever vooraf. Veel toeschouwers in het Olympisch Stadion zaten op een kussentje van Fons Kuiper. Derby Ajax is al meer dan dertig jaar de enige profclub in Amsterdam. Ruim dertig jaar geleden telde de stad er nog vier. In Nederland zijn nog maar twee steden met meer dan een club in het betaalde voetbal: Behalve Ajax speelden er in het verleden nog drie profclubs in Amsterdam: Ik reken profclub Amsterdam die korte tijd in de wilde bond uitkwam maar even niet mee.

DWS kwam oorspronkelijk uit de Spaarndammerbuurt, maar beleefde de grootste successen na de verhuizing naar het Olympisch Stadion. De club leverde in een unieke prestatie door in het eerste seizoen na promotie naar de eredivisie de landstitel te grijpen. De Lieverdjes schreven geschiedenis door Internazionale Op de fiets Elke zondag ging mijn vader op de fiets naar het OS. Als kleine jongen mocht ik soms mee. Achter op de bagagedrager. Bij de poort, het kleine huisje uiterst rechts van het stadion, werd mijn vader altijd tegengehouden door een dienstdoende suppoost.

Da s mijn zoon, die komt mij helpen. Vrijwel altijd volgde een joviale zwaai met de arm - rij maar door.

Een enkele keer was er een dienstklopper die zijn twijfels had. Die ken geeneens een kussentje tillen. Je wil m zeker voor nop naar binnen smokkelen Mijn vader zwaaide naar hem en fietste uit Milaan uit te schakelen. In die ploeg speelde toen nog sterspeler Sandro Mazzola. Ook was de club in de laatste tegenstander van Ajax voordat Johan Cruijff naar Barcelona vertrok.

Maar na verloop van tijd bleek dat er in Amsterdam geen ruimte was voor een profclub naast Ajax. FC Amsterdam trok steeds minder toeschouwers en speelde de thuiswedstrijden tijdens de laatste seizoenen zelfs op het bijveld naast het Olympisch Stadion. De club was toen inmiddels afgezakt naar de Eerste Divisie. Gezellig was het wel, maar ook een beetje treurig. In viel het doek voor FC Amsterdam. De kans op een Amsterdamse derby was voorgoed vervlogen. Fons Kuiper als klein jochie bij de zitkussentjes in het Olympisch Stadion.

En als ie straks langskomt, pak je gewoon een kussentje en loop je ermee naar boven. Blond sletje gaat vreemd met de vader van haar vriend. Sexy tiener sletje heeft een oogje op vrouwelijke loodgieter.

Babe likt de anus van gespierde hunk. The business of woman. Papa neukt meisje in bijzijn van slapende zoon. Skinny teen loves to fuck the old guy. De camera draait, jonge tiener lesbiennes zijn er klaar voor.

Perverseling houdt een orgie met 4 oma's. Lesbische milfjes gaan in ondertrouw. Joost krijgt per ongeluk een stijve van zijn stiefmoeder. Jochie vervult zijn fantasie met geile oma. Chloe showt haar nieuwe lingerie setje. The art of licking pussy. Masturberende Chloe word verrast door een dikke lul. Sexy mature 47 heeft een oogje op de timmerman. Nederlandse oma word keihard geneukt. Meisjes plagen kutjes vragen. Zuigen op een harde clit. Vriendinnetjes bezorgen elkaar een intens orgasme.

Tiener sletje bespied bejaarde man. Megan is dol op mooie, ronde pramen. Kleindochter beloond opa voor zijn harde werk.

.


Op zondagmiddagen kwamen er vaak geluiden tot ons die sterk deden denken aan Van Wippenstein -geluiden. Vooral op vrijdagavond waren de kroegen in de buurt tot laat open. Bij één huis was altijd een verlicht Christusbeeld voor het raam zichtbaar. Een beschonken man kwam daar altijd langs en riep dan steevast: Met je kut Christusbeeld! De ramen vlogen dan altijd open en men riep hem tot de orde. Toen we pas in de straat woonden reed ik een zware DKW motorfiets.

Op een zekere morgen was het schrikken: Goede raad was duur, tot ik maar eens besloot de buurt door te gaan. En verdraaid, in de Boomstraat stond hij. De dieven konden hem niet gestart krijgen en hadden hem maar laten staan. Veel dramatischer was de inbraak in mijn auto. Mijn proefschrift, in concept, zat er namelijk in! Ik had alle geluk van de wereld: Het kleine straatje lag tussen twee markten in, die van de Westerstraat en die van de Lindengracht.

Maar het was er altijd reuzegezellig! De oneven kant van de Eerste Boomdwarsstraat is in door nieuwbouw vervangen, maar ik denk met veel plezier terug aan deze straat. Moord op een melkboer Op een zondagochtend kom ik op het bureau. Er zaten een blanke vrouw en een zwarte man op de arrestantenbank. Zij was een hoertje en hij was haar pooier. Zij werkte op het Oudekerksplein. Die nacht hadden zij ruzie gehad en waren door de politie van de straat geplukt en met de surveillanceauto naar het bureau gebracht.

Toen de agenten de auto nakeken, zagen zij op de achterbank, tussen de leuning en het zitkussen, een gouden sieraad verstopt zitten. Het moest van die twee zijn, maar ze deden net of hun neus bloedden en wisten niets van het sieraad af. Het stond ook niet gesignaleerd als vermist of gestolen. Ik heb het sieraad bij me genomen. Bij inbraken bij juweliers worden door hen meestal beschrijvingen opgegeven van de gestolen spullen met keurmerk en meesterteken.

Melkboer Enige tijd later werd er een melkboer in De Pijp vermoord en de collega s die de zaak hadden zochten naar een combinatie van een blonde vrouw en een zwarte man. Ik herinnerde me de twee en gaf het door. Ze bleken de daders te zijn en zijn veroordeeld. Het tragische was echter dat deze moord eigenlijk voorkomen had kunnen worden. Wat was namelijk het geval? De twee hadden eerder een inbraak gepleegd bij een juwelier, maar de buit viel tegen. Omdat het gerucht ging dat die melkboer goed in zijn slappe was zat, moest hij eraan geloven.

Met een van de sieraden, afkomstig van die diefstal bij die juwelier, waren zij die zondagnacht aangetroffen. Als de benadeelde juwelier bijtijds de signalementen van de gestolen spullen had doorgegeven, hadden die twee eerder vastgezeten en was de moord op die melkboer waarschijnlijk niet gebeurd. Wat zou daar instaan? De troonsbestijging van Koning Willem- Alexander nadert.

