Prive Sex Almere

Gratis mobiele pjes buiten sex limburg

Ik ben een Nimf die het leuk vind om een vrouw, man of koppel te verwennen. Trios mmv en vvm zijn oo Ik ben een Nimf die het leuk vind om een Also possible with very discrete entrance. Lustige, sappige, gulzige, heen en weer op en neer en veel meer!

Hallo, ik ben Isabella, een botergeile portugese blondine van 41 jaar oud. Ik heb een mooi rond kont Hallo, ik ben Isabella, een botergeile p Ik ontvang in sneek. Ben je op zoek naar een heerlijke hete dame die jouw tot hogere sferen brengt m Ben je op zoek naar Joy uit Sneek. Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,me Lieve mannen, Eerst even dit: Bij mij hangt er e Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan.

Body to body massage Massage door dames Massage door paren Massagesalons Prostaat massage Tantra massage. Automonteurs Autorijles Betaling in natura Kappers Klusjes en onderhoud. Betaald sexcontact Gratis sexcontact. Voor uw en onze veiligheid en om gebruik te blijven maken van Sexjobs dient u akkoord te gaan met: Ik verklaar minimaal 18 jaar te zijn, de algemene voorwaarden van Tease Media B. Ik verklaar hiermee dat ik het privacystatement gelezen heb.

Ja, ik ga ermee akkoord. Sexjobs maakt gebruik van cookies. Dit zijn top advertenties. Uw advertentie ook promoten als top advertentie? Volslanke rijpe Hindoestaanse veertiger Rijp huisvrouwtje verwend nette heren pr Massage,pijpen,neuken en likken voor Kom jij mijn bekkie neuken via de gloryh Tropische Jacky is stout Ik ben Jacky-Noa ook wel een geile donderstraal genoemd met haar volslanke latina,bruine,lichaam van Sofie huisvrouwtje sex va 60,- Hey geile schat..

Deze rijpe dame is opzoek naar jou! Welcome to Holland foreign guest; lonely Geile portugese dame wil jou! Milf Joy Ik ontvang in sneek. Milf mooi lichaam ontvangt vanaf 40 euro Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Advertenties uit andere rubrieken.

Daarnaast laat deze de nieuwe methodiek zien en staat hierin verwerkt welke onderdelen er nodig zijn om de nieuwe samenwerkingsstrategie vorm te geven. Sommige zaken zijn overduidelijk ondermijning, sommige overduidelijk niet. Maar er is veel onduidelijkheid. Er bestaat de sterke neiging om alle criminaliteit die een heftige emotionele impact op de samenleving heeft onder ondermijning te scharen.

Criminaliteit met een hoge impact is echter een heel eigen veiligheidsthema 6, waar veel vermeende ondermijning uiteindelijk onder zal vallen. Om onduidelijkheid over de betekenis weg te nemen beginnen wij deze verkenning met het vaststellen van een definitie. Zoals we zullen laten zien is de letterlijke betekenis erg breed, en de gevoelsmatige betekenis net zo divers als de meningen daarover. De vraag wat er nu eigenlijk ondermijnd wordt levert ook weer heel eigen antwoorden op.

En tenslotte is er nog de vraag door wie of wat we daar momenteel eigenlijk tegen beschermd worden. Al deze aspecten zullen in dit hoofdstuk aan de orde komen. We beginnen echter bij het begin: Wat betekent deze term? De letterlijke betekenis vinden we in de dikke Van Dale 7: De eerste betekenis 0. Ondermijnen betekent dat iets wordt verzwakt.

Verzwakken kan op vele manieren, en de tweede betekenis 0. Gelukkig wordt er in de regio Amsterdam tegenwoordig nog maar zelden iets letterlijk met mijnen ondergraven.

Deze tweede betekenis geeft echter wel aan dat bij ondermijnen het verzwakken voornamelijk van onder- of binnenuit gebeurt. De uiteindelijke letterlijke betekenis is dan dus: Iets van onder- of binnenuit verzwakken.

Verzwakken Wat is nu dat iets dat bij ondermijning verzwakt wordt? Drie onderwerpen kwamen in deze verkenning vaak naar voren. Het eerste antwoord dat mensen vaak geven is de rechtsstaat of de rechtsorde. Dit is uiteraard niet hetzelfde. De rechtsstaat is het principe dat ervoor zorgt dat burgers niet oneerlijk door haar overheid behandeld worden, en de rechtsorde is het stelsel van regels dat ervoor zorgt dat burgers in welke vorm georganiseerd dan ook elkaar niet oneerlijk kunnen behandelen.

Deze regels worden vastgesteld door de wetgever, en de uitvoering wordt gecontroleerd door de rechterlijke macht. Als criminelen invloed in dat proces proberen te verwerven is er inderdaad sprake van ondermijning. Ook infiltratie binnen politie of OM is een ernstige vorm van ondermijning. Maar er is meer dat door ondermijning verzwakt kan worden. Veelgenoemde voorbeelden die we in deze verkenning tegenkwamen zijn witwassen en activiteiten van zogenaamde facilitators.

Bij witwassen wordt geprobeerd crimineel verdiend geld in de bovenwereld beschikbaar te maken. Facilitators zijn mensen of organisaties die helpen bij het voorbereiden of verhullen van criminele activiteiten.

Wat hierbij vooral verzwakt wordt is de grens tussen de onder- en de bovenwereld, die langzaam vervaagt. Door deze verwevenheid kan de burger er niet meer op vertrouwen dat activiteiten, personen of orga- Het is niet meer ondenkbaar dat je als nette burger een appartement blijkt te huren van een zware crimineel. Of dat een bedrijf waarmee je zaken doet opeens gefinancierd blijkt te zijn door crimineel geld. Dergelijke onduidelijkheid over de scheiding van onderwereld en bovenwereld kan leiden tot een algehele normvervaging in de samenleving.

Daarmee komen we op het derde, en misschien wel belangrijkste punt dat door ondermijning verzwakt kan worden: Vooral in de media wordt de term ondermijning vaak gebruikt voor alle activiteiten die de integriteit van de politiek, economie of de maatschappij aantasten.

Recente voorbeelden hiervan zijn de bouwfraude economie , radicalisering maatschappij en schandalen binnen diverse lokale overheden politiek.

Al deze gebeurtenissen hebben een negatieve invloed op het vertrouwen dat de burger heeft in de politiek, de economie en de maatschappij als geheel. Definitie Al die dingen die door ondermijning verzwakt worden zijn fundamenten van de maatschappij. Deze verzwakking is een aantasting die voortkomt uit het misbruiken van de maatschappij. Maar hoe en waarom misbruiken mensen de maatschappij?

Hierin stelt men dat verwevenheid ontstaat als de georganiseerde criminaliteit haar illegale activiteiten niet kan uitvoeren zonder hulp van de bovenwereld. De onderwereld maakt gebruik van de normale structuren van de bovenwereld. Ondermijning is dus meer dan een categorie criminele activiteiten. Sterker nog, in een aantal van de voorbeelden die we tegenkwamen is er in eerste instantie niet eens sprake van een hoge impact op de maatschappij.

Sommige ondermijnende activiteiten zijn in principe te classificeren als lichte overtredingen. Het huren van een woning onder een valse naam is op zichzelf een lichte overtreding, maar als die woning vervolgens beschikbaar wordt gesteld om er een voortvluchtige zware crimineel in te huisvesten is er wel degelijk sprake van ondermijning. Het misbruiken van maatschappelijke structuren kan dus tot een aantasting van de fundamenten van de maatschappij leiden, zonder dat het misbruik zelf een ernstige overtreding van de wet is.

De grens van de wet is duidelijk, die ligt bij wat is vastgelegd in de wetboeken. De grens van ondermijning is minder duidelijk, die ligt bij het misbruik maken van de normale structuur van de bovenwereld om criminaliteit voor te bereiden, te faciliteren 9 of proberen te verbergen. En zelfs de mate van impact is op zichzelf niet bepalend. Sommige activiteiten kunnen ondermijnend zijn zonder een grote impact te hebben, en niet alles met een hoge impact is direct ondermijnend.

Sterker nog, criminaliteit met een hoge impact is binnen de politie Amsterdam-Amstelland een apart veiligheidsthema. Overlast, Ongelijkwaardigheid, Ondermijning, Veelvoorkomende criminaliteit en Criminaliteit met grote impact op het slachtoffer. Deze thema s zijn leidend voor de inhoudelijke ontwikkeling van het korps, en zijn inmiddels landelijk overgenomen op de zogeheten Strategische agenda van de Raad van Hoofdcommissarissen RHC Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, 14e editie, Verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld.

Die activiteiten worden doorgaans aangepakt vanuit medeplegen of medeplichtigheid en witwassen. Ook deelname aan een criminele organisatie artikel is een wetsartikel dat mogelijkerwijs tegen ondermijning ingezet zou kunnen worden.

Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de politie, belastingdienst of de gemeente. Op de opbouw en werking van dit stelsel wordt in de volgende paragraaf 3. Alles bij elkaar komen we op de volgende definitie: Tenslotte is het belangrijk om aan te geven dat ondermijning niet altijd ondermijning als doel op zich heeft.

Dit is zelfs meestal niet het geval. Alleen bij de meeste vormen van ideologisch geweld is het expliciet de bedoeling om de maatschappij of daartoe behorende of beschermende structuren te ondermijning.

Meestal is er echter sprake van ondermijning als bewust of onbewust bijeffect van gedragingen die gericht zijn op het verwerven van macht, status of geld. Positie van ondermijning Ondermijning is dus niet altijd een strafbaar feit, of het overtreden van een regel. Het heeft zelfs niet altijd een grote impact. Het moet wel altijd te maken hebben met misbruik van de maatschappelijke structuren, leidend tot de aantasting van de maatschappelijke fundamenten.

Er is echter meestal wel sprake is van een duidelijke misdraging crimineel, sociaal of economisch. Dit is dan niet de ondermijning zelf, maar de criminele daad die door ondermijning gefaciliteerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld enige tijd voor of na de misdraging, zoals hulp bij de voorbereiding of de afhandeling van een overval.

Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen de zichtbare misdragingen als kernproblemen, en de faciliterende activiteiten ervoor of erna als ondermijning zie zichtbare ondermijning ondermijning misdragingen De centrale misdraging crimineel of anderszins is over het algemeen duidelijk zichtbaar.

Ondermijning zit daar meestal voor of na, als voorbereiding of als afhandeling. Tot zover behelst ondermijning een scala aan activiteiten die rondom criminele feiten plaatsvinden om die voor te bereiden, te faciliteren of te verbergen. Hiermee kijken we echter nog vooral naar de ondermijners zelf.

Wie zijn het en wat doen ze. Dit is de gangbare manier van kijken bij de aanpak van reguliere criminaliteit. Maar ondermijning is meer dan een nieuwe categorie criminaliteit, en ondermijning is niet altijd een ernstig crimineel feit.

Soms is de activiteit zelf niet eens strafbaar! Dus door alleen met de conventionele politiebril te kijken naar het wie en wat kan ondermijning niet effectief aangepakt worden.

Laten we de zaak eens omdraaien, en ook kijken naar de ondermijnden. De ondermijnden zijn al die organisaties, groeperingen en instanties die de fundamenten van onze maatschappij vormen en beschermen. Politie en justitie zijn een belangrijke speler, maar we zien daar ook de overheid, de gemeente, de belastingdienst, zorginstellingen zoals bureau jeugdzorg, en bijvoorbeeld scholen. Elk van deze partners heeft een eigen taak in het beschermen van de fundamenten van de maatschappij, en tezamen vormen zij een stelsel die de maatschappij, de bovenwereld, beschermt tegen de onderwereld.

Dit stelsel kunnen we eenvoudig weergeven als een beschermende muur. Elke partner vormt een cruciale bouwsteen in deze muur. Bijvoorbeeld de politie die criminelen oppakt, de gemeente die vergunningen controleert en de zorginstellingen die de zwakkeren onder ons helpen. En het zijn niet alleen maar de overheidsinstellingen. Ook maatschappelijke organisaties kunnen daar een rol in hebben, zoals verenigingen of religieuze instellingen.

En zelfs particuliere organisaties kunnen hieronder vallen, zoals bijvoorbeeld winkels die samenwerken om een winkelcentrum veilig te houden, bedrijven die onderling toezien op integer handelen of woningbouwverenigingen die zich actief opstellen in de buurten waar zij veel woningen hebben. Tenslotte spelen ook de inwoners van de stad zelf een niet te onderschatten rol in het beschermen van de fundamenten van de samenleving.

Het zijn de Amsterdammers Amstelveners, Diemenaren, etc. En het zijn de inwoners van het hele land die gezamenlijk de algemeen heersende moraal in Nederland bepalen, en daarmee de facto bepalen wat wel en niet geaccepteerd gedrag is. Hierbij speelt ook de media een grote rol, net zoals de verschillende religies en haar vertegenwoordigers.

De normatieve overtuiging die de maatschappij op zichzelf toepast is de eerste drempel voor kwaadwillenden om geen activiteiten te ontplooien die kunnen leiden tot ondermijning. Belastingfraude is bijvoorbeeld een veel groter probleem in landen waar dit veel meer sociaal geaccepteerd is.

Uiteraard hanteert niet iedereen dezelfde normen. Het is de omvang van de afwijking op een norm die tot ondermijning kan leiden, zoals bijvoorbeeld bij radicalisering. En omgekeerd is het dus per definitie de eenduidigheid van een norm die leidt tot bescherming tegen ondermijning. Daarom is de onderlinge aanspreekbaarheid van burgers daarbij van groot belang.

Hoe beschermen ze de maatschappij? Nu we weten wie het zijn, kunnen we kijken naar wat ze doen. Elke partner heeft een eigen taakgebied. In de muuranalogie is dat alles dat binnen de bouwsteen zelf valt. De methode van aansturing en verantwoordelijkheid ligt per partner anders, en de eigen taak moet daarom ook absoluut de eigen verantwoordelijkheid van de partner zelf blijven.

Alles uit het eigen taakgebied, dus alles dat binnen de bouwstenen zelf hoort, valt daarmee buiten de reikwijdte van deze verkenning. We gaan er immers vanuit dat elke partner zijn uiterste best doet om de eigen taak zo goed mogelijk uit te voeren. Het succes van een gezamenlijk front tegen ondermijning is daar zelfs afhankelijk van. Ondermijning bestaat uit alle activiteiten die daartussen door kunnen lopen zonder dat een van de partners het zien, of er iets tegen kan doen.

Dit thema wordt verder uitgewerkt in paragraaf 3. Elke partner heeft een eigen taak, maar geen van de partners heeft het bestrijden van ondermijning als primaire taak. Ondermijning is niet altijd een duidelijk omschreven misdrijf. De bestuurlijke overtredingen zijn niet altijd even helder, en de aantasting van het vertrouwen van de burger verloopt meestal verraderlijk ongemerkt. De stippellijn in figuur 1 geeft dit fenomeen weer. Als deze taakgebieden niet goed aansluiten ontstaan er kieren, en in deze kieren kan ondermijning plaats vinden.

Dit is de holle ruimte tussen de bouwstenen waar het kan broeien zonder dat een van de partners het ziet. Daar worden de dingen voorbereid die opeens binnen het taakgebied van een van de partners opduikt. Waar komt die groepering opeens vandaan? Hoe kan het dat deze branche opeens zwaar vervuild is? Dit kan omdat de voorbereidende en faciliterende ondermijning plaats vindt tussen de blikvelden van alle partners in.

En zo vormt het ongezien de verbinding tussen de onderwereld en de bovenwereld. Binnen het eigen taakgebied gaat alles goed, maar in de kieren ertussenin wordt gestaag gewrikt aan de fundamenten van de maatschappij, totdat dit een dusdanige omvang heeft gekregen dat het plotseling aan de oppervlakte komt. Het is duidelijk dat de taakgerichte blik, die effectief is binnen de eigen taak, niet meer toereikend is om deze taakoverschrijdende ondermijning te voorkomen.

Om deze substantieel aan te pakken is een andere blik vereist. Een andere blik bij alle partners, te beginnen bij onszelf, de politie. Dit is de doelgerichte blik. Waar de taak bestaat uit een verzameling activiteiten die ontplooid moeten worden om een bepaald resultaat te behalen, is het doel een beschrijving van het gezamenlijke eindresultaat.

Ook als de taak goed 36 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. De taakuitvoering staat ook onder invloed van bijvoorbeeld de beschikbare capaciteit. Het doel daarentegen is onafhankelijk daaraan. Binnen de politie liggen de taak binnen het gebied van opsporing, handhaving van de openbare orde en hulp bieden aan hen die dit behoeven. Het doel ligt echter veel hoger, bij een veilige maatschappij. Een dergelijk maatschappij-breed doel kan simpelweg niet door de politie alleen gehaald worden.

Het gaat hier dan ook niet alleen om het eigen doel want realistisch zou dat alleen een herformulering van de eigen taak kunnen zijn maar om het gezamenlijke doel van alle partners samen. De vraag is dan ook: Wat willen we, partners in de structuur die de fundamenten beschermen, met z n allen bereiken?

Vanuit die vraag kan elke partner met een brede blik naar het doel van de totale beschermende structuur kijken. Als er dan ergens een probleem aangepakt moet worden zou het niet meer uit moeten maken wiens taak het is.

Het aanpakken van dat probleem is onderdeel van het bereiken van het gezamenlijke doel, en daarvoor is iedereen even verantwoordelijk.

De groeiende impact van ondermijnende activiteiten laat zien dat de tijd voorbij is waarin de bescherming van de bovenwereld kan worden onderverdeeld in een aantal losse taken.

Het is één gezamenlijke taak. Want ondermijning stopt niet bij de grenzen van een taakgebied, dus waarom wij wel? Prioriteiten Om tot een efficiënte aanpak van het gezamenlijke doel te komen kan deze opgesplitst worden in verschillende subdoelen.