Het land is in rep en roer. Naast zijn nieuwe rol als koning betekent de inhuldiging ook dat Willem-Alexander zijn memoires als troonopvolger moet voltooien.

Zijn geheime memoires, waarin hij onder meer uiteenzet wat hij van zijn moeder heeft geleerd en welke strategie hij als koning zal hanteren.

Net als zijn voorouders dient ook hij zijn deel aan de Boeken van Oranje toe te voegen. Waarom weet de hofbiograaf, de grote vertrouweling van het koningshuis, van niets? Zijn nieuwsgierigheid naar de inhoud én zijn eergevoel drijven hem in een spannende zoektocht naar de Boeken van Oranje.

Hij wil alle koninklijke geheimen openbaren en daarmee de Nederlandse geschiedenis herschrijven. Als de toekomstige koning en zijn College van Vertrouwen de ernst van deze dreiging inzien, staat hun besluit vast. De hofbiograaf moet worden gestopt. Patrick Bernhart debuteerde als schrijver met het succesvolle Zo werden wij wereldkampioen, eveneens een geestige en spannende combinatie van feiten en fictie.

Hij overtreft zichzelf met een nog spannender boek over een nog aantrekkelijker onderwerp: Knap gedaan en intrigerend. Bart s Neverending Network afk. Zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan, net zoals in mijn oud Amsterdam, zou er hoog in de lucht ook een torenklok slaan, als de Wester in Amsterdam, ik zal het nooit weten al wil ik het graag, want het blijft op den aarde een vraag, zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan, net zoals in mijn Amsterdam.

Dit lied van Johnny Jordaan heet Een Jordaan in de hemel en dat was de oplossing van de puzzel van vorige keer. We geven toe dat er bij het drukken van de puzzel iets mis is gegaan, waardoor een aantal opgaven was weggevallen. Desalniettemin kregen we veel goede oplossingen binnen.

De dinerbonnen van Haesje Claes zijn voor A. Wij wensen hen smakelijk eten! Een beschrijving van dit boek staat naast de puzzel. Stuur uw oplossing met uw naam, adres en telefoonnummer voor vrijdag 26 april naar of naar: Wij stimuleren lezers hun eigen verhalen in te zenden.

Hieronder verhalen die recht uit het hart van de lezer geschreven zijn. Heeft u ook een bijzonder verhaal dat u met de lezer wilt delen? Iedereen kreeg een diploma door Arie Haagsma Tussen de Klaas de Vriesschool gelegen aan de Leeuwendalersweg en de Paulusschool gelegen aan de Wiltzanghlaan te Amsterdam-West, lag een braakliggend stuk grond.

Hier werd met mooi weer veel gebruik van gemaakt door de scholieren van de Klaas de Vries. Tijdens de gymlessen werd hier dan slagbal met rondjes gespeeld. Ook trefbal was een geliefd onderdeel van de scholieren, waarna je met knalrode onderbenen de school weer in ging. Spelletjes Het vrij brede pad dat tussen de scholen liep achter de Akbarstraat werd zomers veelal gebruikt voor spelletjes, vooral met Koninginnedag. Deze ruimte tussen de scholen was voor de volwassen personen op de foto een reden om een speeltuinvereniging op te richten.

Schipper Ik wilde graag reageren op het stukje in de krant over de goedbedoelde prullaria bij jubileum van de ADM in De Oud-Amsterdammer van 2 april. Ik ben in het bezit van een gouden polshorloge. Dit horloge Het bestuur en enkele leden van de speeltuinvereniging waar Arie Haagsma veel heeft gespeeld. Hij heeft het gekregen vanwege het feit dat hij 25 jaar in dienst was.

In totaal heeft hij 43 jaar gewerkt bij ADM. Helaas is hij al verscheidene jaren terug overleden, maar ik wilde dit graag met jullie delen.

Later besefte je dat iedereen een diploma kreeg. Door teams uit straten werd er tegen elkaar gevoetbald. Het gebeurde zelfs dat je als straat zijnde op je beurt moest wachten om op dat veldje te kunnen voetballen, maar het gebeurde ook wel dat je moest uitwijken naar het voetbalveldje op de Majoor Fransweg of zelfs naar het veld tussen de twee stukken van de Multatuliweg in, ter hoogte van het Esso station. Vanwege mijn al decennia durende inspanningen betreffende de NDSM historie en daarbij, indien ik voldoende informatie ontvang, ook de overige werven in Noord, zijn er een aantal personen die mij alles opsturen dat met deze materie van doen heeft.

In het artikel werd ik geciteerd en dat is altijd prettig om te vernemen. Het onderwerp op zich is ook een hele goede zaak.

Hoe meer aandacht hoe beter, alles in het belang van de nautisch-industriële geschiedenis die in Nederland nog steeds een ondergeschoven kindje is. Er werd in het artikel echter verwezen naar ndsmmuseumwerf. Wij hopen dan slagvaardig te kunnen optreden. Badhuis Oost door Tiny de Groot-van Mourik Wij probeerden stukjes ijs te pakken door Tom Baars In het verhaal over de ijsstaven twee edities terug gepubliceerd met een aantal reacties in de vorige editie ben ik het met T.

Bulte eens dat de ijsstaven uit de voormalige Amstelbrouwerij kwamen. Ik zag midden jaren 40 deze vierkante witte auto s met de rode letters Amstel Brouwerij regelmatig bij slagerij De Vries in de 2e Oosterparkstaat no 89 komen om ijsstaven af te leveren.

Wij probeerden dan stukjes ijs te pakken. Ja, de tijd dat deze attributen werden afgeleverd kan ik me nog goed herinneren. Bij de ijssalon van de familie Van t Hooft in Badhoevedorp werden er wekelijks ijsstaven gebracht in een Opel-Blitz met een opbouw van hout. De opbouw was wit geschilderd en met zwarte letters stond er De Amsterdamsche IJscentrale op. Het was altijd dezelfde man die de ijsstaven bracht.

Als het kleine vrachtwagentje open werd gedaan, dan legde de man een jutezak op z n schouder om daar z n ijsstaven op te leggen en de restanten van het ijs, die vooraan op de grond van de vrachtwagen lagen waren voor ons jongens van een jaar of In de tijd dat de man met de ijsstaven naar het ijssalon liep bleef de achterdeur van z n Opeltje altijd open staan. Dit was met name in de zomermaanden een wekelijks terugkerend fenomeen. Jammer genoeg komt deze tijd nooit meer terug.