Subgroepen van relevante partners kunnen hiermee per subdoel onderling inventariseren welke mogelijkheden zij hebben in de aanpak. Een combinatie van mogelijkheden vaak in de vorm van bevoegdheden of een specifieke informatiepositie biedt weer geheel nieuwe, voorheen niet bestaande mogelijkheden.

Ook hier vindt een ommekeer in denken plaats: Om tot een breed gedragen set van subdoelen te komen is het belangrijk dat deze bij de individuele partners ook als zeer relevant ervaren worden. Iedere partner heeft zijn eigen prioriteiten, en alleen als deze prioriteiten onderling gesynchroniseerd worden kan er met een gezamenlijke doelgerichte blik gekeken worden.

Dit zal voor elke partner resulteren in drie soorten onderwerpen: Onderwerpen met prioriteit voor jezelf, maar niet voor andere partners 2. Onderwerpen met prioriteit voor andere partners, maar niet voor jezelf 3.

Onderwerpen met prioriteit voor jezelf en voor andere partners De synchronisatie van prioriteiten zal logischerwijs binnen de derde categorie het soepelste verlopen. Toch is het belangrijk om ook te investeren in de tweede categorie.

Als elke partner onbaatzuchtig bereid is om mee te werken aan onderwerpen die intern geen prioriteit hebben, maar wel bij enkele partners, dan zal er vanzelf een situatie ontstaan waarbij ook onderwerpen uit de eerste categorie, die alleen binnen de eigen organisatie prioriteit hebben, door partners ondersteund worden.

Opmerkelijk hierbij is dat enkele partners tijdens de verkenning expliciet aangaven niet alleen veel te verwachten van samenwerking tussen publieke partners onderling, maar ook tussen publieke en private partners. De indruk bestaat dat, in tegenstelling tot samenwerking van publieke partners onderling, de samenwerking tussen publieke en private partners voor de criminele wereld geheel onverwachts zal zijn.

Een gedeelde doelstelling met gesynchroniseerde prioriteiten betekent ook dat het lastig wordt om als partner individueel de resultaten te meten. Voor de eigen taak is dat nog steeds mogelijk, maar wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de afname in ondermijnende activiteiten?

Welke partner krijgt de credit voor het gezamenlijk opschonen van een bepaalde branche? Ook hier is een andere manier van denken nodig.

Met een gezamenlijk doel zal geen van de partners zijn resultaten nog kunnen halen. Ook deze resultaten moeten worden afgestemd, en kunnen alleen overkoepelend beoordeeld worden.

En geen van de partners kan zelf met de eer strijken, die is voor alle partners samen. Dit zal een van de moeilijkste aspecten zijn van deze nieuwe manier van werken. Oude leiders zijn vaak nog sterk gefocust op de verdeling van verantwoordelijkheden, macht en wie het behaalde succes mag presenteren in de media. Zij zullen grote moeite krijgen om te accepteren dat er niet alleen geen antwoord op deze verdeelvragen meer komt, maar dat de vragen zelf achterhaald zijn.

We zijn allemaal verantwoordelijk Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Tenslotte zal van deze leiders verwacht worden dat zij behaalde successen minder op het eigen conto, en meer op het gezamenlijke conto zullen schrijven.

Een telefoontje met het verzoek om in een televisieprogramma te gaan zitten is voor veel hoge functionarissen altijd aanlokkelijk, maar de verdeling van verantwoorvoor het gezamenlijke doel, en we strijken allemaal met de eer. En wie er bij de praatprogramma s op tv mag gaan zitten kan gewoon rouleren. Maar daar doen we het niet meer voor, we doen het voor de burger en de maatschappij. Nieuw leiderschap Nieuwe doelen, nieuwe blik, nieuw soort prioriteiten, nieuwe resultaatmeting en nieuwe verdelingen van verantwoordelijkheid, macht en media.

Een nieuwe aanpak van ondermijning heeft nogal wat gevolgen. Het is nuttig om even stil te staan bij de mensen voor wie deze gevolgen als eerste duidelijk zullen worden: Politieleiders bijvoorbeeld die de samenwerking opener tegemoet zullen moeten treden, of politici die meer zullen moeten luisteren naar de prioriteiten van organisaties die niet onder hun directe aansturing staan, en managers uit het bedrijfsleven en de non-profit sector zullen moeten erkennen dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid van de samenleving.

Van deze leiders zal langzaam een nieuw soort leiderschap verwacht worden. De brede doelgerichte blik als vervanger van de enge, taakgerichte blik komt als eerste in hun naar voren. De samenwerkingsgerichtheid en het gezamenlijk met de partners kijken naar de mogelijkheden van de partners gezamenlijk is een kwaliteit die nieuwe leiders bewust moet worden bijgebracht.

De bedrijfscultuur bij veel partners is nu nog erg gesloten. Leiders en managers die hierin zijn grootgebracht zullen de mogelijkheid moeten krijgen om ook in hun eigen denken en doen een cultuurverandering door te maken. Het loslaten van de eigen prioriteiten en werken met gezamenlijke doelstellingen vereist een hoge mate van flexibiliteit.

Bovendien speelt er een vertrouwenskwestie mee. Omdat de resultaatmeting niet meer alleen over de eigen resultaten gaat, zullen leiders en managers in de toekomst steeds meer afgerekend gaan worden op resultaten waar ze zelf niet de totale controle of invloed op hebben. Ze zijn 38 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Al met al is deze omschakeling geen sinecure, zeker niet voor diegene die al heel wat dienstjaren in het oude stramien achter de rug hebben.

Een dergelijke cultuurverandering zal, zoals alle cultuurveranderingen in alle culturen, jaren, zo niet een kleine bedrijfs- generatie duren. Dat laat achter onverlet dat met de inrichting van deze nieuwe manier van denken maar beter zo snel mogelijk begonnen kan worden.

Want de maatschappij, en de ondermijners daarin, wachten niet op ons. Ondermijning in de maatschappij 40 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Uitleg schema De maatschappij is gefundeerd op een aantal sleuteldomeinen: Dit wil zeggen dat de maatschappij goed functioneert als deze sleuteldomeinen goed functioneren. In hoofdstuk 6 wordt een niet-limitatieve opsomming van een aantal van deze sleuteldomeinen gegeven. Raakt een van deze sleuteldomeinen aangetast dan betekent dat een aantasting van de stabiliteit van de maatschappij.

Deze sleuteldomeinen vormen samen de ruggengraat van de maatschappij, en zijn onderverdeeld in de zes maatschappelijke SEPTED categorieën Sociaal-cultureel, Economisch, Politiek, Technologisch, Ecologisch en Demografisch.

De verantwoordelijkheid voor het beschermen van deze maatschappelijke fundamenten is breed verdeeld. Er zijn veel verschillende organisaties of instellingen in de maatschappij die als taak hebben het beschermen van een of meerdere van de sleuteldomeinen uit de fundamenten. Samen vormen de partners een soort beschermende laag die de fundamenten van de maatschappij beschermt.

Uiteraard maken de partners zelf ook deel uit van de fundamenten, maar zij hebben met hun beschermende verantwoordelijkheid een bijzondere rol. Zo is de financiële sector een belangrijk economisch fundament banken zijn bijvoorbeeld een sleutelbranche , maar de AFM heeft de beschermde rol. Ondertussen kunnen op allerlei plekken in de maatschappij pogingen tot ondermijning ontstaan.

Het gaat hier dan om allerlei pogingen om door de beschermde muur heen te dringen, en een of meerdere van de sleuteldomeinen in de fundamenten aan te tasten. Deze ondermijning vindt plaats als het kwaadwillenden lukt om tussen de partners, de bouwstenen van de beschermende laag, door te glippen en bij de fundamenten te komen. De bouwstenen zelf worden goed in de gaten gehouden door de partners, maar wie kijkt er naar de kieren en gaten tussen de bouwstenen in?

Dat is waar ondermijning doorsijpelt en doorettert. In hoofdstuk 5 geven we een overzicht met voorbeelden van alle vormen van ondermijning die we in Amsterdam aantroffen. Deze ondermijning wordt bevorderd of geremd door allerlei factoren in de maatschappij.

Een goed controleorgaan bijvoorbeeld remt ondermijning in die betreffende sector, terwijl de mogelijkheid tot verregaande anonimiteit ondermijnende activiteiten juist kan bevorderen. Zo zijn er vele factoren die, binnen de maatschappij, invloed hebben op het ontstaan en voortbestaan van ondermijning. Een overzicht van een aantal opvallende factoren die we vonden staat in hoofdstuk Zelfreinigend vermogen Ondermijning van binnenuit De focus in deze verkenning ligt op ondermijning die plaatsvindt in de open ruimte de kieren tussen de partners de bouwstenen in.

Desondanks bestaat er ook altijd het gevaar van ondermijning binnen een bouwsteen zelf. Als criminelen of criminele organisaties gebruik maken van infiltratie of corruptie binnen een van de partners om op die manier het ontplooien van criminele activiteiten te bevorderen dan is dat zeer harde ondermijning. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan infiltratie binnen politie of justitie om informatie te verkrijgen of onderzoeken te beïnvloeden, infiltratie binnen gemeente of de politiek om de besluitvorming te beïnvloeden of aan criminelen die lid worden van verenigingen of brancheorganisaties om betere toegang te krijgen tot informatie of expertise vanuit die sector of branche.

En ook zonder bewuste inmenging van criminele organisaties kunnen er intern bij een partner dingen gebeuren die ondermijnend werken, of ondermijning bevorderen. In hoofdstuk 7 staat een groot aantal ondermijningsbevorderende factoren omschreven, waarvan een aantal betrekking heeft op de kwaliteit en integriteit van het interne functioneren van de partners.

Al deze mogelijke aantastingen van de interne integriteit van een bouwsteen betekenen nog niet dat een bouwsteen daarmee direct volledig rot is.

Zelfs in het ergste geval, als het probleem een persoon of onderdeel rechtstreeks uit een bouwsteen betreft zoals bijvoorbeeld een corrupte politieagent, dan blijft de bouwsteen zelf meestal gewoon intact. Zolang de bouwsteen beschikt over afdoende zelfreinigend vermogen is de bouwsteen daarmee bestand tegen Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Hieruit komt een beeld naar voren waar enkele principes in te herkennen zijn.

Deze worden hieronder uiteengezet. Methodes van integriteithandhaving Ter bestrijding van interne schendingen van de integriteit hebben veel bouwstenen een eigen onderdeel of instantie opgericht. Brancheverenigingen kennen eigen tuchtcommissies, medische instellingen kennen de medische tuchtraad en sommige overheidsinstellingen hebben een eigen bureau integriteit.

De werkwijze verschilt echter. In de commerciële sector is het belang van een integer imago vaak gekopforse interne overschrijdingen van de integriteit. Dit zelfreinigend vermogen is de verzameling van alle activiteiten en principes waarmee een bouwsteen een partner zichzelf beschermt tegen interne integriteitschendingen.

Hier kan een breed scala aan methodes onder vallen, van screening van agenten, trainingen voor managers en camera s op gevoelige locaties. De wijze waarop gesignaleerde schendingen vervolgens worden afgehandeld is in het bijzonder relevant voor het zelfreinigend vermogen. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van het zelfreinigend vermogen van een organisatie of branche. De politie kan en mag daar geen dominante sturende rol in spelen. Dit onderdeel van het rapport is dan ook louter bedoeld als handreiking en ter informatie voor de politie en haar partners.

Het zelfreinigend vermogen wordt door de verschillende partners heel verschillend ingevuld. De politie is voor ons uiteraard het duidelijkste voorbeeld, omdat deze verkenning daar zijn oorsprong heeft. Maar ook de werkwijze van het Bureau Integriteit en haar achterliggende filosofie zijn uitgebreid aan bod gekomen binnen deze verkenning. In de theorie is deze kwaliteit van het zelfreinigend vermogen tot dusver afgedaan als de verantwoordelijk van de betreffende partner zelf.

Binnen deze verkenning is er echter wel degelijk kennis opgedaan over de verschillende wijzen waarop hier invulling aan gegeven wordt, de voor- en nadelen hiervan en de bijbehorende consequenties. Omwille van de compleetheid, en om de opgedane kennis en ervaringen uit deze verkenning breed te delen, zal in deze paragraaf dieper ingegaan worden op de verschillende manieren waarop het zelfreinigend vermogen bij de diverse partners is georganiseerd.

In de verdere uitwerking van de nieuwe aanpak van ondermijning komt het zelfreinigend vermogen echter niet meer als onderwerp naar voren. Het reguleren en controleren van de interne integriteit blijft immers primair 42 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

Bij schendingen van integriteit ontstaat daar vaak de neiging om de affaire zo veel mogelijk intern af te handelen, en er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven.

In deze gesloten aanpak van integriteitschendingen wordt het imago beschermd doordat het lijkt alsof er nooit integriteitschendingen plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat het imago inderdaad onbevlekt blijft. Het nadeel is dat het moeilijk is om objectieve toetsing te garanderen en dat integriteitschenders niet altijd adequaat gestraft of geweerd specifieke preventie worden.

Ook bestaat hierbij het risico dat als er toch iets uitlekt dit snel kan leiden tot een fors schandaal. Deze methode wordt onder andere gehanteerd binnen de advocatuur, het notariaat en de medische wereld. Een andere manier om het imago te proberen te beschermen tegen schade door interne integriteitschendingen is om de aanpak van deze incidenten juist breed uit te dragen. Het imago wordt beschermd door te laten zien dat schendingen snel en adequaat worden aangepakt. Deze transparante aanpak heeft als voordeel dat de kwaliteit van de integriteitbewaking gecontroleerd hoog is, en de afhandeling straf en specifieke preventie meestal adequaat is.

Het grote nadeel van deze methode is dat de herhaalde publieke aandacht het idee kan wekken dat er veel schendingen voorkomen, zeker als in vergelijkbare sectoren de andere methode wordt gehanteerd, waardoor het verschil des te groter lijkt. Deze methode vinden we vaak bij overheidsinstanties en instellingen die geen primair commercieel belang hebben politie, gemeente.

Uiteraard zijn beide methodes extreme uitersten, en zal in veel sectoren de interne behandeling van integriteitschendingen een combinatie van deze twee methodes behelzen. Beide methodes zijn niet feilloos. Het imago van de politie heeft al sinds jaar en dag toch te leiden onder het feit dat zij bijzonder open is over wat er af en toe intern mis gaat.

Op internet ontstaan geregeld sites 12 die misdragingen van de politie aan de kaart stellen, en het is een populair klaagonderwerp op feestjes en in de kroeg.

Hoewel het vaak gaat om misverstanden zoals zonder zwaailicht door rood licht rijden of op de stoep parkeren, die onder de normale politiebevoegdheid vallen, zijn er wel degelijk misstanden binnen de politie die naar buiten komen vanwege het relatieve open integriteitsbeleid van de politie.

Desondanks is het integriteitsbeleid van de politie effectief 13, en de geleden imagoschade beheersbaar. De manier waarop het politie haar gezag uitoefent heeft waarschijnlijk vooralsnog meer invloed op het imago.

Net zoals de politie wordt bij de meeste branches de interne integriteit ook intern bewaakt. Het verschil is dat commerciële branches een veel groter belang hebben bij een goed imago, en zich dus minder snel durven te wagen aan de openlijke methode zoals gebruikelijk bij politie en bestuur.

De meeste branches kennen wel een instantie of organisatie die de interne integriteit bewaakt. Advocaten vallen onder het tuchtrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten, het zelfreinigend vermogen van notarissen is geborgd in de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het medisch tuchtcollege bestaat uit een groep gerenommeerde artsen.

Het gebeurt echter maar zelden dat maatregelen of activiteiten vanuit deze organen publiek bekend worden. Het is echter niet zo dat er binnen deze branches minder integriteitoverschrijdingen plaatsvinden. Sterker nog, advocaten en notarissen komen in deze verkenning zelfs als risicogroepen naar voren zogeheten sleutelbranches, zoals we later zullen zien. Er is dus vanuit de maatschappij feitelijk geen enkel zicht op de effectiviteit van het zelfreinigend vermogen van deze branches.

Bovendien, als er dan een keer een integriteitprobleem naar buiten komt is de proportie hiervan direct een stuk forser, mede door de geheimzinnigheid die er omheen hangt Geenstijl.

Met andere woorden, als de corruptie dermate groot wordt dat het eerder regel dan uitzondering is, kan de interne integriteit alleen nog hersteld worden door extern ingrijpen. Binnen Nederlandse overheidsorganen is corruptie in deze omvang niet waarschijnlijk, maar in een stad als Hong Kong heeft deze situatie lange tijd ontstaan, en is er sindsdien veel ervaring opgebouwd met de gecentraliseerde aanpak van corruptie met andere woorden, het herstellen van de interne integriteit.

Meer informatie hierover staat beschreven als best practice in hoofdstuk 9. Het is zoals gezegd bijzonder onwaarschijnlijk dat deze situatie zich ooit in Nederland zal voordoen, zeker niet binnen overheidsorganen. Er zijn echter brancheorganen die notoir onwillend zijn om intern de eigen integriteit te verbeteren.

Ook als de omvang niet kritiek is kan een dergelijke onwil als kritieke massa gezien worden, waardoor er tevens een situatie bestaat die ervoor zorgt dat de interne integriteit niet meer intern gewaarborgd kan worden. In zulke gevallen is het de verantwoordelijkheid van de partners die dicht op het werkgebied van de betreffende branche zitten om deze ontwikkeling te signaleren en, bij voorkeur middels het bestuur, een externe invloed in te stellen die de interne integriteit in die branche waarborgt.

Dit is echter een zwaar middel, en valt buiten de taak van de politie. De gemeente is, middels een drieledige aanpak, inmiddels druk bezig om haar eigen verantwoordelijkheid hierin nadrukkelijk te nemen.