Ik vind De Oud-Amsterdammer een prachtige krant, die ik niet meer wil missen. Ga zo door met die prachtige verhalen over vroeger. Gortzak Afgelopen tijd kwam ik in De Oud-Amsterdammer regelmatig verhalen tegen waarin een paard een rol speelde. Ik wil u het volgende verhaal niet onthouden. Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog maakte de G.

Deze ambulances werden bemand door een koetsier en 2 ambulancemedewerkers van de G. Op een nacht was er een rit naar het W. Toen de ambulancebemanning weer buiten kwam waren paard en wagen verdwenen.

De koetsier stond ook voor de deur. Uiteraard werd er op het verduisterde W. De portier in de poort wist dat het span de poort had verlaten. Hij had het al vreemd gevonden dat zijn groet niet werd beantwoord. Het bleek dat het paard had besloten naar zijn stal op de Cruquiusweg te gaan.

Daar werden paard en wagen weer teruggevonden. Mijn vader was één van de G. D ers en hij heeft het verhaal in de loop der jaren meerdere malen verteld. Ik las het stukje over de badhuizen van Jos Mol rubriek Dit komt nooit meer terug. Wij uit de Soerabajastraat gingen natuurlijk ook naar het badhuis op zaterdag. Wij hadden alleen een kenau van een badvrouw die als een gek op de deur stond te rammen terwijl ze schreeuwde: Onlangs zijn wij met de ouwe knarren nog eens naar dat badhuis teruggegaan.

Daar stonden wij dan op de stoep. En het leukste van het verhaal is dat alle oudjes hetzelfde verhaal over dat getimmer op de deur vertelden. Vondelbrug door Jaap Bijl Het kan zijn dat met de bouw van de Vondelbrug in de rubriek Brug op brug af in De Oud-Amsterdammer van 19 maart is begonnen, maar de brug werd pas in voor het verkeer opengesteld. Alleen winkeliers uit de omgeving mochten bij de opening voor het eerst over de brug lopen.

Mijn vader wilde bij de opening ook graag meelopen, maar werd tegengehouden omdat hij geen winkelier was. Een mannetje meer of minder maakte toen wel wat uit. Voor het fietsverkeer waren er tot de opening houten hellingen via het Vondelpark.

We kregen namelijk een juweel van een tekst binnen van Fons Kuiper, die herinneringen bewaart aan de zitkussens in het oude Olympisch Stadion. Nu is het plein ervoor aan de beurt. Tenminste, dat is de bedoeling. Het Olympisch Stadion is voor mij synoniem aan één ding: Mijn vader was 14 toen hij begon als kussentjesverkoper in het OS.

Dat heeft hij volgehouden totdat er andere zitjes kwamen waar geen kussentjes meer op pasten. Hij zal zo n 70 zijn geweest toen hij ermee stopte. Het werk was een welkome aanvulling op zijn inkomen als bankwerker.

De dubbeltjes en kwartjes werden na afloop van een wedstrijd gretig geteld en van een bestemming voorzien. Bij ons thuis stond nog zo n metalen busje met gleufjes voor gaswater-licht en nog wat andere essentiële uitgaven. Een uitverkocht huis betekende eens een keer lekker eten. Zonder wijn, want dat was alleen maar zuur. Maar wel met een halfje jenever vooraf. Veel toeschouwers in het Olympisch Stadion zaten op een kussentje van Fons Kuiper. Derby Ajax is al meer dan dertig jaar de enige profclub in Amsterdam.

Ruim dertig jaar geleden telde de stad er nog vier. In Nederland zijn nog maar twee steden met meer dan een club in het betaalde voetbal: Behalve Ajax speelden er in het verleden nog drie profclubs in Amsterdam: Ik reken profclub Amsterdam die korte tijd in de wilde bond uitkwam maar even niet mee. DWS kwam oorspronkelijk uit de Spaarndammerbuurt, maar beleefde de grootste successen na de verhuizing naar het Olympisch Stadion.

De club leverde in een unieke prestatie door in het eerste seizoen na promotie naar de eredivisie de landstitel te grijpen. De Lieverdjes schreven geschiedenis door Internazionale Op de fiets Elke zondag ging mijn vader op de fiets naar het OS.

Als kleine jongen mocht ik soms mee. Achter op de bagagedrager. Bij de poort, het kleine huisje uiterst rechts van het stadion, werd mijn vader altijd tegengehouden door een dienstdoende suppoost. Da s mijn zoon, die komt mij helpen. Vrijwel altijd volgde een joviale zwaai met de arm - rij maar door. Een enkele keer was er een dienstklopper die zijn twijfels had.

Die ken geeneens een kussentje tillen. Je wil m zeker voor nop naar binnen smokkelen Mijn vader zwaaide naar hem en fietste uit Milaan uit te schakelen. In die ploeg speelde toen nog sterspeler Sandro Mazzola. Ook was de club in de laatste tegenstander van Ajax voordat Johan Cruijff naar Barcelona vertrok. Maar na verloop van tijd bleek dat er in Amsterdam geen ruimte was voor een profclub naast Ajax. FC Amsterdam trok steeds minder toeschouwers en speelde de thuiswedstrijden tijdens de laatste seizoenen zelfs op het bijveld naast het Olympisch Stadion.

De club was toen inmiddels afgezakt naar de Eerste Divisie. Gezellig was het wel, maar ook een beetje treurig. In viel het doek voor FC Amsterdam. De kans op een Amsterdamse derby was voorgoed vervlogen. Fons Kuiper als klein jochie bij de zitkussentjes in het Olympisch Stadion. En als ie straks langskomt, pak je gewoon een kussentje en loop je ermee naar boven. Het chagrijn kwam nooit langs Opgestapeld Terwijl mijn vader en een collega de kussens vanuit de toiletten want dat was de enige plek om ze in op te bergen de trappen op sjouwden, kreeg ik opdracht te kijken hoe het met de koffie stond.

Naast Vak C was een koffiezetplaats waar in de rust van een wedstrijd de koffieverkopers hun kannen koffie haalden. Pisbak-koffie-kussentjes; het was mijn vaste zondagse drie-eenheid van een voetbalwedstrijd.

Als de kussentjes vakkundig stonden opgestapeld, deels op de trappen naar de tribune, deels in het looppad, ging er een eerste kartonnen bekertje koffie door de kelen. Als de suppoosten zich meldden onveranderlijk nurkse lieden die niet vies waren van een bankbiljetje onder een kaartje dat slechts toegang gaf tot een statribune , duurde het niet lang meer tot de eerste toeschouwers de trap naar de tribune beklommen.