Alle partijen die bij de gemeente een vergunning aanvragen worden inmiddels door middel van de wet BIBOB gescreend op criminele achtergronden. Dit geldt ook voor alle grote bedrijven die opdrachten voor de gemeente willen gaan uitvoeren. Het is vooral de wet BIBOB en het gemeentelijke Van Traa team die kunnen zorgen dat binnen bepaalde branches die hun eigen integriteit niet meer kunnen waarborgen bijvoorbeeld de Amsterdamse seksindustrie op de wallen de integriteit wordt hersteld.

Deze aanpak is echter beperkt tot branches die afhankelijk zijn van gemeentelijke vergunningen. Daarbuiten zijn de mogelijkheden ook voor de gemeente erg beperkt. Het enige overgebleven bestuurlijke niveau die dan nog iets aan de integriteit binnen een ontspoorde branche kan doen is de landelijke overheid.

Gelukkig zitten er vele stappen voordat het zover komt dat de overheid extern in moet grijpen om de interne integriteit van een organisatie of branche te herstellen. Een bredere samenwerking tussen de partners zal, behalve de hier geschetste voordelen in de aanpak van ondermijning, ook leiden tot een beter inzicht in elkaars integriteithandhaving. Potentiële problemen zullen daardoor in de toekomst eerder door de partners bij elkaar worden gesignaleerd en aangekaart.

Hopelijk wordt door de huidige aandacht voor ondermijning de noodzaak van meer samenwerking duidelijk, en zal deze ontstaan uit een gezamenlijke sense of urgency. Niet elke partner zal de wederzijdse verantwoordelijkheid voor elkaars integriteit op dezelfde manier oppakken. Bovendien dient er rekening gehouden te worden met de wijze waarop de verschillende partners nu al intern hun integriteit bewaken.

Zoals we zien zijn er verschillende manieren waarop partners hun zelfreinigend vermogen praktiseren. Dit is soms een gevoelig onderwerp, maar zegt ook veel over de openheid die binnen een bouwsteen aanwezig is. En openheid naar buiten toe is uiteindelijk de enige echte garantie voor een goedwerkend zelfreinigend vermogen naar binnen toe.

Voorbeeld van de gesloten aanpak: Deze neuroloog stelde tussen en een groot aantal verkeerde diagnoses onder andere Alzheimer, Parkinson of M. Als in een klacht over hem binnenkomt wordt dit door het MST afgekocht, inclusief een geheimhoudingsplicht voor de patiënt inclusief een boetesanctie op het niet nakomen daarvan. Toen de misstanden uiteindelijk intern volledig uitkwamen is besloten geen aangifte te doen en het medisch tuchtcollege niet in te lichten.

In plaats daarvan krijgt de neuroloog de mogelijkheid om een aangifte en onderzoek te ontlopen door een overeenkomst met het MST te sluiten waarin hij toezegt met vervroegd pensioen te gaan en zijn beroep dus niet meer uit te oefenen 44 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

In ruil daarvoor krijgt hij zijn salaris tot aan zijn vervroegd pensioen doorbetaald 17 maanden , zal het vertrek intern als vervroegd pensioen worden gecommuniceerd en worden er geen mededelingen naar buiten gedaan. Al met al een klassiek voorbeeld van de gesloten aanpak: Later blijkt Jansen-Steur toch weer als neuroloog aan het werk te zijn, in Duitsland.

De poging de affaire te beheersen middels een eigen overeenkomst in plaats van melding bij de controlerende instanties heeft niet gewerkt, en de affaire komt uiteindelijk toch landelijk in het nieuws. In de pers verweert toenmalig MST-bestuurder Tom Zijlstra zich en legt de schuld bij Jansen s toenmalige collega s niet oplettend genoeg , de Duitse kliniek laks in het nachecken van referenties en Jansen zelf, die zich niet aan de overeenkomst hield.

Hij blijft achter de overeenkomst zelf staan 16 en daarmee achter de gesloten aanpak. Naar aanleiding van deze affaire vraagt het MST een commissie om onderzoek te doen naar de handelswijze van Jansen-Steur en de rol van de betrokken actoren.

Op 1 september presenteren zij het rapport En waar was de patiënt waarin harde kri- tiek op de gesloten aanpak van het MST wordt geuit. De verantwoordelijkheid wordt bij verschillende actoren gelegd, met als voornaamste drie de collega s, het bestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De collega s van Jansen-Steur wordt een te afwachtende en gelaten houding verweten inzake de ondermaatse dossiervoering van Jansen-Steur. Tevens heeft men zich niet afgevraagd wat de consequenties voor de patiëntenzorg zouden kunnen zijn. Deze conflicten vormden echter voor de RvB geen aanleiding voor vragen over de kwaliteit van zorg. Inzake de gesloten aanpak stelt het rapport: De inspanningen van de RvB waren er vervolgens op gericht de affaire binnenskamers te houden om reputatieschade voor Jansen en voor het ziekenhuis te voorkomen.

Hij de RvB, red. En over de afgesloten overeenkomst: De vertrekregeling met Jansen diende zowel ter bescherming van Jansen, het ziekenhuis als van patiënten. Dat laatste gold overigens in beperkte mate. De regeling nam het risico voor patiënten in het MST weg, maar niet voor patiënten in andere regio s of in buurlanden. Door de IGZ slechts uiterst summier te informeren heeft de RvB welbewust de weg van een onafhankelijk oordeel over het functioneren van Jansen en de aangerichte schade afgesneden.

Zowel tijdens de affaire De IGZ heeft zich al met al in deze kwestie veeleer als sparring partner van het MST en van Jansen opgesteld, dan als toezichthouder en handhaver van de kwaliteit van zorg, pag. Zo zou Jansen-Steur momenteel nog steeds als neuroloog aan de slag kunnen gaan, er zijn door de IGZ geen beroepsbeperkende maatregelen ingesteld. Wat was het nut geweest op dat moment de publiciteit te zoeken terwijl ik een effectieve oplossing had geregeld?.

Daarmee is het een duidelijk geval van ondermijning. Maar omdat de hele situatie zich binnen de interne integriteit van een branche een partner, oftewel een bouwsteen afspeelt ligt de verantwoordelijkheid voor een goede afhandeling primair bij die partner in dit geval dus de collega s en de RvB van het MST en de inspectie voor de gezondheidszorg IGZ. De falende afhandeling binnen de branche laat vervolgens zien welke gevaren er kleven aan de gesloten aanpak van integriteitschending.

Momenteel geeft een aantal van de betrokken actoren elkaar de schuld. Tom Zijlstra s visie geeft hij in zijn weblog waarmee hij overigens wel de enige is die publiekelijk introspectief is, een lovenswaardige eigenschap. Hij onderschrijft de conclusies bijna allemaal, maar verweert zich tegen een cruciaal aspect: De ergste misvatting van het rapport is echter dat men de wijze waarop Jansen-Steur met stille trom kon vertrekken NB: Dat stond mij helemaal niet voor!

Nee, wat me met dat vrijwillige, stille vertrek van Jansen-Steur voor ogen stond was: Hij was een zielig, ziek mens en zijn val was peilloos en ik vind nu eenmaal dat iedereen nog een kans verdient op een leefbaar leven Goede of slechte ondermijning?

Abortus Ondermijning is het verzwakken of aantasten van de fundamenten van de maatschappij. Maar soms is dat nog niet zo slecht. Soms zijn die fundamenten verouderd, of gebaseerd op normen en waarden die de huidige maatschappij niet meer vertegenwoordigen. In zulke gevallen kan ondermijning onderdeel zijn van een noodzakelijk proces van vernieuwing en vooruitgang. Soms moeten bepaalde fundamenten van de maatschappij verzwakt en zelfs gesloopt worden, om plaats te maken voor nieuwe fundamenten.

Helaas is het op het moment van de ondermijning zelf vaak nog niet duidelijk of er sprake is van slechte ondermijning, die fundamenten aantast waar we nog helemaal niet vanaf willen, of van goede ondermijning, die overbodig geworden fundamenten opruimt om plaats te maken voor nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij.

In mei stonden er enkele bussen met M. Zij stonden klaar om in te grijpen bij de abortuskliniek Bloemenhove 18, die bezet was omdat toenmalig minister van Justitie Van Agt besloten had deze te sluiten wegens onzorgvuldig handelen. Abortus was in die tijd nog niet wettelijk geregeld, en werd door de politiek slechts gedoogd. De sluiting van Bloemenhove werd door velen gezien als een poging van de regering om aan dat gedogen een einde te maken. Vrouwen die voor het recht op abortus in het geweer kwamen bezetten toen de kliniek, en een nationale rel was geboren.

De zaak is uiteindelijk goed afgelopen d. De bezetting eindigde, de kliniek bleef open en de M. En het belangrijkste, in werd abortus officieel gelegaliseerd. We weten inmiddels niet beter of abortus behoort tot de grondrechten van de vrouw. Het is voor iedereen toegankelijk, en is ethisch en medisch goed geregeld door bijvoorbeeld registratie en een grens op de lengte van de zwangerschap waarbij abortus nog is toegestaan. Maar in werd het nog louter gedoogd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld hennep nu.

En zoals dat gaat met praktijken die gedoogd worden: Had de regering haar zin gekregen dan was de kliniek gesloten, gevolgd door meerdere klinieken en culminerend in een algemeen verbod op abortus. Hadden de voorvechters hun zin gekregen zoals geschiedde dan werd abortus volledig gelegaliseerd, tot in het ziekenfonds aan toe. Maar op het moment van gedogen was de latere sociale positie van abortus nog totaal onduidelijk. Is steun aan abortus negatief ondermijnend, en wordt het uiteindelijk door de maatschappij veroordeeld en bij wet verboden, of is het een positieve vorm van ondermijning, die uiteindelijk breed maatschappelijk gedragen wordt, en zorgt voor de noodzakelijke sociale ontwikkeling en vooruitgang?

De agenten die in de M. Wat ze wel wisten was hun eigen mening, en hun gevoel dat ze iets moesten gaan doen waar ze sterk tegen gekant waren. Dit gold vast niet voor alle agenten, maar een aantal van hen had besloten dat mócht het bevel komen tot inname van de kliniek, ze dat bevel niet zouden opvolgen. Let wel, dit waren 46 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

Bovendien was het ondermijning in een van de meest zuivere vormen: Hennep De opdracht kwam gelukkig niet, en hun gevoel bleek overeen te komen met de maatschappelijke ontwikkelingen rondom abortus.

Maar het geeft eens te meer aan hoe onzeker de positie van een gedoogde praktijk kan zijn. Steun aan abortus is uiteindelijk goede ondermijning gebleken. Maar hoe zit dat nu met de huidige gedoogde praktijk van de verkoop van hennep? Ontwikkelt die zich tot een breed gedragen maatschappelijke praktijk van goedkeuring van hennepgebruik, zodat uiteindelijk niet alleen de verkoop maar ook de gereguleerde productie wettelijk vastgelegd wordt, of zal hennep uiteindelijk maatschappelijk al dan niet in europees verband uit de gratie vallen en volledig verboden worden?

We vliegen momenteel met prachtige hennep-helicopters boven Nederland om plantage na plantage op te rollen. Tegelijkertijd is de verkoop nog volledig gedoogd, en komt de politiek niet verder dan een verbod rondom schoolpleinen. Maar juist die inconsistente regelgeving van het aan de voorkant gedogen en aan de achterkant verbieden is een enorme ondermijningsbevorderende factor.

De vraag blijft alleen, bevordert het goede of slechte ondermijning? Roken en prostitutie Analoog aan de beschreven voorbeelden zijn er nog meer situaties in de maatschappij aan te wijzen waar we momenteel in een tussenstadium zitten. Deze zijn vergelijkbaar met de hierboven beschreven situatie rondom hennep.

Situaties dus die, zoals abortus en hennep, twee kanten op kunnen gaan. Een daarvan is het rookverbod. Dit is een bestuurlijke maatregel, waar de politie relatief weinig mee te maken heeft. Het is echter een goed voorbeeld van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij de richting nog volledig open is.

De overheid stelt een verbod in dat niet breed maatschappelijk gedragen wordt. Op verschillende plekken ontstaat verzet, en de maatschappelijke veroordeling van dat verzet blijft uit. De harde aanpak vanuit het bestuur kan uiteindelijk effectief zijn en het rookverbod wordt dan geaccepteerd, of het verzet groeit en krijgt dermate veel steun uit de samenleving dat het rookverbod faalt. Belangrijk is om hier nog een derde mogelijkheid open te houden: In een land bekend om zijn poldermodel is dat een reëel alternatief, en een gehandhaafd rookverbod in afgezwakte vorm is heel goed denkbaar.

Helaas is dit niet voor alle situaties mogelijk. Bij paddo s bijvoorbeeld is de juridische situatie meer alles of niets. Overigens is bij paddo s de groep die zich verzet weer dermate klein dat het totaalverbod de strijd gewonnen lijkt te hebben. Een ander voorbeeld waarbij een compromis moeilijk denkbaar is, vinden we bij prostitutie.

Sinds acht jaar geleden het bordeelverbod is opgeheven is prostitutie een legaal beroep. Het bevindt zich echter nog steeds diep in de taboesfeer, en er zijn legio politieke initiatieven om het terug te dringen of zelfs af te schaffen. Ook het gemeentebestuur van Amsterdam is bezig aan een heftige strijd tegen vrouwenhandel waarbij het niet onmogelijk is dat een groot gedeelte van de zichtbare prostitutie in Amsterdam sneuvelt.

Hier zit gelijk ook het probleem: En omdat deze ondermijningsvormen notoir lastig zijn aan te pakken komt al gauw de prostitutie zelf in het geding. Ook hier kan het nog alle kanten opgaan. Een verruiming van de mogelijkheden of een streng verbod op raamprostitutie. Het grote verschil met eerdere voorbeelden is dat met betrekking tot prostitutie alles al wel een keer geprobeerd is. Van totale vrijheid met zelfs een rol van de politie als een soort staatspooiers rond de 17e 18e eeuw tot aan een totaal verbod 19e eeuw.

De afweging kan daarom nu maar beter gericht worden op welke situatie de beste mogelijkheid tot controle en opsporing biedt, en het utopie van een systeem waarbij misbruik niet bestaat kan worden losgelaten. Of raamprostitutie daar een rol in blijft spelen is, net zoals de ontwikkelingen rondom hennep of roken in de horeca, een ontwikkeling die alleen de geschiedenis ons uiteindelijk achteraf zal kunnen vertellen.

Met de theorie in de hand kunnen we echter wel een poging wagen om tot een weegmodel te komen, een schema waarmee per situatie beoordeeld kan worden of het waargenomen gedrag nu onder ondermijning valt.

Een element dat binnen de theorie niet sterk naar voren komt, maar die binnen alle gesprekken die we over ondermijning gevoerd hebben wel nadrukkelijk aanwezig was, is de impact van ondermijning. Onafhankelijk van de strikte definitie, is een grote impact voor veel mensen bijna synoniem met ondermijning.

Uiteraard is dit niet volledig correct. Niet alles met een grote impact is automatisch ondermijning. Sterker nog, er bestaat binnen de 50 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Deze hebben we ingedeeld in de zes SEPTED categorieën, waar per categorie een groot aantal sleutelpolitie zelfs een apart veiligheidsthema voor criminaliteit met een grote impact, die deze categorie afdekt.

Toch speelt impact een rol bij ondermijning. Het is dan vooral de impact op de maatschappelijke fundamenten die zorgt dat dingen die in eerste instantie geen ondermijning lijken, dat toch zijn. En activiteiten die strikt genomen onder ondermijning vallen, maar weinig tot geen impact hebben, hoeven niet direct meegenomen te worden in de verkenning zoals we hem hier uitvoeren, of in de hieruit voortvloeiende politieactiviteiten. Die noemen we daarom ondermijning met lage dreiging, en kunnen beschouwd worden als geen ondermijning.

Dit tegenover echte ondermijning, die we ondermijning met hoge dreiging zullen noemen. De vraag die dan gesteld moet worden is: Verzwakt of misbruikt het een maatschappelijke structuur?. Ondermijning doet dat per definitie. De meest elementaire vorm van ondermijning, terrorisme tast zelfs bijna alle maatschappelijke categorieën wel ergens aan: Maar ook andere vormen van ondermijning, zoals witwassen rechtvaardigheidsgevoel, economie of misbruik van de infrastructuur milieuschade, ordeverstoring tasten een of meerdere fundamenten van de maatschappij aan.

Als er geen onderdeel van de maatschappelijke structuur, de fundamenten wordt aangetast, dan kunnen we nog kijken of er een onderdeel van de beschermende structuur wordt aangetast. Dit is minder vaak het geval, maar ook hier vinden we ernstige vormen. Bijvoorbeeld politieke of justitiële infiltratie waardoor deze instanties minder goed functioneren, financiële verwevenheid waarbij met crimineel geld invloed wordt verkregen in de bovenwereld de politiek, het havenbedrijf of andere controleorganen of fraude waardoor controles en het zelfreinigend vermogen niet meer goed functioneren.

Is dit allebei niet het geval, dus geen verzwakking of misbruik van de maatschappelijke structuur of van het beschermende stelsel, dan is de waargenomen gedraging géén ondermijning. Het kan dan nog steeds illegaal, onethisch of grof crimineel zijn, maar het valt dan wel onder de normale criminaliteit.

Die valt nog steeds volledig onder de reguliere politietaak. Milieupolitie Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland

Uitkledende meiden gay sexstellungen

Hollandse Rubens vrouw 49 zoekt leuk Ik ben een Nimf die het leuk vind om een vrouw, man of koppel te verwennen. Trios mmv en vvm zijn oo Ik ben een Nimf die het leuk vind om een Also possible with very discrete entrance. Lustige, sappige, gulzige, heen en weer op en neer en veel meer!