Een kussentje kostte toen een dubbeltje. Met standwerkersallure werden die dingen aangeprezen. Hoger en beter, zachter en gemakkelijker. U maakt met uw kleding de banken schoon. Het was dé mantra van die dag. En nu maar hopen dat de wedstrijd goed verliep.

Want, o wee, als er stront aan de knikker was. Dan gooide iemand van woede zijn kussentje over de wielerbaan naar het veld. Daar had mijn vader een bloedhekel aan.

Niet dat hij het niet eens was met de kritiek op het spel hijzelf was een niet onverdienstelijke zaterdagvoetballer die soms mocht meetrainen met Ajax en dus verstand had van voetbal , nee, het betekende dat hij over de reling van de tribune moest klimmen en die kussentjes weer helemaal naar boven moest brengen. Als het regende had hij dubbel pech: En het allerergste was: Die kussentjes heetten doven, omdat ze dan maar één oor hadden.

De kussentjes werden op de kopkanten van de zitbanken verzameld, naast de gangpaden. Het was de kunst om er zo veel mogelijk tegelijk aan je arm te rijgen. Tot twintig per arm per keer. Met veertig kussens zwaaide je dan naar beneden. Met een apart loopje. Mijn vader leerde mij dat je trappen altijd schuin moest op- en aflopen. Dat was het makkelijkste. Je had niet alleen meer overzicht, je werd ook minder snel moe. Moe werd hij toch wel, want het opruimen gebeurde altijd met de grootst mogelijke haast - hij wilde naar huis, naar het halfje jenever dat daar stond te wachten.

Ik hielp hem waar ik kon. Met soms wel vier kussentjes tegelijk Vak QQ Toen ik een jaar of 14 was, mocht ik ook kussentjes verkopen als het stadion helemaal was uitverkocht.

Ik kreeg dan een dubbel vak. QQ, of KK, in de bovenste ring. De kussens daar waren altijd afdankertjes. Veel doven, veel opgedroogde, aan elkaar geplakte kussens.

Je moest ze van elkaar scheuren voordat je ze kon verkopen. En bij het opruimen reeg je ze niet door de hengsels aan je arm, maar droeg je ze vóór je buik.

Het opruimen duurde daar altijd langer dan in Vak C. Maar als je thuiskwam met soms wel 25 gulden, dan vergat je het pokkewerk en was je blij dat er weer een stukje nieuwe fiets in beeld kwam. Of een krom stuur om van je gewone fiets een racefiets te maken. Want dat zag je in het Olympisch Stadion óók: Je racete met je handen vol kussens na afloop van de Populaires de trappen af.

Niet schuin, maar rechtdoor. Ik denk er nog wel eens aan als ik bij een tuincentrum een vlakke bank zie, met kussentjes ernaast. Marian van de Veen-van Rijk en Simon van Blokland In de rubriek Wie het weet, mag het zeggen tonen wij uit de foto- en kaartencollectie van Marian van de Veenvan Rijk en Simon van Blokland een foto waarvan wij de lezers vragen waar deze is gemaakt en of ze er bijzondere herinneringen aan hebben.

Een aantal inzenders bij meer dan vijf loten we met een aansprekende bijdrage krijgt als tegenprestatie het boekje Amsterdam op oude prentbriefkaarten van Simon van Blokland.

Hieronder staat de foto die wij in de vorige editie plaatsten. Theo Bakker is een trouw fan van deze rubriek en of hij er nu lang over moet nadenken of niet, hij weet altijd waar de foto is genomen en duikt steevast in de geschiedenis. De raadplaat van 2 april toont een brand in het pand Krom Boomssloot Het jaar moet bij benadering zijn. De Krom Boomssloot ligt in de Lastage, het oudste industrieterrein van Amsterdam. Door een keur van landsheer Albrecht van Beieren in mocht Amsterdam een gebied van gaarden m rondom de stad als schootsveld vrij houden en naar eigen goeddunken in gebruik nemen.

In de Lastage werden toen de scheepsbouw- en reparatiewerven ondergebracht. Na de Alteratie werd de industrie steeds verder de stad uitgedreven, richting Rapenburg, en de Lastage tot woongebied ingericht. Het betreffende pand op de hoek van de Koningsstraat is als gebouw niet zo interessant. Anders wordt dat aan de andere kant van de straat, met op nr. Daarnaast, op de nummers , staat een nog veel belangrijker Nieuwe raadplaat De nieuwe raadplaat is er een van een steegje ergens in Amsterdam.

Dat laten we weer aan u. Mooie herinneringen aan deze steeg of de buurt zijn zeer welkom. Reacties kunt u mailen naar vergeet uw naam en adres niet of opsturen naar De Oud-Amsterdammer Postbus GA Amsterdam monument, het dubbele pakhuis Schottenburgh.

De gevelsteen beweert dat het complex van is, maar men neemt aan dat dit een herbouw of verbouw was van veel oudere pakhuizen. Naast Schottenburgh hebben we dan nog de Armeens-apostolische kerk, een groot gebouw dat tot de Keizerstraat reikt.

De Armeense kerk in Amsterdam werd gesticht nadat de eerste Armenen rond in de stad en in Almelo aankwamen. Hun eerste kerk stond in de Koningsstraat en het kerkgebouw aan de Krom Boomssloot werd in gebouwd.

Koffiehandel Ans Perrier-Vrijhoeven geeft hetzelfde antwoord. Volgens mij is het Kromboomssloot, hoek Koningsstraat. Ik heb bij de koffiehandel Alex Meijer gewerkt. Die zat op de hoek tegenover de plek waar deze brand was. De brand kan ik me niet herinneren, dus dat zal voor mijn tijd geweest zijn.

Zelf ben ik geboren en opgegroeid in de Derde Wittenburgerdwarsstraat en ik lees graag De Oud-Amsterdammer. Hans Gaarenstroom laat weten: Vermoedelijke oorzaak was brandstichting. De brand is geblust met twaalf stralen.

Geblust Stafbevelvoerder van de brandweer R. Jonkman weet veel meer over de manier waarop de brand is geblust: Dit was een grote uitslaande brand aan de Kromboomsloot 14 en de Koningsstraat 43, op 22 oktober Op de brug staat een zogeheten 2-paards koolzuurspuit de koetsier bleef op de bok zitten! Dit is een rijtuig voorzien van een tank met liter water die door druk van koolzuurgas verspoten kon worden.