Hallo, ik ben Isabella, een botergeile portugese blondine van 41 jaar oud. Ik heb een mooi rond kont Hallo, ik ben Isabella, een botergeile p Ik ontvang in sneek. Ben je op zoek naar een heerlijke hete dame die jouw tot hogere sferen brengt m Ben je op zoek naar Joy uit Sneek. Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,me Lieve mannen, Eerst even dit: Bij mij hangt er e Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan.

Body to body massage Massage door dames Massage door paren Massagesalons Prostaat massage Tantra massage. Automonteurs Autorijles Betaling in natura Kappers Klusjes en onderhoud. Betaald sexcontact Gratis sexcontact. Voor uw en onze veiligheid en om gebruik te blijven maken van Sexjobs dient u akkoord te gaan met: Ik verklaar minimaal 18 jaar te zijn, de algemene voorwaarden van Tease Media B.

Ik verklaar hiermee dat ik het privacystatement gelezen heb. Ja, ik ga ermee akkoord. Sexjobs maakt gebruik van cookies. Dit zijn top advertenties. Uw advertentie ook promoten als top advertentie? Volslanke rijpe Hindoestaanse veertiger Rijp huisvrouwtje verwend nette heren pr Massage,pijpen,neuken en likken voor Kom jij mijn bekkie neuken via de gloryh Tropische Jacky is stout Ik ben Jacky-Noa ook wel een geile donderstraal genoemd met haar volslanke latina,bruine,lichaam van Sofie huisvrouwtje sex va 60,- Hey geile schat..

Deze rijpe dame is opzoek naar jou! Welcome to Holland foreign guest; lonely Geile portugese dame wil jou! Milf Joy Ik ontvang in sneek. Milf mooi lichaam ontvangt vanaf 40 euro Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Dergelijke samenwerking dient naar de opvatting van de Nederlandse politie daarom vorm en inhoud te krijgen in gezamenlijke programma s.

De politie ziet programmasturing als een adequaat middel om samenhang in het veiligheidsbeleid te organiseren tussen de politie en de verschillende partners van de politie. Programmasturing werkt horizontaal, zonder dat er sprake is van onderlinge hiërarchie van partijen.

Programmasturing is alleen effectief als programma s bestuurlijk zo zijn ingericht dat de te bereiken doelen en ieders bijdrage daaraan zijn vastgelegd. Dit sluit aan bij de gedachte dat alle partijen hun bijdrage dienen te leveren aan het reduceren van onveiligheid. Zij doen dit elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, waarbij het bestuur zich eindverantwoordelijkvoelt en de regie voert.

Gebruik maken van IGP is dan ook vanzelfsprekend. De samenwerking, en vooral de informatiedeling die in de nieuwe strategie wordt voorgesteld is volledig op IGP gebaseerd. Om ondermijning te kunnen zien zal een nieuwe manier van kijken nodig blijken.

Deze dient grondig ondersteund te worden door nieuwe informatieproducten die volledig recht doen aan de nieuwe informatie soort en vorm die de nieuwe manier van kijken zal genereren. Met andere woorden, zonder de lopende inspanningen op het gebied van IGP was deze verkenning en de daaruit voortvloeiende nieuwe strategie niet mogelijk geweest.

De Nederlandse politie wil informatiegestuurd werken 10 punten op de horizon, uit: Kennis van personen, situaties, normen en processen bepalen wat er gebeurt. De politie streeft ernaar informatie en kennis een grotere rol te laten spelen. Waarneming en het verzamelen van informatie vormen niet alleen de grondslag voor het dagelijkse opereren van de politie op lokaal niveau, maar ook voor analyse en veredeling van informatie voor andere veiligheidsdoelen.

Op die manier vormt de dagelijkse uitvoering van politietaken de uiterst belangrijke basis voor de algehele uitvoering van de politiefunctie. Het concept Informatie Gestuurde Opsporing IGO legt een sterke koppeling tussen het opsporingsproces en het informatieproces. Gegevens en informatie moeten leiden tot sturing op strategisch niveau voor het formuleren van beleid op het gebied van misdaadbestrijding en sturing op tactisch niveau ten aanzien van het maken van concrete keuzes in onderzoeken.

Analyse van gegevens en informatie vormt het hart van dit besluitvormingsproces. De kwantiteit en kwaliteit van de informatiehuishouding bepalen in belangrijke mate haar effectiviteit en efficiency.

De ontwikkeling die is ingezet van Informatiegestuurde opsporing naar Informatiegestuurde politiezorg IGP wordt verder uitgebouwd.

Nodale oriëntatie Het derde gereedschap uit Politie in Ontwikkeling dat binnen deze verkenning gebruikt wordt is Nodale Oriëntatie. Dit is een nieuwe manier van kijken naar de maatschappij.

Door de moderne technische en sociale ontwikkelingen kan de maatschappij niet langer louter in geografische termen worden onderverdeeld. Nodale Oriëntatie kijkt naar de maatschappij als een verzameling complexe netwerken van mensen en organisaties en uitgebreide stromen van geld, goederen en mensen. Het geografische aspect kan niet overboord gezet worden, maar dient te worden aangevuld met een dynamische, netwerkgerichte blik. Het is precies de traditionele, geografisch gerichte blik op de maatschappij die ervoor zorgt dat de politie en veel van haar partners allerlei vormen van ondermijning niet zien.

Ondermijning weet zich goed te verbergen in de complexe structuren waar de wereld tegenwoordig grotendeels uit bestaat. Definitieve versie Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Amsterdam. In deze verkenning en in de nieuwe strategie zoals deze hier wordt voorgesteld krijgt de nodale oriëntatie een plek in de keuze van de domeinen waar de aanpak van ondermijning zich op kan richten voor meer over domeinen, zie hoofdstuk 6. Naast de klassieke sleutelplaatsen en sleutelpersonen wordt de blik nu ook expliciet op sleutelgroepen en sleutelbranches gericht.

Binnen het gebiedsgebonden werken vormt een nodale oriëntatie een noodzakelijke aanvulling op de lokale oriëntatie 10 punten op de horizon, uit: Sociale processen worden echter steeds meer bepaald door stromen van mensen, goederen, geld en vooral informatie. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld criminaliteit en terreur. Dit stromenland wordt ook space of flows genoemd. Space of flows wint aan betekenis naast de zogenaamde space of places.

Met space of flows wordt bedoeld de gebiedsgebonden, fysieke, leefomgeving met belangrijke plaatsen, zoals de wijk, de stad, de marktplaats en andere ontmoetingsplaatsen. De wisselwerking tussen de leefruimte en stromenland is in toenemende mate bepalend voor het karakter van onveiligheid, en biedt tegelijkertijd aanknopingspunten voor de bestrijding daarvan.

Daar waar de veiligheid van plaatsen alleen kan worden geborgd door controle in stromenland, lijkt aandacht van de politie voor de stromen gerechtvaardigd.

De expliciete aandacht van de politie voor stromen, met de knooppunten nodes van de infrastructuur als aangrijpingspunt, is een nieuwe wijze van benaderen. Dit vraagt om een passende, nieuwe term: Blijft over Policing of Communities, het vierde en laatste gereedschap uit Politie in Ontwikkeling.

Deze heeft toch een duidelijk minder sterke link met de verschijning en aanpak van ondermijning zoals die in deze verkenning naar voren komt. Er valt echter wel te verwachten dat binnen de nieuwe strategie zoals deze in dit rapport wordt voorgesteld mogelijkheden voor Policing of Communities ontstaan. Zeker met betrekking tot de bescherming van en samenwerking met! Kennen en gekend worden nieuwe stijl is ook hier van toepassing. De politie heeft te maken met verschillende doelgroepen en dat vraagt om differentiatie in benadering vergelijk: Niet alle contacten met de samenleving verlopen vanzelfsprekend het best via het loket van de wijk- of buurtagent.

Vervolgens is met die betekenis gekeken naar de gevoelsmatige invulling die mensen binnen en buiten het korps aan de term ondermijning geven. Daaruit is uiteindelijk de definitie samengesteld. Deze is vervolgens weer teruggekoppeld naar mensen binnen en buiten het korps, enkele malen bijgesteld en tenslotte zijn we gekomen tot een werkdefinitie die, in ieder geval in deze verkenning, leidend zal zijn.

Uiteraard is deze definitie, zoals elke andere, een per definitie arbitraire omschrijving. Er zullen altijd voorbeelden te bedenken zijn die er net wel of net niet onder vallen, terwijl dat gevoelsmatig juist andersom zou moeten zijn.

Het is dan ook een werkdefinitie, geen juridisch begrip. De Nederlandse politie zet in op policing of communities 10 punten op de horizon, uit: NPI, Den Haag, [ ] In het gebiedsgebonden werken als vorm van community policing heeft de nadruk tot nu toe vooral gelegen op geografische eenheden wijken en buurten en op het lokale bestuur.

De politie wil het begrip maatschappelijke omgeving in ruimere zin opvatten en haar aandacht nadrukkelijk ook richten op andere gemeenschappen communities. Dit betreft bijvoorbeeld het georganiseerd bedrijfsleven winkeliersverenigingen, bedrijvencentra, brancheorganisaties , sociale groeperingen en maatschap- Oorspronkelijk was het de bedoeling om alle ondermijningsvormen in kaart te brengen die in Amsterdam voorkomen.

En om vervolgens per vorm te onderzoeken hoe de ondermijning werkt, welke maatschappelijke invloeden factoren invloed erop hebben en welke aanpak met best practices er nu op loopt.

Dit bleek al snel veel te ambitieus. Ondermijning in Amsterdam kent een grote verschijningsvorm, met daarnaast ook nog activiteiten die in zijn totaliteit niet binnen de definitie vallen maar die wel ondermijnende onderdelen bevatten. Om het onderzoek compleet te houden is gekozen voor een brede verkenning van ondermijningsvormen, zonder deze per stuk dieper uit te werken.

Deze lijst met ondermijningsvormen zie hoofdstuk 5 is vervolgens aangevuld met een lijst met sleuteldomeinen zie hoofdstuk 6. Dit zijn sleutelpersonen, sleutelplaatsen of sleutelbranches die tezamen de fundamenten van de maatschappij vormen. In de theorie zullen we straks zien dat het juist deze sleuteldomeinen Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Als derde hebben we de factoren in kaart gebracht die bevorderend of remmend werken op ondermijning zie hoofdstuk 7.

Met deze drie lijsten kan een schier oneindige serie combinaties gemaakt worden die elk een interessant onderzoeksgebied vormen.

Bij twee van deze combinatie is in dit rapport reeds een verdiepingsslag gemaakt zie hoofdstuk 8. Hierin is gezocht naar de diepere werking van de ondermijning in het betreffende domein, de invloed van verschillende maatschappelijke factoren en nieuwe mogelijkheden om er tegen op te treden. Tenslotte hebben we alle best practices die we tegen zijn gekomen dus niet alleen in de diepte analyse maar bij alle geïnventariseerde ondermijningsvormen op een rijtje gezet zie hoofdstuk 9.

Bij elke mogelijke combinatie van ondermijningsvorm, domein en factor is daarmee in deze verkenning wel een best practice te vinden. Inventarisatie De brede inventarisatie van ondermijningsvormen in Amsterdam en de daaruit voortvloeiende lijst met factoren is uitgevoerd op een uitgebreid scala aan bronnen. In de bestaande literatuur is gekeken naar een hele serie rapporten die zowel binnen als buiten de politie over allerlei ondermijningsvormen verschenen zijn.

Er is bovendien een groot aantal interviews afgenomen met sleutelpersonen van binnen en buiten de politie. Intern zijn er verschillende politiesystemen bevraagd.

Hierin is zowel gezocht naar ondermijningsvormen als naar cijfers die de omvang hiervan kunnen aangeven. Tenslotte is er intern een uitgebreide enquête afgenomen bij personen op operationele sleutelposities binnen de politie. Hiermee is tegelijkertijd geprobeerd het draagvlak voor het onderzoek te vergroten. Men ziet immers de eigen aangedragen ondermijningsvormen terug in het eindrapport. Alle sleuteldomeinen die tijdens deze inventarisatie we tegenkwamen zijn verzameld in het rapport.

Hierbij is tevens geprobeerd kort aan te geven wat de relevantie is. Tenslotte is er tijdens de inventarisatie ook gelet op allerlei mogelijke best practices die we zagen in de aanpak van ondermijning. Ook deze zijn verzameld en in dit rapport gepresenteerd. Diepteanalyse De twee onderzoeken die dieper op één bepaalde ondermijningsvorm ingaan vinden parallel aan de inventarisatie plaats.

De eerste richt zich op anonimiteit als factor bij fraude ondermijningsvorm in de Amsterdamse haven sleutelplaats , de andere op anonimiteit en fraude binnen de Amsterdamse woningbemiddeling sleutelbranche. Net zoals bij de inventarisatie ligt hier de nadruk op het bestuderen van stukken en het interviewen van sleutelpersonen binnen en buiten de organisatie.

Het verschil bestaat voornamelijk uit de diepte van de detaillering die aangebracht kan worden, en de extra analyses die uitgevoerd kunnen worden.

Tevens is er observerend deelgenomen aan gezamenlijke acties controle en opsporing en bestaande overlegvormen binnen dit onderwerp. Het diepteonderzoek is afgerond met een bezoek aan het buitenland, waarbij de situatie in de Amsterdamse haven is vergeleken met twee andere grote internationale havens Genova in Italië en Hong Kong.

Ten behoeve van het theoretische kader is er ook gekeken naar integriteit in een bijzondere maatschappelijke setting het anticorruptiebureau van Hong Kong. In het internationale onderzoek is speciaal gekeken naar de maatschappelijke factoren die remmend of bevorderend werken op bestaande ondermijningsvormen, en naar toekomstige ondermijningsvormen die in Nederland nog niet, maar daar al wel bestaan.

Ook is er gezocht naar best practices, en de mogelijkheid om die naar de Amsterdamse situatie te vertalen. Ter voorbereiding van deze bezoeken heeft er overleg plaatsgevonden met sleutelpersonen binnen de politie rondom de Amsterdamse haven 4 en de integriteithandhaving.

Hierdoor konden er ook concrete vragen uit de Amsterdamse praktijk meegenomen worden. Als aanvulling op het diepteonderzoek is er een onderzoek uitgevoerd naar ondermijning en de media.

Gekeken werd op welke wijze ondermijningsvormen uit het diepteonderzoek voorkomen in de verschillende media. Er is daarbij voornamelijk gekeken naar de Nederlandse dagbladen. Daarom is besloten deze bevindingen te verwerken tot een theoretisch kader dat uitmondt in een nieuwe methodiek. Hier is in de opdracht van de stuurgroep aan de werkgroep ook specifiek om gevraagd.

Bij al deze gesprekken is tevens het genereren van draagvlak een belangrijk doel. De nieuwe strategie leunt volledig op een soepele en succes- volle samenwerking en gegevensuitwisseling met onze partners. Het stroomlijnen hiervan zou tot de primaire taken van het recent opgerichte Netwerk en Account Centrum NAC kunnen gaan behoren, waar tijdens de verkenning reeds contact mee is gelegd. De theorie en de daaruit voortvloeiende beoordelingscriteria zijn uitgewerkt tot een weegmodel in de vorm van een flowchart.

Deze kan inzicht verschaffen in de beoordeling of een bepaald gedrag of fenomeen onder ondermijning valt. Daarnaast laat deze de nieuwe methodiek zien en staat hierin verwerkt welke onderdelen er nodig zijn om de nieuwe samenwerkingsstrategie vorm te geven. Sommige zaken zijn overduidelijk ondermijning, sommige overduidelijk niet. Maar er is veel onduidelijkheid. Er bestaat de sterke neiging om alle criminaliteit die een heftige emotionele impact op de samenleving heeft onder ondermijning te scharen.

Criminaliteit met een hoge impact is echter een heel eigen veiligheidsthema 6, waar veel vermeende ondermijning uiteindelijk onder zal vallen. Om onduidelijkheid over de betekenis weg te nemen beginnen wij deze verkenning met het vaststellen van een definitie. Zoals we zullen laten zien is de letterlijke betekenis erg breed, en de gevoelsmatige betekenis net zo divers als de meningen daarover. De vraag wat er nu eigenlijk ondermijnd wordt levert ook weer heel eigen antwoorden op.

En tenslotte is er nog de vraag door wie of wat we daar momenteel eigenlijk tegen beschermd worden. Al deze aspecten zullen in dit hoofdstuk aan de orde komen. We beginnen echter bij het begin: Wat betekent deze term?

De letterlijke betekenis vinden we in de dikke Van Dale 7: De eerste betekenis 0. Ondermijnen betekent dat iets wordt verzwakt. Verzwakken kan op vele manieren, en de tweede betekenis 0. Gelukkig wordt er in de regio Amsterdam tegenwoordig nog maar zelden iets letterlijk met mijnen ondergraven. Deze tweede betekenis geeft echter wel aan dat bij ondermijnen het verzwakken voornamelijk van onder- of binnenuit gebeurt.

De uiteindelijke letterlijke betekenis is dan dus: Iets van onder- of binnenuit verzwakken. Verzwakken Wat is nu dat iets dat bij ondermijning verzwakt wordt? Drie onderwerpen kwamen in deze verkenning vaak naar voren. Het eerste antwoord dat mensen vaak geven is de rechtsstaat of de rechtsorde. Dit is uiteraard niet hetzelfde. De rechtsstaat is het principe dat ervoor zorgt dat burgers niet oneerlijk door haar overheid behandeld worden, en de rechtsorde is het stelsel van regels dat ervoor zorgt dat burgers in welke vorm georganiseerd dan ook elkaar niet oneerlijk kunnen behandelen.