In de tijd dat men de tank gebruikte, werden de volgende stralen aangesloten op een brandkraan. Werden de branden groter zoals deze dan kon de brandweer in die tijd gebruik maken van stoomspuiten op de achtergrond staat er één. Deze haalden het water uit de grachten of blusriolen en konden tussen de en liter per minuut verpompen!

Marian van de Veen-van Rijk Café J. Op de ene hoek zat een café en op de andere hoek zat de koffiebranderij van Alex Meijer met daarnaast de kolenhandel van Van Vliet. Ik woonde zelf aan de overkant op de Kromboomssloot nr. Dit keer toont de foto de Krom Boomssloot, hoek Koningsstraat. De aanknopingspunten waren eigenlijk de huizen op de achtergrond op de Recht Boomssloot en de smalle gracht die haaks op de Krom Boomssloot staan.

Er is door de loop der jaren niet veel veranderd aan de gevels. Wat en wanneer er toen is gebeurd moet een andere lezer maar vertellen. De foto is genomen vanaf de even zijde van de Krom Boomssloot richting Koningsstraat, schrijft Uwe Alberts. De brug over de gracht is de verbinding tussen de Koningsstraat en de Korte Koningsstraat. Deze panden stonden met elkaar in verbinding.

De brand is vermoedelijk ontstaan door brandstichting. Dit moet de brug tussen Koningsstraat en Korte Koningsstraat zijn. In het pand dat in brand stond, huist nu een kapper. In de jaren 50 en 60 was hier het café van Tante Hannie, een struise dame met Duitse tongval. Het is de plek waar ik mijn eerste biertjes hapte bitter, niet lekker en leerde biljarten. Bier heb ik later wel weten te waarderen, biljarten is nooit echt wat geworden.

De hoekwinkel er tegenover was onze groenteboer Van Breenen. Zijn zoon was de vermaarde Tarzan van Breenen, die profwielrenner was. Hij reed vier keer de Tour de France en ik herinner me nog een zegetocht door de buurt in een open Amerikaan na een succesvolle Tour.

Hij reed voor de wielerploeg Lokomotief met ploegleider Pellenaars. Op de drukbevolkte hoek rechts vooraan waren de Italiaanse ijsmannen twee broers. Alleen wit ijs en waterijsjes van 5 cent. Maar o, wat lekker. Links is het pakhuis Schottenburgh uit Het verlossende woord van Simon Alle inzenders hebben het goede antwoord gegeven. Dat is best opmerkelijk, aangezien dit een brand is uit het begin van de 19de eeuw. Fred Braaksma, Hans Slieker, R. Troonswisseling Omdat ik op 30 april nogal wat rellen verwachtte en ik eigenlijk ook liever op die dag zeker wilde zijn wat centjes te verdienen voor mijn gezin, leek het mij leuker om op de vrijmarkt te gaan staan.

Ik stond samen met Kitty, mijn vrouw, en mijn vader op het Leidsebosje tegenover het Marriott Hotel pannenkoeken te bakken en te verkopen, hetgeen uiteindelijk rond de gulden opbracht. Ik heb daarover al eerder in deze krant het een en ander bericht. Om u een idee te geven wat ik zoal deed in de weken vóór 30 april , laat ik u aan de hand van een foto en wat documentatie uit die tijd zien. Ik was als freelance fotograaf zoals dat heet geaccrediteerd bij de Rijksvoorlichtingsdienst, hetgeen inhoudt dat je dan op de hoogte wordt gehouden van de activiteiten van de leden van het Koninklijk Huis.

Zo ook rond de troonswisseling. De tekst die Juliana zou uitspreken op 31 januari verjaardag van Beatrix kreeg ik onder embargo via mijn postadres opgestuurd. Ik heb dat altijd bewaard, net zoals de informatie betreffende de inhuldiging en hoe dat protocollair zou gaan verlopen.

Eveneens heb ik wat andere attributen bewaard en die wil ik u vanwege de naderende troonswisseling niet onthouden. Ook deze keer zal ik niet mijn camera ter hand nemen om van het gebeuren verslag te doen. Ten eerste ben ik nu reeds drie jaar met aow en ten tweede zit ik met mijn kinderen en kleinkinderen in Egmond aan Zee, ver weg van het gedoe in Amsterdam. Terwijl ik de pannenkoeken verkocht, reden de auto s van de ME met grote snelheid voorbij naar de zoveelste rel. Ik wens u heel veel plezier op 30 april.

Lang leve de Koning!! Zo zag de button er uit. Deze is inmiddels alweer 33 jaar oud. Ook bij de komende troonswisseling zullen dergelijke attributen volop te koop zijn. Eveneens door de RVD verstrekt persbericht dat aangeeft hoe de dag zal gaan verlopen wat betreft de inhuldiging. De commercie dook vol op de troonswisseling in Dit meisje, werkzaam in een fabriekje in souvenirs, poseert hier met een speciaal T-shirt volgehangen met buttons en speldjes.

Het door de RVD verstrekte communiqué dat de tekst laat zien die Koningin Juliana zou gaan voorlezen op 31 januari Intratuin Amsterdam Nobelweg 10, dagen open.

Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Hij woont helemaal a, zonder familie. Dat is over twee dagen. Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening. Jij woont nu in Nederland. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht.

De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een.

Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom. Iris marrink Klas 3A. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan Spekkoek Oma heeft de post gehaald.

Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt.

Igor mag naar de. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me. Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop.

Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. April Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land.

October 17, Updated: October 17, Provided by Fanart Central. Johannes 2 vers Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje.

Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist.

Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen. De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld. Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9.

De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school. Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson Ze is de jongste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek.

Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en. Rozen bij de thee Het was een van die warme lenteochtenden.

Ik gaf de planten op mijn balkonnetje water, terwijl ik ondertussen van het zonnetje genoot. Ik vond het geweldig om de planten zo weelderig. Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken. Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard. Hij stuurde mij een Veilig wonen Colofon Melkweg: De deur op slot, Auteurs: Batavia werf We gingen naar Batavia werf.

En we gingen ook met de auto. Ik zat met Yessir Thijs en Sebastiaan en de moeder van Sebastiaan. We hadden ook groepjes toen we in de Batavia werf. A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen.

Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Doortje Eerste druk, september Tiny Rutten isbn: Free Musketeers, Zoetermeer www. Kijk ook eens naar. De inrichting wordt namelijk regelmatig. Rijksmuseum Verslag Maika Dijkstra Wij zijn donderdag 14 januari naar het rijksmuseum geweest.

We begonnen de dag gewoon in de klas. En we hebben ook nog een taalles gedaan. Om kwart voor elf zou de bus. Loesje de Vries Het is eerste kerstdag en Peter van Opperdoes voelt zich eenzaam. Hij mist zijn vrouw die vorig jaar is overleden. Zonder haar lijkt alles grijs en somber. Hij kijkt op zijn horloge; twee. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie.

Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar. Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen.

Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen. Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4. Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes.

Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop. Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig.

Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,. ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga.

Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Ik hoop dat de klap niet te hard. Ik ga sla en tomaten halen. Een buik van wol. Cato kwam hard aan rennen En zei: Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven.

Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering. Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit. Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door. Schoolkamp , Jacco We gingen om Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn. De beslissing De winter daarvoor was de beslissing gevallen.

We zaten met een glas wijn bij mijn ouders in de woonkamer en vertelden over Kreta, en ook dat we van plan waren naar Zuid- Duitsland te verhuizen. De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God Exodus Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie.

Papieren bordjes versieren met glitters, stiften en plakfiguren. Ze maakte er schilderijtjes. Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom.

Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van. Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf Jaecques nu definitief is gestopt met werken bij café In t Aepjen? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen?

Ouderinfo donderdag 3 december Geplande evenementen Sinterklaasviering www. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek. Op weg met Jezus eerste communieproject H. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. Nieuwsbrief SHIB september www.

SHIB bestaat dit jaar 10 jaar! Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke. D Artagnan gaat naar Parijs Artagnan reed op zijn oude paard, een uitgeputte knol met een trieste blik. Ook al was zijn paard op zijn minst vreemd te noemen en ook al waren de kleren die hij droeg verbleekt,.

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk R. Antoinette Martens Illustaties door: In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land.

Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. A Gebruik de volgende voegwoorden: Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. Drink je koffie drink je. Het is tijd om te gaan! Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus ,. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.

Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor.

Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Je tas zet je op de plank. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: Inmiddels wonen we hier alweer een. Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij: The art of licking pussy. Masturberende Chloe word verrast door een dikke lul.

Sexy mature 47 heeft een oogje op de timmerman. Nederlandse oma word keihard geneukt. Meisjes plagen kutjes vragen. Zuigen op een harde clit. Vriendinnetjes bezorgen elkaar een intens orgasme.

Tiener sletje bespied bejaarde man. Megan is dol op mooie, ronde pramen. Kleindochter beloond opa voor zijn harde werk. Let me play with your tits before we go fucking. De definitie van de liefde bedrijven. Zwaar oversext jochie gaat tekeer op oma. Spaanse pik vs Spaanse milf.

Een lekkere facial voor lantina milf Monique. Zusje laat zich aan zoete doosje likken. Klein mooi kutje genomen op de massage tafel. Lola and Vanessa Pool Sextape. Tiener leeft zich uit op oma met dikke tieten. Dikke worst en standje 69 voor Candy.

Ritch Bitch Has An Itch. Sexy Lena gets a mouth full of cum.

Escort belgie limburg shemale privé


Een kussentje kostte toen een dubbeltje. Met standwerkersallure werden die dingen aangeprezen. Hoger en beter, zachter en gemakkelijker. U maakt met uw kleding de banken schoon. Het was dé mantra van die dag. En nu maar hopen dat de wedstrijd goed verliep. Want, o wee, als er stront aan de knikker was. Dan gooide iemand van woede zijn kussentje over de wielerbaan naar het veld. Daar had mijn vader een bloedhekel aan. Niet dat hij het niet eens was met de kritiek op het spel hijzelf was een niet onverdienstelijke zaterdagvoetballer die soms mocht meetrainen met Ajax en dus verstand had van voetbal , nee, het betekende dat hij over de reling van de tribune moest klimmen en die kussentjes weer helemaal naar boven moest brengen.

Als het regende had hij dubbel pech: En het allerergste was: Die kussentjes heetten doven, omdat ze dan maar één oor hadden. De kussentjes werden op de kopkanten van de zitbanken verzameld, naast de gangpaden. Het was de kunst om er zo veel mogelijk tegelijk aan je arm te rijgen. Tot twintig per arm per keer. Met veertig kussens zwaaide je dan naar beneden. Met een apart loopje. Mijn vader leerde mij dat je trappen altijd schuin moest op- en aflopen.

Dat was het makkelijkste. Je had niet alleen meer overzicht, je werd ook minder snel moe. Moe werd hij toch wel, want het opruimen gebeurde altijd met de grootst mogelijke haast - hij wilde naar huis, naar het halfje jenever dat daar stond te wachten. Ik hielp hem waar ik kon. Met soms wel vier kussentjes tegelijk Vak QQ Toen ik een jaar of 14 was, mocht ik ook kussentjes verkopen als het stadion helemaal was uitverkocht.

Ik kreeg dan een dubbel vak. QQ, of KK, in de bovenste ring. De kussens daar waren altijd afdankertjes. Veel doven, veel opgedroogde, aan elkaar geplakte kussens. Je moest ze van elkaar scheuren voordat je ze kon verkopen. En bij het opruimen reeg je ze niet door de hengsels aan je arm, maar droeg je ze vóór je buik. Het opruimen duurde daar altijd langer dan in Vak C. Maar als je thuiskwam met soms wel 25 gulden, dan vergat je het pokkewerk en was je blij dat er weer een stukje nieuwe fiets in beeld kwam.

Of een krom stuur om van je gewone fiets een racefiets te maken. Want dat zag je in het Olympisch Stadion óók: Je racete met je handen vol kussens na afloop van de Populaires de trappen af. Niet schuin, maar rechtdoor. Ik denk er nog wel eens aan als ik bij een tuincentrum een vlakke bank zie, met kussentjes ernaast.

Marian van de Veen-van Rijk en Simon van Blokland In de rubriek Wie het weet, mag het zeggen tonen wij uit de foto- en kaartencollectie van Marian van de Veenvan Rijk en Simon van Blokland een foto waarvan wij de lezers vragen waar deze is gemaakt en of ze er bijzondere herinneringen aan hebben. Een aantal inzenders bij meer dan vijf loten we met een aansprekende bijdrage krijgt als tegenprestatie het boekje Amsterdam op oude prentbriefkaarten van Simon van Blokland.