Deze regels worden vastgesteld door de wetgever, en de uitvoering wordt gecontroleerd door de rechterlijke macht. Als criminelen invloed in dat proces proberen te verwerven is er inderdaad sprake van ondermijning. Ook infiltratie binnen politie of OM is een ernstige vorm van ondermijning. Maar er is meer dat door ondermijning verzwakt kan worden. Veelgenoemde voorbeelden die we in deze verkenning tegenkwamen zijn witwassen en activiteiten van zogenaamde facilitators. Bij witwassen wordt geprobeerd crimineel verdiend geld in de bovenwereld beschikbaar te maken.

Facilitators zijn mensen of organisaties die helpen bij het voorbereiden of verhullen van criminele activiteiten. Wat hierbij vooral verzwakt wordt is de grens tussen de onder- en de bovenwereld, die langzaam vervaagt. Door deze verwevenheid kan de burger er niet meer op vertrouwen dat activiteiten, personen of orga- Het is niet meer ondenkbaar dat je als nette burger een appartement blijkt te huren van een zware crimineel.

Of dat een bedrijf waarmee je zaken doet opeens gefinancierd blijkt te zijn door crimineel geld. Dergelijke onduidelijkheid over de scheiding van onderwereld en bovenwereld kan leiden tot een algehele normvervaging in de samenleving. Daarmee komen we op het derde, en misschien wel belangrijkste punt dat door ondermijning verzwakt kan worden: Vooral in de media wordt de term ondermijning vaak gebruikt voor alle activiteiten die de integriteit van de politiek, economie of de maatschappij aantasten.

Recente voorbeelden hiervan zijn de bouwfraude economie , radicalisering maatschappij en schandalen binnen diverse lokale overheden politiek. Al deze gebeurtenissen hebben een negatieve invloed op het vertrouwen dat de burger heeft in de politiek, de economie en de maatschappij als geheel.

Definitie Al die dingen die door ondermijning verzwakt worden zijn fundamenten van de maatschappij. Deze verzwakking is een aantasting die voortkomt uit het misbruiken van de maatschappij. Maar hoe en waarom misbruiken mensen de maatschappij? Hierin stelt men dat verwevenheid ontstaat als de georganiseerde criminaliteit haar illegale activiteiten niet kan uitvoeren zonder hulp van de bovenwereld.

De onderwereld maakt gebruik van de normale structuren van de bovenwereld. Ondermijning is dus meer dan een categorie criminele activiteiten. Sterker nog, in een aantal van de voorbeelden die we tegenkwamen is er in eerste instantie niet eens sprake van een hoge impact op de maatschappij. Sommige ondermijnende activiteiten zijn in principe te classificeren als lichte overtredingen. Het huren van een woning onder een valse naam is op zichzelf een lichte overtreding, maar als die woning vervolgens beschikbaar wordt gesteld om er een voortvluchtige zware crimineel in te huisvesten is er wel degelijk sprake van ondermijning.

Het misbruiken van maatschappelijke structuren kan dus tot een aantasting van de fundamenten van de maatschappij leiden, zonder dat het misbruik zelf een ernstige overtreding van de wet is.

De grens van de wet is duidelijk, die ligt bij wat is vastgelegd in de wetboeken. De grens van ondermijning is minder duidelijk, die ligt bij het misbruik maken van de normale structuur van de bovenwereld om criminaliteit voor te bereiden, te faciliteren 9 of proberen te verbergen.

En zelfs de mate van impact is op zichzelf niet bepalend. Sommige activiteiten kunnen ondermijnend zijn zonder een grote impact te hebben, en niet alles met een hoge impact is direct ondermijnend. Sterker nog, criminaliteit met een hoge impact is binnen de politie Amsterdam-Amstelland een apart veiligheidsthema. Overlast, Ongelijkwaardigheid, Ondermijning, Veelvoorkomende criminaliteit en Criminaliteit met grote impact op het slachtoffer.

Deze thema s zijn leidend voor de inhoudelijke ontwikkeling van het korps, en zijn inmiddels landelijk overgenomen op de zogeheten Strategische agenda van de Raad van Hoofdcommissarissen RHC Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, 14e editie, Verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld. Die activiteiten worden doorgaans aangepakt vanuit medeplegen of medeplichtigheid en witwassen. Ook deelname aan een criminele organisatie artikel is een wetsartikel dat mogelijkerwijs tegen ondermijning ingezet zou kunnen worden.

Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de politie, belastingdienst of de gemeente. Op de opbouw en werking van dit stelsel wordt in de volgende paragraaf 3. Alles bij elkaar komen we op de volgende definitie: Tenslotte is het belangrijk om aan te geven dat ondermijning niet altijd ondermijning als doel op zich heeft.

Dit is zelfs meestal niet het geval. Alleen bij de meeste vormen van ideologisch geweld is het expliciet de bedoeling om de maatschappij of daartoe behorende of beschermende structuren te ondermijning. Meestal is er echter sprake van ondermijning als bewust of onbewust bijeffect van gedragingen die gericht zijn op het verwerven van macht, status of geld. Positie van ondermijning Ondermijning is dus niet altijd een strafbaar feit, of het overtreden van een regel.

Het heeft zelfs niet altijd een grote impact. Het moet wel altijd te maken hebben met misbruik van de maatschappelijke structuren, leidend tot de aantasting van de maatschappelijke fundamenten.

Er is echter meestal wel sprake is van een duidelijke misdraging crimineel, sociaal of economisch. Dit is dan niet de ondermijning zelf, maar de criminele daad die door ondermijning gefaciliteerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld enige tijd voor of na de misdraging, zoals hulp bij de voorbereiding of de afhandeling van een overval. Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen de zichtbare misdragingen als kernproblemen, en de faciliterende activiteiten ervoor of erna als ondermijning zie zichtbare ondermijning ondermijning misdragingen De centrale misdraging crimineel of anderszins is over het algemeen duidelijk zichtbaar.

Ondermijning zit daar meestal voor of na, als voorbereiding of als afhandeling. Tot zover behelst ondermijning een scala aan activiteiten die rondom criminele feiten plaatsvinden om die voor te bereiden, te faciliteren of te verbergen.

Hiermee kijken we echter nog vooral naar de ondermijners zelf. Wie zijn het en wat doen ze. Dit is de gangbare manier van kijken bij de aanpak van reguliere criminaliteit. Maar ondermijning is meer dan een nieuwe categorie criminaliteit, en ondermijning is niet altijd een ernstig crimineel feit.

Soms is de activiteit zelf niet eens strafbaar! Dus door alleen met de conventionele politiebril te kijken naar het wie en wat kan ondermijning niet effectief aangepakt worden. Laten we de zaak eens omdraaien, en ook kijken naar de ondermijnden. De ondermijnden zijn al die organisaties, groeperingen en instanties die de fundamenten van onze maatschappij vormen en beschermen. Politie en justitie zijn een belangrijke speler, maar we zien daar ook de overheid, de gemeente, de belastingdienst, zorginstellingen zoals bureau jeugdzorg, en bijvoorbeeld scholen.

Elk van deze partners heeft een eigen taak in het beschermen van de fundamenten van de maatschappij, en tezamen vormen zij een stelsel die de maatschappij, de bovenwereld, beschermt tegen de onderwereld.

Dit stelsel kunnen we eenvoudig weergeven als een beschermende muur. Elke partner vormt een cruciale bouwsteen in deze muur. Bijvoorbeeld de politie die criminelen oppakt, de gemeente die vergunningen controleert en de zorginstellingen die de zwakkeren onder ons helpen. En het zijn niet alleen maar de overheidsinstellingen.

Ook maatschappelijke organisaties kunnen daar een rol in hebben, zoals verenigingen of religieuze instellingen. En zelfs particuliere organisaties kunnen hieronder vallen, zoals bijvoorbeeld winkels die samenwerken om een winkelcentrum veilig te houden, bedrijven die onderling toezien op integer handelen of woningbouwverenigingen die zich actief opstellen in de buurten waar zij veel woningen hebben.

Tenslotte spelen ook de inwoners van de stad zelf een niet te onderschatten rol in het beschermen van de fundamenten van de samenleving. Het zijn de Amsterdammers Amstelveners, Diemenaren, etc. En het zijn de inwoners van het hele land die gezamenlijk de algemeen heersende moraal in Nederland bepalen, en daarmee de facto bepalen wat wel en niet geaccepteerd gedrag is.

Hierbij speelt ook de media een grote rol, net zoals de verschillende religies en haar vertegenwoordigers. De normatieve overtuiging die de maatschappij op zichzelf toepast is de eerste drempel voor kwaadwillenden om geen activiteiten te ontplooien die kunnen leiden tot ondermijning. Belastingfraude is bijvoorbeeld een veel groter probleem in landen waar dit veel meer sociaal geaccepteerd is.

Uiteraard hanteert niet iedereen dezelfde normen. Het is de omvang van de afwijking op een norm die tot ondermijning kan leiden, zoals bijvoorbeeld bij radicalisering. En omgekeerd is het dus per definitie de eenduidigheid van een norm die leidt tot bescherming tegen ondermijning. Daarom is de onderlinge aanspreekbaarheid van burgers daarbij van groot belang. Hoe beschermen ze de maatschappij? Nu we weten wie het zijn, kunnen we kijken naar wat ze doen.

Elke partner heeft een eigen taakgebied. In de muuranalogie is dat alles dat binnen de bouwsteen zelf valt. De methode van aansturing en verantwoordelijkheid ligt per partner anders, en de eigen taak moet daarom ook absoluut de eigen verantwoordelijkheid van de partner zelf blijven. Alles uit het eigen taakgebied, dus alles dat binnen de bouwstenen zelf hoort, valt daarmee buiten de reikwijdte van deze verkenning.

We gaan er immers vanuit dat elke partner zijn uiterste best doet om de eigen taak zo goed mogelijk uit te voeren.

Het succes van een gezamenlijk front tegen ondermijning is daar zelfs afhankelijk van. Ondermijning bestaat uit alle activiteiten die daartussen door kunnen lopen zonder dat een van de partners het zien, of er iets tegen kan doen.

Dit thema wordt verder uitgewerkt in paragraaf 3. Elke partner heeft een eigen taak, maar geen van de partners heeft het bestrijden van ondermijning als primaire taak.

Ondermijning is niet altijd een duidelijk omschreven misdrijf. De bestuurlijke overtredingen zijn niet altijd even helder, en de aantasting van het vertrouwen van de burger verloopt meestal verraderlijk ongemerkt. De stippellijn in figuur 1 geeft dit fenomeen weer. Als deze taakgebieden niet goed aansluiten ontstaan er kieren, en in deze kieren kan ondermijning plaats vinden.

Dit is de holle ruimte tussen de bouwstenen waar het kan broeien zonder dat een van de partners het ziet. Daar worden de dingen voorbereid die opeens binnen het taakgebied van een van de partners opduikt. Waar komt die groepering opeens vandaan? Hoe kan het dat deze branche opeens zwaar vervuild is? Dit kan omdat de voorbereidende en faciliterende ondermijning plaats vindt tussen de blikvelden van alle partners in. En zo vormt het ongezien de verbinding tussen de onderwereld en de bovenwereld.

Binnen het eigen taakgebied gaat alles goed, maar in de kieren ertussenin wordt gestaag gewrikt aan de fundamenten van de maatschappij, totdat dit een dusdanige omvang heeft gekregen dat het plotseling aan de oppervlakte komt. Het is duidelijk dat de taakgerichte blik, die effectief is binnen de eigen taak, niet meer toereikend is om deze taakoverschrijdende ondermijning te voorkomen. Om deze substantieel aan te pakken is een andere blik vereist. Een andere blik bij alle partners, te beginnen bij onszelf, de politie.

Dit is de doelgerichte blik. Waar de taak bestaat uit een verzameling activiteiten die ontplooid moeten worden om een bepaald resultaat te behalen, is het doel een beschrijving van het gezamenlijke eindresultaat. Ook als de taak goed 36 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

De taakuitvoering staat ook onder invloed van bijvoorbeeld de beschikbare capaciteit. Het doel daarentegen is onafhankelijk daaraan. Binnen de politie liggen de taak binnen het gebied van opsporing, handhaving van de openbare orde en hulp bieden aan hen die dit behoeven. Het doel ligt echter veel hoger, bij een veilige maatschappij. Een dergelijk maatschappij-breed doel kan simpelweg niet door de politie alleen gehaald worden. Het gaat hier dan ook niet alleen om het eigen doel want realistisch zou dat alleen een herformulering van de eigen taak kunnen zijn maar om het gezamenlijke doel van alle partners samen.

De vraag is dan ook: Wat willen we, partners in de structuur die de fundamenten beschermen, met z n allen bereiken?

Vanuit die vraag kan elke partner met een brede blik naar het doel van de totale beschermende structuur kijken. Als er dan ergens een probleem aangepakt moet worden zou het niet meer uit moeten maken wiens taak het is. Het aanpakken van dat probleem is onderdeel van het bereiken van het gezamenlijke doel, en daarvoor is iedereen even verantwoordelijk.

De groeiende impact van ondermijnende activiteiten laat zien dat de tijd voorbij is waarin de bescherming van de bovenwereld kan worden onderverdeeld in een aantal losse taken. Het is één gezamenlijke taak. Want ondermijning stopt niet bij de grenzen van een taakgebied, dus waarom wij wel? Prioriteiten Om tot een efficiënte aanpak van het gezamenlijke doel te komen kan deze opgesplitst worden in verschillende subdoelen.

Subgroepen van relevante partners kunnen hiermee per subdoel onderling inventariseren welke mogelijkheden zij hebben in de aanpak. Een combinatie van mogelijkheden vaak in de vorm van bevoegdheden of een specifieke informatiepositie biedt weer geheel nieuwe, voorheen niet bestaande mogelijkheden. Ook hier vindt een ommekeer in denken plaats: Om tot een breed gedragen set van subdoelen te komen is het belangrijk dat deze bij de individuele partners ook als zeer relevant ervaren worden.

Iedere partner heeft zijn eigen prioriteiten, en alleen als deze prioriteiten onderling gesynchroniseerd worden kan er met een gezamenlijke doelgerichte blik gekeken worden. Dit zal voor elke partner resulteren in drie soorten onderwerpen: Onderwerpen met prioriteit voor jezelf, maar niet voor andere partners 2.

Onderwerpen met prioriteit voor andere partners, maar niet voor jezelf 3. Onderwerpen met prioriteit voor jezelf en voor andere partners De synchronisatie van prioriteiten zal logischerwijs binnen de derde categorie het soepelste verlopen.

Toch is het belangrijk om ook te investeren in de tweede categorie. Als elke partner onbaatzuchtig bereid is om mee te werken aan onderwerpen die intern geen prioriteit hebben, maar wel bij enkele partners, dan zal er vanzelf een situatie ontstaan waarbij ook onderwerpen uit de eerste categorie, die alleen binnen de eigen organisatie prioriteit hebben, door partners ondersteund worden. Opmerkelijk hierbij is dat enkele partners tijdens de verkenning expliciet aangaven niet alleen veel te verwachten van samenwerking tussen publieke partners onderling, maar ook tussen publieke en private partners.

De indruk bestaat dat, in tegenstelling tot samenwerking van publieke partners onderling, de samenwerking tussen publieke en private partners voor de criminele wereld geheel onverwachts zal zijn. Een gedeelde doelstelling met gesynchroniseerde prioriteiten betekent ook dat het lastig wordt om als partner individueel de resultaten te meten.

Voor de eigen taak is dat nog steeds mogelijk, maar wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de afname in ondermijnende activiteiten? Welke partner krijgt de credit voor het gezamenlijk opschonen van een bepaalde branche? Ook hier is een andere manier van denken nodig. Met een gezamenlijk doel zal geen van de partners zijn resultaten nog kunnen halen. Ook deze resultaten moeten worden afgestemd, en kunnen alleen overkoepelend beoordeeld worden.

En geen van de partners kan zelf met de eer strijken, die is voor alle partners samen. Dit zal een van de moeilijkste aspecten zijn van deze nieuwe manier van werken. Oude leiders zijn vaak nog sterk gefocust op de verdeling van verantwoordelijkheden, macht en wie het behaalde succes mag presenteren in de media.

Zij zullen grote moeite krijgen om te accepteren dat er niet alleen geen antwoord op deze verdeelvragen meer komt, maar dat de vragen zelf achterhaald zijn. We zijn allemaal verantwoordelijk Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Tenslotte zal van deze leiders verwacht worden dat zij behaalde successen minder op het eigen conto, en meer op het gezamenlijke conto zullen schrijven.

Een telefoontje met het verzoek om in een televisieprogramma te gaan zitten is voor veel hoge functionarissen altijd aanlokkelijk, maar de verdeling van verantwoorvoor het gezamenlijke doel, en we strijken allemaal met de eer.

En wie er bij de praatprogramma s op tv mag gaan zitten kan gewoon rouleren. Maar daar doen we het niet meer voor, we doen het voor de burger en de maatschappij.

Nieuw leiderschap Nieuwe doelen, nieuwe blik, nieuw soort prioriteiten, nieuwe resultaatmeting en nieuwe verdelingen van verantwoordelijkheid, macht en media. Een nieuwe aanpak van ondermijning heeft nogal wat gevolgen. Het is nuttig om even stil te staan bij de mensen voor wie deze gevolgen als eerste duidelijk zullen worden: Politieleiders bijvoorbeeld die de samenwerking opener tegemoet zullen moeten treden, of politici die meer zullen moeten luisteren naar de prioriteiten van organisaties die niet onder hun directe aansturing staan, en managers uit het bedrijfsleven en de non-profit sector zullen moeten erkennen dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid van de samenleving.

Van deze leiders zal langzaam een nieuw soort leiderschap verwacht worden. De brede doelgerichte blik als vervanger van de enge, taakgerichte blik komt als eerste in hun naar voren. De samenwerkingsgerichtheid en het gezamenlijk met de partners kijken naar de mogelijkheden van de partners gezamenlijk is een kwaliteit die nieuwe leiders bewust moet worden bijgebracht. De bedrijfscultuur bij veel partners is nu nog erg gesloten. Leiders en managers die hierin zijn grootgebracht zullen de mogelijkheid moeten krijgen om ook in hun eigen denken en doen een cultuurverandering door te maken.

Het loslaten van de eigen prioriteiten en werken met gezamenlijke doelstellingen vereist een hoge mate van flexibiliteit. Bovendien speelt er een vertrouwenskwestie mee. Omdat de resultaatmeting niet meer alleen over de eigen resultaten gaat, zullen leiders en managers in de toekomst steeds meer afgerekend gaan worden op resultaten waar ze zelf niet de totale controle of invloed op hebben.

Ze zijn 38 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Al met al is deze omschakeling geen sinecure, zeker niet voor diegene die al heel wat dienstjaren in het oude stramien achter de rug hebben. Een dergelijke cultuurverandering zal, zoals alle cultuurveranderingen in alle culturen, jaren, zo niet een kleine bedrijfs- generatie duren.

Dat laat achter onverlet dat met de inrichting van deze nieuwe manier van denken maar beter zo snel mogelijk begonnen kan worden. Want de maatschappij, en de ondermijners daarin, wachten niet op ons. Ondermijning in de maatschappij 40 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Uitleg schema De maatschappij is gefundeerd op een aantal sleuteldomeinen: Dit wil zeggen dat de maatschappij goed functioneert als deze sleuteldomeinen goed functioneren.

In hoofdstuk 6 wordt een niet-limitatieve opsomming van een aantal van deze sleuteldomeinen gegeven. Raakt een van deze sleuteldomeinen aangetast dan betekent dat een aantasting van de stabiliteit van de maatschappij. Deze sleuteldomeinen vormen samen de ruggengraat van de maatschappij, en zijn onderverdeeld in de zes maatschappelijke SEPTED categorieën Sociaal-cultureel, Economisch, Politiek, Technologisch, Ecologisch en Demografisch. De verantwoordelijkheid voor het beschermen van deze maatschappelijke fundamenten is breed verdeeld.

Er zijn veel verschillende organisaties of instellingen in de maatschappij die als taak hebben het beschermen van een of meerdere van de sleuteldomeinen uit de fundamenten. Samen vormen de partners een soort beschermende laag die de fundamenten van de maatschappij beschermt. Uiteraard maken de partners zelf ook deel uit van de fundamenten, maar zij hebben met hun beschermende verantwoordelijkheid een bijzondere rol.

Zo is de financiële sector een belangrijk economisch fundament banken zijn bijvoorbeeld een sleutelbranche , maar de AFM heeft de beschermde rol. Ondertussen kunnen op allerlei plekken in de maatschappij pogingen tot ondermijning ontstaan. Het gaat hier dan om allerlei pogingen om door de beschermde muur heen te dringen, en een of meerdere van de sleuteldomeinen in de fundamenten aan te tasten. Deze ondermijning vindt plaats als het kwaadwillenden lukt om tussen de partners, de bouwstenen van de beschermende laag, door te glippen en bij de fundamenten te komen.

De bouwstenen zelf worden goed in de gaten gehouden door de partners, maar wie kijkt er naar de kieren en gaten tussen de bouwstenen in? Dat is waar ondermijning doorsijpelt en doorettert. In hoofdstuk 5 geven we een overzicht met voorbeelden van alle vormen van ondermijning die we in Amsterdam aantroffen. Deze ondermijning wordt bevorderd of geremd door allerlei factoren in de maatschappij.

Een goed controleorgaan bijvoorbeeld remt ondermijning in die betreffende sector, terwijl de mogelijkheid tot verregaande anonimiteit ondermijnende activiteiten juist kan bevorderen.

Zo zijn er vele factoren die, binnen de maatschappij, invloed hebben op het ontstaan en voortbestaan van ondermijning. Een overzicht van een aantal opvallende factoren die we vonden staat in hoofdstuk Zelfreinigend vermogen Ondermijning van binnenuit De focus in deze verkenning ligt op ondermijning die plaatsvindt in de open ruimte de kieren tussen de partners de bouwstenen in.

Desondanks bestaat er ook altijd het gevaar van ondermijning binnen een bouwsteen zelf. Als criminelen of criminele organisaties gebruik maken van infiltratie of corruptie binnen een van de partners om op die manier het ontplooien van criminele activiteiten te bevorderen dan is dat zeer harde ondermijning. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan infiltratie binnen politie of justitie om informatie te verkrijgen of onderzoeken te beïnvloeden, infiltratie binnen gemeente of de politiek om de besluitvorming te beïnvloeden of aan criminelen die lid worden van verenigingen of brancheorganisaties om betere toegang te krijgen tot informatie of expertise vanuit die sector of branche.

En ook zonder bewuste inmenging van criminele organisaties kunnen er intern bij een partner dingen gebeuren die ondermijnend werken, of ondermijning bevorderen.

In hoofdstuk 7 staat een groot aantal ondermijningsbevorderende factoren omschreven, waarvan een aantal betrekking heeft op de kwaliteit en integriteit van het interne functioneren van de partners.

Al deze mogelijke aantastingen van de interne integriteit van een bouwsteen betekenen nog niet dat een bouwsteen daarmee direct volledig rot is. Zelfs in het ergste geval, als het probleem een persoon of onderdeel rechtstreeks uit een bouwsteen betreft zoals bijvoorbeeld een corrupte politieagent, dan blijft de bouwsteen zelf meestal gewoon intact.

Zolang de bouwsteen beschikt over afdoende zelfreinigend vermogen is de bouwsteen daarmee bestand tegen Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Hieruit komt een beeld naar voren waar enkele principes in te herkennen zijn. Deze worden hieronder uiteengezet. Methodes van integriteithandhaving Ter bestrijding van interne schendingen van de integriteit hebben veel bouwstenen een eigen onderdeel of instantie opgericht.

Brancheverenigingen kennen eigen tuchtcommissies, medische instellingen kennen de medische tuchtraad en sommige overheidsinstellingen hebben een eigen bureau integriteit. De werkwijze verschilt echter. In de commerciële sector is het belang van een integer imago vaak gekopforse interne overschrijdingen van de integriteit.

Dit zelfreinigend vermogen is de verzameling van alle activiteiten en principes waarmee een bouwsteen een partner zichzelf beschermt tegen interne integriteitschendingen. Hier kan een breed scala aan methodes onder vallen, van screening van agenten, trainingen voor managers en camera s op gevoelige locaties.

De wijze waarop gesignaleerde schendingen vervolgens worden afgehandeld is in het bijzonder relevant voor het zelfreinigend vermogen. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van het zelfreinigend vermogen van een organisatie of branche. De politie kan en mag daar geen dominante sturende rol in spelen. Dit onderdeel van het rapport is dan ook louter bedoeld als handreiking en ter informatie voor de politie en haar partners. Het zelfreinigend vermogen wordt door de verschillende partners heel verschillend ingevuld.

De politie is voor ons uiteraard het duidelijkste voorbeeld, omdat deze verkenning daar zijn oorsprong heeft. Maar ook de werkwijze van het Bureau Integriteit en haar achterliggende filosofie zijn uitgebreid aan bod gekomen binnen deze verkenning. In de theorie is deze kwaliteit van het zelfreinigend vermogen tot dusver afgedaan als de verantwoordelijk van de betreffende partner zelf.

Binnen deze verkenning is er echter wel degelijk kennis opgedaan over de verschillende wijzen waarop hier invulling aan gegeven wordt, de voor- en nadelen hiervan en de bijbehorende consequenties.

Omwille van de compleetheid, en om de opgedane kennis en ervaringen uit deze verkenning breed te delen, zal in deze paragraaf dieper ingegaan worden op de verschillende manieren waarop het zelfreinigend vermogen bij de diverse partners is georganiseerd. In de verdere uitwerking van de nieuwe aanpak van ondermijning komt het zelfreinigend vermogen echter niet meer als onderwerp naar voren. Het reguleren en controleren van de interne integriteit blijft immers primair 42 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

Bij schendingen van integriteit ontstaat daar vaak de neiging om de affaire zo veel mogelijk intern af te handelen, en er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven. In deze gesloten aanpak van integriteitschendingen wordt het imago beschermd doordat het lijkt alsof er nooit integriteitschendingen plaatsvinden.

Het voordeel hiervan is dat het imago inderdaad onbevlekt blijft. Het nadeel is dat het moeilijk is om objectieve toetsing te garanderen en dat integriteitschenders niet altijd adequaat gestraft of geweerd specifieke preventie worden.

Ook bestaat hierbij het risico dat als er toch iets uitlekt dit snel kan leiden tot een fors schandaal. Deze methode wordt onder andere gehanteerd binnen de advocatuur, het notariaat en de medische wereld. Een andere manier om het imago te proberen te beschermen tegen schade door interne integriteitschendingen is om de aanpak van deze incidenten juist breed uit te dragen.

Het imago wordt beschermd door te laten zien dat schendingen snel en adequaat worden aangepakt. Deze transparante aanpak heeft als voordeel dat de kwaliteit van de integriteitbewaking gecontroleerd hoog is, en de afhandeling straf en specifieke preventie meestal adequaat is. Het grote nadeel van deze methode is dat de herhaalde publieke aandacht het idee kan wekken dat er veel schendingen voorkomen, zeker als in vergelijkbare sectoren de andere methode wordt gehanteerd, waardoor het verschil des te groter lijkt.

Deze methode vinden we vaak bij overheidsinstanties en instellingen die geen primair commercieel belang hebben politie, gemeente. Uiteraard zijn beide methodes extreme uitersten, en zal in veel sectoren de interne behandeling van integriteitschendingen een combinatie van deze twee methodes behelzen. Beide methodes zijn niet feilloos.

Het imago van de politie heeft al sinds jaar en dag toch te leiden onder het feit dat zij bijzonder open is over wat er af en toe intern mis gaat. Op internet ontstaan geregeld sites 12 die misdragingen van de politie aan de kaart stellen, en het is een populair klaagonderwerp op feestjes en in de kroeg.

Hoewel het vaak gaat om misverstanden zoals zonder zwaailicht door rood licht rijden of op de stoep parkeren, die onder de normale politiebevoegdheid vallen, zijn er wel degelijk misstanden binnen de politie die naar buiten komen vanwege het relatieve open integriteitsbeleid van de politie.

Desondanks is het integriteitsbeleid van de politie effectief 13, en de geleden imagoschade beheersbaar. De manier waarop het politie haar gezag uitoefent heeft waarschijnlijk vooralsnog meer invloed op het imago.

Net zoals de politie wordt bij de meeste branches de interne integriteit ook intern bewaakt. Het verschil is dat commerciële branches een veel groter belang hebben bij een goed imago, en zich dus minder snel durven te wagen aan de openlijke methode zoals gebruikelijk bij politie en bestuur.

De meeste branches kennen wel een instantie of organisatie die de interne integriteit bewaakt. Advocaten vallen onder het tuchtrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten, het zelfreinigend vermogen van notarissen is geborgd in de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het medisch tuchtcollege bestaat uit een groep gerenommeerde artsen.

Het gebeurt echter maar zelden dat maatregelen of activiteiten vanuit deze organen publiek bekend worden. Het is echter niet zo dat er binnen deze branches minder integriteitoverschrijdingen plaatsvinden. Sterker nog, advocaten en notarissen komen in deze verkenning zelfs als risicogroepen naar voren zogeheten sleutelbranches, zoals we later zullen zien.

Er is dus vanuit de maatschappij feitelijk geen enkel zicht op de effectiviteit van het zelfreinigend vermogen van deze branches. Bovendien, als er dan een keer een integriteitprobleem naar buiten komt is de proportie hiervan direct een stuk forser, mede door de geheimzinnigheid die er omheen hangt Geenstijl. Met andere woorden, als de corruptie dermate groot wordt dat het eerder regel dan uitzondering is, kan de interne integriteit alleen nog hersteld worden door extern ingrijpen.

Binnen Nederlandse overheidsorganen is corruptie in deze omvang niet waarschijnlijk, maar in een stad als Hong Kong heeft deze situatie lange tijd ontstaan, en is er sindsdien veel ervaring opgebouwd met de gecentraliseerde aanpak van corruptie met andere woorden, het herstellen van de interne integriteit.

Meer informatie hierover staat beschreven als best practice in hoofdstuk 9. Het is zoals gezegd bijzonder onwaarschijnlijk dat deze situatie zich ooit in Nederland zal voordoen, zeker niet binnen overheidsorganen.

Er zijn echter brancheorganen die notoir onwillend zijn om intern de eigen integriteit te verbeteren. Ook als de omvang niet kritiek is kan een dergelijke onwil als kritieke massa gezien worden, waardoor er tevens een situatie bestaat die ervoor zorgt dat de interne integriteit niet meer intern gewaarborgd kan worden. In zulke gevallen is het de verantwoordelijkheid van de partners die dicht op het werkgebied van de betreffende branche zitten om deze ontwikkeling te signaleren en, bij voorkeur middels het bestuur, een externe invloed in te stellen die de interne integriteit in die branche waarborgt.

Dit is echter een zwaar middel, en valt buiten de taak van de politie. De gemeente is, middels een drieledige aanpak, inmiddels druk bezig om haar eigen verantwoordelijkheid hierin nadrukkelijk te nemen. Alle partijen die bij de gemeente een vergunning aanvragen worden inmiddels door middel van de wet BIBOB gescreend op criminele achtergronden.

Dit geldt ook voor alle grote bedrijven die opdrachten voor de gemeente willen gaan uitvoeren. Het is vooral de wet BIBOB en het gemeentelijke Van Traa team die kunnen zorgen dat binnen bepaalde branches die hun eigen integriteit niet meer kunnen waarborgen bijvoorbeeld de Amsterdamse seksindustrie op de wallen de integriteit wordt hersteld.

Deze aanpak is echter beperkt tot branches die afhankelijk zijn van gemeentelijke vergunningen. Daarbuiten zijn de mogelijkheden ook voor de gemeente erg beperkt.

Het enige overgebleven bestuurlijke niveau die dan nog iets aan de integriteit binnen een ontspoorde branche kan doen is de landelijke overheid. Gelukkig zitten er vele stappen voordat het zover komt dat de overheid extern in moet grijpen om de interne integriteit van een organisatie of branche te herstellen. Een bredere samenwerking tussen de partners zal, behalve de hier geschetste voordelen in de aanpak van ondermijning, ook leiden tot een beter inzicht in elkaars integriteithandhaving.

Potentiële problemen zullen daardoor in de toekomst eerder door de partners bij elkaar worden gesignaleerd en aangekaart. Hopelijk wordt door de huidige aandacht voor ondermijning de noodzaak van meer samenwerking duidelijk, en zal deze ontstaan uit een gezamenlijke sense of urgency.

Niet elke partner zal de wederzijdse verantwoordelijkheid voor elkaars integriteit op dezelfde manier oppakken. Bovendien dient er rekening gehouden te worden met de wijze waarop de verschillende partners nu al intern hun integriteit bewaken. Zoals we zien zijn er verschillende manieren waarop partners hun zelfreinigend vermogen praktiseren.

Dit is soms een gevoelig onderwerp, maar zegt ook veel over de openheid die binnen een bouwsteen aanwezig is. En openheid naar buiten toe is uiteindelijk de enige echte garantie voor een goedwerkend zelfreinigend vermogen naar binnen toe. Voorbeeld van de gesloten aanpak: Deze neuroloog stelde tussen en een groot aantal verkeerde diagnoses onder andere Alzheimer, Parkinson of M.

Als in een klacht over hem binnenkomt wordt dit door het MST afgekocht, inclusief een geheimhoudingsplicht voor de patiënt inclusief een boetesanctie op het niet nakomen daarvan. Toen de misstanden uiteindelijk intern volledig uitkwamen is besloten geen aangifte te doen en het medisch tuchtcollege niet in te lichten.

In plaats daarvan krijgt de neuroloog de mogelijkheid om een aangifte en onderzoek te ontlopen door een overeenkomst met het MST te sluiten waarin hij toezegt met vervroegd pensioen te gaan en zijn beroep dus niet meer uit te oefenen 44 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

In ruil daarvoor krijgt hij zijn salaris tot aan zijn vervroegd pensioen doorbetaald 17 maanden , zal het vertrek intern als vervroegd pensioen worden gecommuniceerd en worden er geen mededelingen naar buiten gedaan.

Al met al een klassiek voorbeeld van de gesloten aanpak: Later blijkt Jansen-Steur toch weer als neuroloog aan het werk te zijn, in Duitsland. De poging de affaire te beheersen middels een eigen overeenkomst in plaats van melding bij de controlerende instanties heeft niet gewerkt, en de affaire komt uiteindelijk toch landelijk in het nieuws. In de pers verweert toenmalig MST-bestuurder Tom Zijlstra zich en legt de schuld bij Jansen s toenmalige collega s niet oplettend genoeg , de Duitse kliniek laks in het nachecken van referenties en Jansen zelf, die zich niet aan de overeenkomst hield.

Hij blijft achter de overeenkomst zelf staan 16 en daarmee achter de gesloten aanpak. Naar aanleiding van deze affaire vraagt het MST een commissie om onderzoek te doen naar de handelswijze van Jansen-Steur en de rol van de betrokken actoren. Op 1 september presenteren zij het rapport En waar was de patiënt waarin harde kri- tiek op de gesloten aanpak van het MST wordt geuit.

De verantwoordelijkheid wordt bij verschillende actoren gelegd, met als voornaamste drie de collega s, het bestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De collega s van Jansen-Steur wordt een te afwachtende en gelaten houding verweten inzake de ondermaatse dossiervoering van Jansen-Steur. Tevens heeft men zich niet afgevraagd wat de consequenties voor de patiëntenzorg zouden kunnen zijn.