Hieronder staat de foto die wij in de vorige editie plaatsten. Theo Bakker is een trouw fan van deze rubriek en of hij er nu lang over moet nadenken of niet, hij weet altijd waar de foto is genomen en duikt steevast in de geschiedenis. De raadplaat van 2 april toont een brand in het pand Krom Boomssloot Het jaar moet bij benadering zijn. De Krom Boomssloot ligt in de Lastage, het oudste industrieterrein van Amsterdam. Door een keur van landsheer Albrecht van Beieren in mocht Amsterdam een gebied van gaarden m rondom de stad als schootsveld vrij houden en naar eigen goeddunken in gebruik nemen.

In de Lastage werden toen de scheepsbouw- en reparatiewerven ondergebracht. Na de Alteratie werd de industrie steeds verder de stad uitgedreven, richting Rapenburg, en de Lastage tot woongebied ingericht. Het betreffende pand op de hoek van de Koningsstraat is als gebouw niet zo interessant. Anders wordt dat aan de andere kant van de straat, met op nr.

Daarnaast, op de nummers , staat een nog veel belangrijker Nieuwe raadplaat De nieuwe raadplaat is er een van een steegje ergens in Amsterdam. Dat laten we weer aan u. Mooie herinneringen aan deze steeg of de buurt zijn zeer welkom. Reacties kunt u mailen naar vergeet uw naam en adres niet of opsturen naar De Oud-Amsterdammer Postbus GA Amsterdam monument, het dubbele pakhuis Schottenburgh. De gevelsteen beweert dat het complex van is, maar men neemt aan dat dit een herbouw of verbouw was van veel oudere pakhuizen.

Naast Schottenburgh hebben we dan nog de Armeens-apostolische kerk, een groot gebouw dat tot de Keizerstraat reikt.

De Armeense kerk in Amsterdam werd gesticht nadat de eerste Armenen rond in de stad en in Almelo aankwamen. Hun eerste kerk stond in de Koningsstraat en het kerkgebouw aan de Krom Boomssloot werd in gebouwd. Koffiehandel Ans Perrier-Vrijhoeven geeft hetzelfde antwoord. Volgens mij is het Kromboomssloot, hoek Koningsstraat. Ik heb bij de koffiehandel Alex Meijer gewerkt. Die zat op de hoek tegenover de plek waar deze brand was.

De brand kan ik me niet herinneren, dus dat zal voor mijn tijd geweest zijn. Zelf ben ik geboren en opgegroeid in de Derde Wittenburgerdwarsstraat en ik lees graag De Oud-Amsterdammer. Hans Gaarenstroom laat weten: Vermoedelijke oorzaak was brandstichting. De brand is geblust met twaalf stralen. Geblust Stafbevelvoerder van de brandweer R. Jonkman weet veel meer over de manier waarop de brand is geblust: Dit was een grote uitslaande brand aan de Kromboomsloot 14 en de Koningsstraat 43, op 22 oktober Op de brug staat een zogeheten 2-paards koolzuurspuit de koetsier bleef op de bok zitten!

Dit is een rijtuig voorzien van een tank met liter water die door druk van koolzuurgas verspoten kon worden. In de tijd dat men de tank gebruikte, werden de volgende stralen aangesloten op een brandkraan. Werden de branden groter zoals deze dan kon de brandweer in die tijd gebruik maken van stoomspuiten op de achtergrond staat er één.

Deze haalden het water uit de grachten of blusriolen en konden tussen de en liter per minuut verpompen! Marian van de Veen-van Rijk Café J. Op de ene hoek zat een café en op de andere hoek zat de koffiebranderij van Alex Meijer met daarnaast de kolenhandel van Van Vliet. Ik woonde zelf aan de overkant op de Kromboomssloot nr. Dit keer toont de foto de Krom Boomssloot, hoek Koningsstraat.

De aanknopingspunten waren eigenlijk de huizen op de achtergrond op de Recht Boomssloot en de smalle gracht die haaks op de Krom Boomssloot staan. Er is door de loop der jaren niet veel veranderd aan de gevels. Wat en wanneer er toen is gebeurd moet een andere lezer maar vertellen. De foto is genomen vanaf de even zijde van de Krom Boomssloot richting Koningsstraat, schrijft Uwe Alberts.

De brug over de gracht is de verbinding tussen de Koningsstraat en de Korte Koningsstraat. Deze panden stonden met elkaar in verbinding. De brand is vermoedelijk ontstaan door brandstichting. Dit moet de brug tussen Koningsstraat en Korte Koningsstraat zijn.

In het pand dat in brand stond, huist nu een kapper. In de jaren 50 en 60 was hier het café van Tante Hannie, een struise dame met Duitse tongval. Het is de plek waar ik mijn eerste biertjes hapte bitter, niet lekker en leerde biljarten.

Bier heb ik later wel weten te waarderen, biljarten is nooit echt wat geworden. De hoekwinkel er tegenover was onze groenteboer Van Breenen. Zijn zoon was de vermaarde Tarzan van Breenen, die profwielrenner was.

Hij reed vier keer de Tour de France en ik herinner me nog een zegetocht door de buurt in een open Amerikaan na een succesvolle Tour. Hij reed voor de wielerploeg Lokomotief met ploegleider Pellenaars. Op de drukbevolkte hoek rechts vooraan waren de Italiaanse ijsmannen twee broers.

Alleen wit ijs en waterijsjes van 5 cent. Maar o, wat lekker. Links is het pakhuis Schottenburgh uit Het verlossende woord van Simon Alle inzenders hebben het goede antwoord gegeven. Dat is best opmerkelijk, aangezien dit een brand is uit het begin van de 19de eeuw.

Fred Braaksma, Hans Slieker, R. Troonswisseling Omdat ik op 30 april nogal wat rellen verwachtte en ik eigenlijk ook liever op die dag zeker wilde zijn wat centjes te verdienen voor mijn gezin, leek het mij leuker om op de vrijmarkt te gaan staan. Ik stond samen met Kitty, mijn vrouw, en mijn vader op het Leidsebosje tegenover het Marriott Hotel pannenkoeken te bakken en te verkopen, hetgeen uiteindelijk rond de gulden opbracht.

Ik heb daarover al eerder in deze krant het een en ander bericht. Om u een idee te geven wat ik zoal deed in de weken vóór 30 april , laat ik u aan de hand van een foto en wat documentatie uit die tijd zien. Ik was als freelance fotograaf zoals dat heet geaccrediteerd bij de Rijksvoorlichtingsdienst, hetgeen inhoudt dat je dan op de hoogte wordt gehouden van de activiteiten van de leden van het Koninklijk Huis. Zo ook rond de troonswisseling. De tekst die Juliana zou uitspreken op 31 januari verjaardag van Beatrix kreeg ik onder embargo via mijn postadres opgestuurd.