Deze conflicten vormden echter voor de RvB geen aanleiding voor vragen over de kwaliteit van zorg. Inzake de gesloten aanpak stelt het rapport: De inspanningen van de RvB waren er vervolgens op gericht de affaire binnenskamers te houden om reputatieschade voor Jansen en voor het ziekenhuis te voorkomen.

Hij de RvB, red.Ik ben een Nimf die het leuk vind om een vrouw, man of koppel te verwennen. Trios mmv en vvm zijn oo Ik ben een Nimf die het leuk vind om een Also possible with very discrete entrance. Lustige, sappige, gulzige, heen en weer op en neer en veel meer! Hallo, ik ben Isabella, een botergeile portugese blondine van 41 jaar oud. Ik heb een mooi rond kont Hallo, ik ben Isabella, een botergeile p Ik ontvang in sneek.

Ben je op zoek naar een heerlijke hete dame die jouw tot hogere sferen brengt m Ben je op zoek naar Joy uit Sneek. Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,me Lieve mannen, Eerst even dit: Bij mij hangt er e Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan. Body to body massage Massage door dames Massage door paren Massagesalons Prostaat massage Tantra massage.

Automonteurs Autorijles Betaling in natura Kappers Klusjes en onderhoud. Betaald sexcontact Gratis sexcontact. Voor uw en onze veiligheid en om gebruik te blijven maken van Sexjobs dient u akkoord te gaan met: Ik verklaar minimaal 18 jaar te zijn, de algemene voorwaarden van Tease Media B. Ik verklaar hiermee dat ik het privacystatement gelezen heb. Ja, ik ga ermee akkoord. Sexjobs maakt gebruik van cookies. Dit zijn top advertenties.

Uw advertentie ook promoten als top advertentie? Volslanke rijpe Hindoestaanse veertiger Rijp huisvrouwtje verwend nette heren pr Massage,pijpen,neuken en likken voor Kom jij mijn bekkie neuken via de gloryh Tropische Jacky is stout Ik ben Jacky-Noa ook wel een geile donderstraal genoemd met haar volslanke latina,bruine,lichaam van Sofie huisvrouwtje sex va 60,- Hey geile schat..

Deze rijpe dame is opzoek naar jou! Welcome to Holland foreign guest; lonely Geile portugese dame wil jou! Milf Joy Ik ontvang in sneek. Milf mooi lichaam ontvangt vanaf 40 euro Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Advertenties uit andere rubrieken.

Daarnaast laat deze de nieuwe methodiek zien en staat hierin verwerkt welke onderdelen er nodig zijn om de nieuwe samenwerkingsstrategie vorm te geven.

Sommige zaken zijn overduidelijk ondermijning, sommige overduidelijk niet. Maar er is veel onduidelijkheid.

Er bestaat de sterke neiging om alle criminaliteit die een heftige emotionele impact op de samenleving heeft onder ondermijning te scharen. Criminaliteit met een hoge impact is echter een heel eigen veiligheidsthema 6, waar veel vermeende ondermijning uiteindelijk onder zal vallen. Om onduidelijkheid over de betekenis weg te nemen beginnen wij deze verkenning met het vaststellen van een definitie.

Zoals we zullen laten zien is de letterlijke betekenis erg breed, en de gevoelsmatige betekenis net zo divers als de meningen daarover. De vraag wat er nu eigenlijk ondermijnd wordt levert ook weer heel eigen antwoorden op. En tenslotte is er nog de vraag door wie of wat we daar momenteel eigenlijk tegen beschermd worden.

Al deze aspecten zullen in dit hoofdstuk aan de orde komen. We beginnen echter bij het begin: Wat betekent deze term? De letterlijke betekenis vinden we in de dikke Van Dale 7: De eerste betekenis 0.

Ondermijnen betekent dat iets wordt verzwakt. Verzwakken kan op vele manieren, en de tweede betekenis 0. Gelukkig wordt er in de regio Amsterdam tegenwoordig nog maar zelden iets letterlijk met mijnen ondergraven. Deze tweede betekenis geeft echter wel aan dat bij ondermijnen het verzwakken voornamelijk van onder- of binnenuit gebeurt. De uiteindelijke letterlijke betekenis is dan dus: Iets van onder- of binnenuit verzwakken.

Verzwakken Wat is nu dat iets dat bij ondermijning verzwakt wordt? Drie onderwerpen kwamen in deze verkenning vaak naar voren. Het eerste antwoord dat mensen vaak geven is de rechtsstaat of de rechtsorde. Dit is uiteraard niet hetzelfde.

De rechtsstaat is het principe dat ervoor zorgt dat burgers niet oneerlijk door haar overheid behandeld worden, en de rechtsorde is het stelsel van regels dat ervoor zorgt dat burgers in welke vorm georganiseerd dan ook elkaar niet oneerlijk kunnen behandelen. Deze regels worden vastgesteld door de wetgever, en de uitvoering wordt gecontroleerd door de rechterlijke macht. Als criminelen invloed in dat proces proberen te verwerven is er inderdaad sprake van ondermijning. Ook infiltratie binnen politie of OM is een ernstige vorm van ondermijning.

Maar er is meer dat door ondermijning verzwakt kan worden. Veelgenoemde voorbeelden die we in deze verkenning tegenkwamen zijn witwassen en activiteiten van zogenaamde facilitators.

Bij witwassen wordt geprobeerd crimineel verdiend geld in de bovenwereld beschikbaar te maken. Facilitators zijn mensen of organisaties die helpen bij het voorbereiden of verhullen van criminele activiteiten. Wat hierbij vooral verzwakt wordt is de grens tussen de onder- en de bovenwereld, die langzaam vervaagt. Door deze verwevenheid kan de burger er niet meer op vertrouwen dat activiteiten, personen of orga- Het is niet meer ondenkbaar dat je als nette burger een appartement blijkt te huren van een zware crimineel.

Of dat een bedrijf waarmee je zaken doet opeens gefinancierd blijkt te zijn door crimineel geld. Dergelijke onduidelijkheid over de scheiding van onderwereld en bovenwereld kan leiden tot een algehele normvervaging in de samenleving. Daarmee komen we op het derde, en misschien wel belangrijkste punt dat door ondermijning verzwakt kan worden: Vooral in de media wordt de term ondermijning vaak gebruikt voor alle activiteiten die de integriteit van de politiek, economie of de maatschappij aantasten.

Recente voorbeelden hiervan zijn de bouwfraude economie , radicalisering maatschappij en schandalen binnen diverse lokale overheden politiek.

Al deze gebeurtenissen hebben een negatieve invloed op het vertrouwen dat de burger heeft in de politiek, de economie en de maatschappij als geheel. Definitie Al die dingen die door ondermijning verzwakt worden zijn fundamenten van de maatschappij.

Deze verzwakking is een aantasting die voortkomt uit het misbruiken van de maatschappij. Maar hoe en waarom misbruiken mensen de maatschappij? Hierin stelt men dat verwevenheid ontstaat als de georganiseerde criminaliteit haar illegale activiteiten niet kan uitvoeren zonder hulp van de bovenwereld. De onderwereld maakt gebruik van de normale structuren van de bovenwereld. Ondermijning is dus meer dan een categorie criminele activiteiten. Sterker nog, in een aantal van de voorbeelden die we tegenkwamen is er in eerste instantie niet eens sprake van een hoge impact op de maatschappij.

Sommige ondermijnende activiteiten zijn in principe te classificeren als lichte overtredingen. Het huren van een woning onder een valse naam is op zichzelf een lichte overtreding, maar als die woning vervolgens beschikbaar wordt gesteld om er een voortvluchtige zware crimineel in te huisvesten is er wel degelijk sprake van ondermijning.

Het misbruiken van maatschappelijke structuren kan dus tot een aantasting van de fundamenten van de maatschappij leiden, zonder dat het misbruik zelf een ernstige overtreding van de wet is.

De grens van de wet is duidelijk, die ligt bij wat is vastgelegd in de wetboeken. De grens van ondermijning is minder duidelijk, die ligt bij het misbruik maken van de normale structuur van de bovenwereld om criminaliteit voor te bereiden, te faciliteren 9 of proberen te verbergen. En zelfs de mate van impact is op zichzelf niet bepalend. Sommige activiteiten kunnen ondermijnend zijn zonder een grote impact te hebben, en niet alles met een hoge impact is direct ondermijnend.

Sterker nog, criminaliteit met een hoge impact is binnen de politie Amsterdam-Amstelland een apart veiligheidsthema. Overlast, Ongelijkwaardigheid, Ondermijning, Veelvoorkomende criminaliteit en Criminaliteit met grote impact op het slachtoffer. Deze thema s zijn leidend voor de inhoudelijke ontwikkeling van het korps, en zijn inmiddels landelijk overgenomen op de zogeheten Strategische agenda van de Raad van Hoofdcommissarissen RHC Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, 14e editie, Verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld.

Die activiteiten worden doorgaans aangepakt vanuit medeplegen of medeplichtigheid en witwassen. Ook deelname aan een criminele organisatie artikel is een wetsartikel dat mogelijkerwijs tegen ondermijning ingezet zou kunnen worden.

Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de politie, belastingdienst of de gemeente. Op de opbouw en werking van dit stelsel wordt in de volgende paragraaf 3. Alles bij elkaar komen we op de volgende definitie: Tenslotte is het belangrijk om aan te geven dat ondermijning niet altijd ondermijning als doel op zich heeft.

Dit is zelfs meestal niet het geval. Alleen bij de meeste vormen van ideologisch geweld is het expliciet de bedoeling om de maatschappij of daartoe behorende of beschermende structuren te ondermijning.

Meestal is er echter sprake van ondermijning als bewust of onbewust bijeffect van gedragingen die gericht zijn op het verwerven van macht, status of geld. Positie van ondermijning Ondermijning is dus niet altijd een strafbaar feit, of het overtreden van een regel. Het heeft zelfs niet altijd een grote impact. Het moet wel altijd te maken hebben met misbruik van de maatschappelijke structuren, leidend tot de aantasting van de maatschappelijke fundamenten.

Er is echter meestal wel sprake is van een duidelijke misdraging crimineel, sociaal of economisch. Dit is dan niet de ondermijning zelf, maar de criminele daad die door ondermijning gefaciliteerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld enige tijd voor of na de misdraging, zoals hulp bij de voorbereiding of de afhandeling van een overval. Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen de zichtbare misdragingen als kernproblemen, en de faciliterende activiteiten ervoor of erna als ondermijning zie zichtbare ondermijning ondermijning misdragingen De centrale misdraging crimineel of anderszins is over het algemeen duidelijk zichtbaar.

Ondermijning zit daar meestal voor of na, als voorbereiding of als afhandeling. Tot zover behelst ondermijning een scala aan activiteiten die rondom criminele feiten plaatsvinden om die voor te bereiden, te faciliteren of te verbergen. Hiermee kijken we echter nog vooral naar de ondermijners zelf. Wie zijn het en wat doen ze. Dit is de gangbare manier van kijken bij de aanpak van reguliere criminaliteit.

Maar ondermijning is meer dan een nieuwe categorie criminaliteit, en ondermijning is niet altijd een ernstig crimineel feit. Soms is de activiteit zelf niet eens strafbaar! Dus door alleen met de conventionele politiebril te kijken naar het wie en wat kan ondermijning niet effectief aangepakt worden. Laten we de zaak eens omdraaien, en ook kijken naar de ondermijnden.

De ondermijnden zijn al die organisaties, groeperingen en instanties die de fundamenten van onze maatschappij vormen en beschermen. Politie en justitie zijn een belangrijke speler, maar we zien daar ook de overheid, de gemeente, de belastingdienst, zorginstellingen zoals bureau jeugdzorg, en bijvoorbeeld scholen. Elk van deze partners heeft een eigen taak in het beschermen van de fundamenten van de maatschappij, en tezamen vormen zij een stelsel die de maatschappij, de bovenwereld, beschermt tegen de onderwereld.

Dit stelsel kunnen we eenvoudig weergeven als een beschermende muur. Elke partner vormt een cruciale bouwsteen in deze muur. Bijvoorbeeld de politie die criminelen oppakt, de gemeente die vergunningen controleert en de zorginstellingen die de zwakkeren onder ons helpen.

En het zijn niet alleen maar de overheidsinstellingen. Ook maatschappelijke organisaties kunnen daar een rol in hebben, zoals verenigingen of religieuze instellingen. En zelfs particuliere organisaties kunnen hieronder vallen, zoals bijvoorbeeld winkels die samenwerken om een winkelcentrum veilig te houden, bedrijven die onderling toezien op integer handelen of woningbouwverenigingen die zich actief opstellen in de buurten waar zij veel woningen hebben.

Tenslotte spelen ook de inwoners van de stad zelf een niet te onderschatten rol in het beschermen van de fundamenten van de samenleving. Het zijn de Amsterdammers Amstelveners, Diemenaren, etc. En het zijn de inwoners van het hele land die gezamenlijk de algemeen heersende moraal in Nederland bepalen, en daarmee de facto bepalen wat wel en niet geaccepteerd gedrag is.

Hierbij speelt ook de media een grote rol, net zoals de verschillende religies en haar vertegenwoordigers. De normatieve overtuiging die de maatschappij op zichzelf toepast is de eerste drempel voor kwaadwillenden om geen activiteiten te ontplooien die kunnen leiden tot ondermijning.

Belastingfraude is bijvoorbeeld een veel groter probleem in landen waar dit veel meer sociaal geaccepteerd is. Uiteraard hanteert niet iedereen dezelfde normen. Het is de omvang van de afwijking op een norm die tot ondermijning kan leiden, zoals bijvoorbeeld bij radicalisering. En omgekeerd is het dus per definitie de eenduidigheid van een norm die leidt tot bescherming tegen ondermijning. Daarom is de onderlinge aanspreekbaarheid van burgers daarbij van groot belang.

Hoe beschermen ze de maatschappij? Nu we weten wie het zijn, kunnen we kijken naar wat ze doen. Elke partner heeft een eigen taakgebied. In de muuranalogie is dat alles dat binnen de bouwsteen zelf valt. De methode van aansturing en verantwoordelijkheid ligt per partner anders, en de eigen taak moet daarom ook absoluut de eigen verantwoordelijkheid van de partner zelf blijven. Alles uit het eigen taakgebied, dus alles dat binnen de bouwstenen zelf hoort, valt daarmee buiten de reikwijdte van deze verkenning.

We gaan er immers vanuit dat elke partner zijn uiterste best doet om de eigen taak zo goed mogelijk uit te voeren. Het succes van een gezamenlijk front tegen ondermijning is daar zelfs afhankelijk van.

Ondermijning bestaat uit alle activiteiten die daartussen door kunnen lopen zonder dat een van de partners het zien, of er iets tegen kan doen. Dit thema wordt verder uitgewerkt in paragraaf 3. Elke partner heeft een eigen taak, maar geen van de partners heeft het bestrijden van ondermijning als primaire taak. Ondermijning is niet altijd een duidelijk omschreven misdrijf.

De bestuurlijke overtredingen zijn niet altijd even helder, en de aantasting van het vertrouwen van de burger verloopt meestal verraderlijk ongemerkt. De stippellijn in figuur 1 geeft dit fenomeen weer. Als deze taakgebieden niet goed aansluiten ontstaan er kieren, en in deze kieren kan ondermijning plaats vinden. Dit is de holle ruimte tussen de bouwstenen waar het kan broeien zonder dat een van de partners het ziet.

Daar worden de dingen voorbereid die opeens binnen het taakgebied van een van de partners opduikt. Waar komt die groepering opeens vandaan? Hoe kan het dat deze branche opeens zwaar vervuild is? Dit kan omdat de voorbereidende en faciliterende ondermijning plaats vindt tussen de blikvelden van alle partners in.

En zo vormt het ongezien de verbinding tussen de onderwereld en de bovenwereld. Binnen het eigen taakgebied gaat alles goed, maar in de kieren ertussenin wordt gestaag gewrikt aan de fundamenten van de maatschappij, totdat dit een dusdanige omvang heeft gekregen dat het plotseling aan de oppervlakte komt. Het is duidelijk dat de taakgerichte blik, die effectief is binnen de eigen taak, niet meer toereikend is om deze taakoverschrijdende ondermijning te voorkomen.

Om deze substantieel aan te pakken is een andere blik vereist. Een andere blik bij alle partners, te beginnen bij onszelf, de politie. Dit is de doelgerichte blik. Waar de taak bestaat uit een verzameling activiteiten die ontplooid moeten worden om een bepaald resultaat te behalen, is het doel een beschrijving van het gezamenlijke eindresultaat. Ook als de taak goed 36 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

De taakuitvoering staat ook onder invloed van bijvoorbeeld de beschikbare capaciteit. Het doel daarentegen is onafhankelijk daaraan. Binnen de politie liggen de taak binnen het gebied van opsporing, handhaving van de openbare orde en hulp bieden aan hen die dit behoeven. Het doel ligt echter veel hoger, bij een veilige maatschappij.

Een dergelijk maatschappij-breed doel kan simpelweg niet door de politie alleen gehaald worden. Het gaat hier dan ook niet alleen om het eigen doel want realistisch zou dat alleen een herformulering van de eigen taak kunnen zijn maar om het gezamenlijke doel van alle partners samen.

De vraag is dan ook: Wat willen we, partners in de structuur die de fundamenten beschermen, met z n allen bereiken? Vanuit die vraag kan elke partner met een brede blik naar het doel van de totale beschermende structuur kijken.

Als er dan ergens een probleem aangepakt moet worden zou het niet meer uit moeten maken wiens taak het is. Het aanpakken van dat probleem is onderdeel van het bereiken van het gezamenlijke doel, en daarvoor is iedereen even verantwoordelijk. De groeiende impact van ondermijnende activiteiten laat zien dat de tijd voorbij is waarin de bescherming van de bovenwereld kan worden onderverdeeld in een aantal losse taken.