Ik heb dat altijd bewaard, net zoals de informatie betreffende de inhuldiging en hoe dat protocollair zou gaan verlopen. Eveneens heb ik wat andere attributen bewaard en die wil ik u vanwege de naderende troonswisseling niet onthouden. Ook deze keer zal ik niet mijn camera ter hand nemen om van het gebeuren verslag te doen. Ten eerste ben ik nu reeds drie jaar met aow en ten tweede zit ik met mijn kinderen en kleinkinderen in Egmond aan Zee, ver weg van het gedoe in Amsterdam.

Terwijl ik de pannenkoeken verkocht, reden de auto s van de ME met grote snelheid voorbij naar de zoveelste rel. Ik wens u heel veel plezier op 30 april. Lang leve de Koning!! Zo zag de button er uit. Deze is inmiddels alweer 33 jaar oud. Ook bij de komende troonswisseling zullen dergelijke attributen volop te koop zijn. Eveneens door de RVD verstrekt persbericht dat aangeeft hoe de dag zal gaan verlopen wat betreft de inhuldiging.

De commercie dook vol op de troonswisseling in Dit meisje, werkzaam in een fabriekje in souvenirs, poseert hier met een speciaal T-shirt volgehangen met buttons en speldjes. Het door de RVD verstrekte communiqué dat de tekst laat zien die Koningin Juliana zou gaan voorlezen op 31 januari Intratuin Amsterdam Nobelweg 10, dagen open. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

Hij woont helemaal a, zonder familie. Dat is over twee dagen. Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening.

Jij woont nu in Nederland. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken.

Die trokken gelukkig weg en wederom. Iris marrink Klas 3A. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt.

Igor mag naar de. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me. Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Print deze tekst 2.

Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. April Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. October 17, Updated: October 17, Provided by Fanart Central. Johannes 2 vers Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond?

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen.

Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld. Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind.

Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school. Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood.

Buson Ze is de jongste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en. Rozen bij de thee Het was een van die warme lenteochtenden. Ik gaf de planten op mijn balkonnetje water, terwijl ik ondertussen van het zonnetje genoot.

Ik vond het geweldig om de planten zo weelderig. Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken. Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens.

En ook nog op een paard. Hij stuurde mij een Veilig wonen Colofon Melkweg: De deur op slot, Auteurs: Batavia werf We gingen naar Batavia werf. En we gingen ook met de auto. Ik zat met Yessir Thijs en Sebastiaan en de moeder van Sebastiaan. We hadden ook groepjes toen we in de Batavia werf. A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan.

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie.

Doortje Eerste druk, september Tiny Rutten isbn: Free Musketeers, Zoetermeer www. Kijk ook eens naar. De inrichting wordt namelijk regelmatig. Rijksmuseum Verslag Maika Dijkstra Wij zijn donderdag 14 januari naar het rijksmuseum geweest.

We begonnen de dag gewoon in de klas. En we hebben ook nog een taalles gedaan. Om kwart voor elf zou de bus. Loesje de Vries Het is eerste kerstdag en Peter van Opperdoes voelt zich eenzaam. Hij mist zijn vrouw die vorig jaar is overleden. Zonder haar lijkt alles grijs en somber. Hij kijkt op zijn horloge; twee. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar.

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten.

Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen. Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4. Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes.

Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop. Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,.

ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga.

Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Ik hoop dat de klap niet te hard. Ik ga sla en tomaten halen. Een buik van wol. Cato kwam hard aan rennen En zei: Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering. Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam?

Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit. Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door. Schoolkamp , Jacco We gingen om Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken. P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn.

De beslissing De winter daarvoor was de beslissing gevallen. We zaten met een glas wijn bij mijn ouders in de woonkamer en vertelden over Kreta, en ook dat we van plan waren naar Zuid- Duitsland te verhuizen.

De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God Exodus Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie.

Papieren bordjes versieren met glitters, stiften en plakfiguren. Ze maakte er schilderijtjes. Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom.

Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van. Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf Jaecques nu definitief is gestopt met werken bij café In t Aepjen? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen? Ouderinfo donderdag 3 december Geplande evenementen Sinterklaasviering www. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek.

Op weg met Jezus eerste communieproject H. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. Nieuwsbrief SHIB september www. SHIB bestaat dit jaar 10 jaar! Saartjes mond viel open van verbazing.

Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk.

Zon, zee, strand, leuke. D Artagnan gaat naar Parijs Artagnan reed op zijn oude paard, een uitgeputte knol met een trieste blik.

Ook al was zijn paard op zijn minst vreemd te noemen en ook al waren de kleren die hij droeg verbleekt,. Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk R.

Antoinette Martens Illustaties door: In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten.

Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer.

De wind neemt me mee. A Gebruik de volgende voegwoorden: Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. Drink je koffie drink je. Het is tijd om te gaan!

Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus ,. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.

Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor.

Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Je tas zet je op de plank. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: Inmiddels wonen we hier alweer een.

Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij: Appel, Aerdenhout Verkoopprijs: Neus correctie Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Jochie vervult zijn fantasie met geile oma. Chloe showt haar nieuwe lingerie setje. The art of licking pussy. Masturberende Chloe word verrast door een dikke lul. Sexy mature 47 heeft een oogje op de timmerman. Nederlandse oma word keihard geneukt.

Meisjes plagen kutjes vragen. Zuigen op een harde clit. Vriendinnetjes bezorgen elkaar een intens orgasme. Tiener sletje bespied bejaarde man. Megan is dol op mooie, ronde pramen. Kleindochter beloond opa voor zijn harde werk. Let me play with your tits before we go fucking.

De definitie van de liefde bedrijven. Look at ever thing God has made See the birds above Nadere informatie Process Mining and audit support within financial services. We expect that the performance with TiMBL can be improved greatly development of better hyperparameter selection mechanism. Introduction the Netherlands we have rather unique resource form of TwiNL data set daily updated collection that probably contains least Dutch public tweet production since Tjong Kim Sang van den Bosch.

Een vriend heeft iets Peace of nicias voor je over Wat is vriendschap Iedereen vrienden vindt het hebben van groot belang. Look zitkala sa american indian stories at ever thing God has made See the birds above kat meads Nadere informatie Process Mining and audit support within financial services. Its accuracy degrades when using PCA although often not significantly. This group exhibition about the artists depiction of what emmanuel furrow important in life.

gratis mobiele pjes wijd open kut

Neuken friesland seniorensex


gratis mobiele pjes wijd open kut