Het is één gezamenlijke taak. Want ondermijning stopt niet bij de grenzen van een taakgebied, dus waarom wij wel? Prioriteiten Om tot een efficiënte aanpak van het gezamenlijke doel te komen kan deze opgesplitst worden in verschillende subdoelen.

Subgroepen van relevante partners kunnen hiermee per subdoel onderling inventariseren welke mogelijkheden zij hebben in de aanpak. Een combinatie van mogelijkheden vaak in de vorm van bevoegdheden of een specifieke informatiepositie biedt weer geheel nieuwe, voorheen niet bestaande mogelijkheden.

Ook hier vindt een ommekeer in denken plaats: Om tot een breed gedragen set van subdoelen te komen is het belangrijk dat deze bij de individuele partners ook als zeer relevant ervaren worden. Iedere partner heeft zijn eigen prioriteiten, en alleen als deze prioriteiten onderling gesynchroniseerd worden kan er met een gezamenlijke doelgerichte blik gekeken worden. Dit zal voor elke partner resulteren in drie soorten onderwerpen: Onderwerpen met prioriteit voor jezelf, maar niet voor andere partners 2.

Onderwerpen met prioriteit voor andere partners, maar niet voor jezelf 3. Onderwerpen met prioriteit voor jezelf en voor andere partners De synchronisatie van prioriteiten zal logischerwijs binnen de derde categorie het soepelste verlopen. Toch is het belangrijk om ook te investeren in de tweede categorie. Als elke partner onbaatzuchtig bereid is om mee te werken aan onderwerpen die intern geen prioriteit hebben, maar wel bij enkele partners, dan zal er vanzelf een situatie ontstaan waarbij ook onderwerpen uit de eerste categorie, die alleen binnen de eigen organisatie prioriteit hebben, door partners ondersteund worden.

Opmerkelijk hierbij is dat enkele partners tijdens de verkenning expliciet aangaven niet alleen veel te verwachten van samenwerking tussen publieke partners onderling, maar ook tussen publieke en private partners.

De indruk bestaat dat, in tegenstelling tot samenwerking van publieke partners onderling, de samenwerking tussen publieke en private partners voor de criminele wereld geheel onverwachts zal zijn. Een gedeelde doelstelling met gesynchroniseerde prioriteiten betekent ook dat het lastig wordt om als partner individueel de resultaten te meten. Voor de eigen taak is dat nog steeds mogelijk, maar wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de afname in ondermijnende activiteiten?

Welke partner krijgt de credit voor het gezamenlijk opschonen van een bepaalde branche? Ook hier is een andere manier van denken nodig. Met een gezamenlijk doel zal geen van de partners zijn resultaten nog kunnen halen. Ook deze resultaten moeten worden afgestemd, en kunnen alleen overkoepelend beoordeeld worden.

En geen van de partners kan zelf met de eer strijken, die is voor alle partners samen. Dit zal een van de moeilijkste aspecten zijn van deze nieuwe manier van werken. Oude leiders zijn vaak nog sterk gefocust op de verdeling van verantwoordelijkheden, macht en wie het behaalde succes mag presenteren in de media. Zij zullen grote moeite krijgen om te accepteren dat er niet alleen geen antwoord op deze verdeelvragen meer komt, maar dat de vragen zelf achterhaald zijn.

We zijn allemaal verantwoordelijk Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Tenslotte zal van deze leiders verwacht worden dat zij behaalde successen minder op het eigen conto, en meer op het gezamenlijke conto zullen schrijven. Een telefoontje met het verzoek om in een televisieprogramma te gaan zitten is voor veel hoge functionarissen altijd aanlokkelijk, maar de verdeling van verantwoorvoor het gezamenlijke doel, en we strijken allemaal met de eer.

En wie er bij de praatprogramma s op tv mag gaan zitten kan gewoon rouleren. Maar daar doen we het niet meer voor, we doen het voor de burger en de maatschappij.

Nieuw leiderschap Nieuwe doelen, nieuwe blik, nieuw soort prioriteiten, nieuwe resultaatmeting en nieuwe verdelingen van verantwoordelijkheid, macht en media. Een nieuwe aanpak van ondermijning heeft nogal wat gevolgen. Het is nuttig om even stil te staan bij de mensen voor wie deze gevolgen als eerste duidelijk zullen worden: Politieleiders bijvoorbeeld die de samenwerking opener tegemoet zullen moeten treden, of politici die meer zullen moeten luisteren naar de prioriteiten van organisaties die niet onder hun directe aansturing staan, en managers uit het bedrijfsleven en de non-profit sector zullen moeten erkennen dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid van de samenleving.

Van deze leiders zal langzaam een nieuw soort leiderschap verwacht worden. De brede doelgerichte blik als vervanger van de enge, taakgerichte blik komt als eerste in hun naar voren. De samenwerkingsgerichtheid en het gezamenlijk met de partners kijken naar de mogelijkheden van de partners gezamenlijk is een kwaliteit die nieuwe leiders bewust moet worden bijgebracht. De bedrijfscultuur bij veel partners is nu nog erg gesloten.

Leiders en managers die hierin zijn grootgebracht zullen de mogelijkheid moeten krijgen om ook in hun eigen denken en doen een cultuurverandering door te maken. Het loslaten van de eigen prioriteiten en werken met gezamenlijke doelstellingen vereist een hoge mate van flexibiliteit.

Bovendien speelt er een vertrouwenskwestie mee. Omdat de resultaatmeting niet meer alleen over de eigen resultaten gaat, zullen leiders en managers in de toekomst steeds meer afgerekend gaan worden op resultaten waar ze zelf niet de totale controle of invloed op hebben. Ze zijn 38 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

Al met al is deze omschakeling geen sinecure, zeker niet voor diegene die al heel wat dienstjaren in het oude stramien achter de rug hebben.

Een dergelijke cultuurverandering zal, zoals alle cultuurveranderingen in alle culturen, jaren, zo niet een kleine bedrijfs- generatie duren. Dat laat achter onverlet dat met de inrichting van deze nieuwe manier van denken maar beter zo snel mogelijk begonnen kan worden. Want de maatschappij, en de ondermijners daarin, wachten niet op ons. Ondermijning in de maatschappij 40 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Uitleg schema De maatschappij is gefundeerd op een aantal sleuteldomeinen: Dit wil zeggen dat de maatschappij goed functioneert als deze sleuteldomeinen goed functioneren.

In hoofdstuk 6 wordt een niet-limitatieve opsomming van een aantal van deze sleuteldomeinen gegeven. Raakt een van deze sleuteldomeinen aangetast dan betekent dat een aantasting van de stabiliteit van de maatschappij. Deze sleuteldomeinen vormen samen de ruggengraat van de maatschappij, en zijn onderverdeeld in de zes maatschappelijke SEPTED categorieën Sociaal-cultureel, Economisch, Politiek, Technologisch, Ecologisch en Demografisch.

De verantwoordelijkheid voor het beschermen van deze maatschappelijke fundamenten is breed verdeeld. Er zijn veel verschillende organisaties of instellingen in de maatschappij die als taak hebben het beschermen van een of meerdere van de sleuteldomeinen uit de fundamenten.

Samen vormen de partners een soort beschermende laag die de fundamenten van de maatschappij beschermt. Uiteraard maken de partners zelf ook deel uit van de fundamenten, maar zij hebben met hun beschermende verantwoordelijkheid een bijzondere rol. Zo is de financiële sector een belangrijk economisch fundament banken zijn bijvoorbeeld een sleutelbranche , maar de AFM heeft de beschermde rol.

Ondertussen kunnen op allerlei plekken in de maatschappij pogingen tot ondermijning ontstaan. Het gaat hier dan om allerlei pogingen om door de beschermde muur heen te dringen, en een of meerdere van de sleuteldomeinen in de fundamenten aan te tasten. Deze ondermijning vindt plaats als het kwaadwillenden lukt om tussen de partners, de bouwstenen van de beschermende laag, door te glippen en bij de fundamenten te komen.

De bouwstenen zelf worden goed in de gaten gehouden door de partners, maar wie kijkt er naar de kieren en gaten tussen de bouwstenen in? Dat is waar ondermijning doorsijpelt en doorettert. In hoofdstuk 5 geven we een overzicht met voorbeelden van alle vormen van ondermijning die we in Amsterdam aantroffen. Deze ondermijning wordt bevorderd of geremd door allerlei factoren in de maatschappij.

Een goed controleorgaan bijvoorbeeld remt ondermijning in die betreffende sector, terwijl de mogelijkheid tot verregaande anonimiteit ondermijnende activiteiten juist kan bevorderen. Zo zijn er vele factoren die, binnen de maatschappij, invloed hebben op het ontstaan en voortbestaan van ondermijning. Een overzicht van een aantal opvallende factoren die we vonden staat in hoofdstuk Zelfreinigend vermogen Ondermijning van binnenuit De focus in deze verkenning ligt op ondermijning die plaatsvindt in de open ruimte de kieren tussen de partners de bouwstenen in.

Desondanks bestaat er ook altijd het gevaar van ondermijning binnen een bouwsteen zelf. Als criminelen of criminele organisaties gebruik maken van infiltratie of corruptie binnen een van de partners om op die manier het ontplooien van criminele activiteiten te bevorderen dan is dat zeer harde ondermijning.

Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan infiltratie binnen politie of justitie om informatie te verkrijgen of onderzoeken te beïnvloeden, infiltratie binnen gemeente of de politiek om de besluitvorming te beïnvloeden of aan criminelen die lid worden van verenigingen of brancheorganisaties om betere toegang te krijgen tot informatie of expertise vanuit die sector of branche.

En ook zonder bewuste inmenging van criminele organisaties kunnen er intern bij een partner dingen gebeuren die ondermijnend werken, of ondermijning bevorderen. In hoofdstuk 7 staat een groot aantal ondermijningsbevorderende factoren omschreven, waarvan een aantal betrekking heeft op de kwaliteit en integriteit van het interne functioneren van de partners. Al deze mogelijke aantastingen van de interne integriteit van een bouwsteen betekenen nog niet dat een bouwsteen daarmee direct volledig rot is.

Zelfs in het ergste geval, als het probleem een persoon of onderdeel rechtstreeks uit een bouwsteen betreft zoals bijvoorbeeld een corrupte politieagent, dan blijft de bouwsteen zelf meestal gewoon intact. Zolang de bouwsteen beschikt over afdoende zelfreinigend vermogen is de bouwsteen daarmee bestand tegen Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Hieruit komt een beeld naar voren waar enkele principes in te herkennen zijn.

Deze worden hieronder uiteengezet. Methodes van integriteithandhaving Ter bestrijding van interne schendingen van de integriteit hebben veel bouwstenen een eigen onderdeel of instantie opgericht. Brancheverenigingen kennen eigen tuchtcommissies, medische instellingen kennen de medische tuchtraad en sommige overheidsinstellingen hebben een eigen bureau integriteit.

De werkwijze verschilt echter. In de commerciële sector is het belang van een integer imago vaak gekopforse interne overschrijdingen van de integriteit. Dit zelfreinigend vermogen is de verzameling van alle activiteiten en principes waarmee een bouwsteen een partner zichzelf beschermt tegen interne integriteitschendingen. Hier kan een breed scala aan methodes onder vallen, van screening van agenten, trainingen voor managers en camera s op gevoelige locaties.

De wijze waarop gesignaleerde schendingen vervolgens worden afgehandeld is in het bijzonder relevant voor het zelfreinigend vermogen. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van het zelfreinigend vermogen van een organisatie of branche. De politie kan en mag daar geen dominante sturende rol in spelen.

Dit onderdeel van het rapport is dan ook louter bedoeld als handreiking en ter informatie voor de politie en haar partners. Het zelfreinigend vermogen wordt door de verschillende partners heel verschillend ingevuld.

De politie is voor ons uiteraard het duidelijkste voorbeeld, omdat deze verkenning daar zijn oorsprong heeft. Maar ook de werkwijze van het Bureau Integriteit en haar achterliggende filosofie zijn uitgebreid aan bod gekomen binnen deze verkenning.

In de theorie is deze kwaliteit van het zelfreinigend vermogen tot dusver afgedaan als de verantwoordelijk van de betreffende partner zelf. Binnen deze verkenning is er echter wel degelijk kennis opgedaan over de verschillende wijzen waarop hier invulling aan gegeven wordt, de voor- en nadelen hiervan en de bijbehorende consequenties. Omwille van de compleetheid, en om de opgedane kennis en ervaringen uit deze verkenning breed te delen, zal in deze paragraaf dieper ingegaan worden op de verschillende manieren waarop het zelfreinigend vermogen bij de diverse partners is georganiseerd.

In de verdere uitwerking van de nieuwe aanpak van ondermijning komt het zelfreinigend vermogen echter niet meer als onderwerp naar voren. Het reguleren en controleren van de interne integriteit blijft immers primair 42 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland.

Bij schendingen van integriteit ontstaat daar vaak de neiging om de affaire zo veel mogelijk intern af te handelen, en er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven. In deze gesloten aanpak van integriteitschendingen wordt het imago beschermd doordat het lijkt alsof er nooit integriteitschendingen plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat het imago inderdaad onbevlekt blijft.

Het nadeel is dat het moeilijk is om objectieve toetsing te garanderen en dat integriteitschenders niet altijd adequaat gestraft of geweerd specifieke preventie worden. Ook bestaat hierbij het risico dat als er toch iets uitlekt dit snel kan leiden tot een fors schandaal.

Deze methode wordt onder andere gehanteerd binnen de advocatuur, het notariaat en de medische wereld. Een andere manier om het imago te proberen te beschermen tegen schade door interne integriteitschendingen is om de aanpak van deze incidenten juist breed uit te dragen. Het imago wordt beschermd door te laten zien dat schendingen snel en adequaat worden aangepakt.

Deze transparante aanpak heeft als voordeel dat de kwaliteit van de integriteitbewaking gecontroleerd hoog is, en de afhandeling straf en specifieke preventie meestal adequaat is. Het grote nadeel van deze methode is dat de herhaalde publieke aandacht het idee kan wekken dat er veel schendingen voorkomen, zeker als in vergelijkbare sectoren de andere methode wordt gehanteerd, waardoor het verschil des te groter lijkt. Deze methode vinden we vaak bij overheidsinstanties en instellingen die geen primair commercieel belang hebben politie, gemeente.

Uiteraard zijn beide methodes extreme uitersten, en zal in veel sectoren de interne behandeling van integriteitschendingen een combinatie van deze twee methodes behelzen. Beide methodes zijn niet feilloos. Het imago van de politie heeft al sinds jaar en dag toch te leiden onder het feit dat zij bijzonder open is over wat er af en toe intern mis gaat. Op internet ontstaan geregeld sites 12 die misdragingen van de politie aan de kaart stellen, en het is een populair klaagonderwerp op feestjes en in de kroeg.

Hoewel het vaak gaat om misverstanden zoals zonder zwaailicht door rood licht rijden of op de stoep parkeren, die onder de normale politiebevoegdheid vallen, zijn er wel degelijk misstanden binnen de politie die naar buiten komen vanwege het relatieve open integriteitsbeleid van de politie. Desondanks is het integriteitsbeleid van de politie effectief 13, en de geleden imagoschade beheersbaar.

De manier waarop het politie haar gezag uitoefent heeft waarschijnlijk vooralsnog meer invloed op het imago. Net zoals de politie wordt bij de meeste branches de interne integriteit ook intern bewaakt. Het verschil is dat commerciële branches een veel groter belang hebben bij een goed imago, en zich dus minder snel durven te wagen aan de openlijke methode zoals gebruikelijk bij politie en bestuur.

De meeste branches kennen wel een instantie of organisatie die de interne integriteit bewaakt. Advocaten vallen onder het tuchtrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten, het zelfreinigend vermogen van notarissen is geborgd in de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het medisch tuchtcollege bestaat uit een groep gerenommeerde artsen.

Het gebeurt echter maar zelden dat maatregelen of activiteiten vanuit deze organen publiek bekend worden. Het is echter niet zo dat er binnen deze branches minder integriteitoverschrijdingen plaatsvinden. Sterker nog, advocaten en notarissen komen in deze verkenning zelfs als risicogroepen naar voren zogeheten sleutelbranches, zoals we later zullen zien.

Er is dus vanuit de maatschappij feitelijk geen enkel zicht op de effectiviteit van het zelfreinigend vermogen van deze branches. Bovendien, als er dan een keer een integriteitprobleem naar buiten komt is de proportie hiervan direct een stuk forser, mede door de geheimzinnigheid die er omheen hangt Geenstijl.

Met andere woorden, als de corruptie dermate groot wordt dat het eerder regel dan uitzondering is, kan de interne integriteit alleen nog hersteld worden door extern ingrijpen. Binnen Nederlandse overheidsorganen is corruptie in deze omvang niet waarschijnlijk, maar in een stad als Hong Kong heeft deze situatie lange tijd ontstaan, en is er sindsdien veel ervaring opgebouwd met de gecentraliseerde aanpak van corruptie met andere woorden, het herstellen van de interne integriteit.

Meer informatie hierover staat beschreven als best practice in hoofdstuk 9. Het is zoals gezegd bijzonder onwaarschijnlijk dat deze situatie zich ooit in Nederland zal voordoen, zeker niet binnen overheidsorganen.

Er zijn echter brancheorganen die notoir onwillend zijn om intern de eigen integriteit te verbeteren. Ook als de omvang niet kritiek is kan een dergelijke onwil als kritieke massa gezien worden, waardoor er tevens een situatie bestaat die ervoor zorgt dat de interne integriteit niet meer intern gewaarborgd kan worden.

In zulke gevallen is het de verantwoordelijkheid van de partners die dicht op het werkgebied van de betreffende branche zitten om deze ontwikkeling te signaleren en, bij voorkeur middels het bestuur, een externe invloed in te stellen die de interne integriteit in die branche waarborgt.

Dit is echter een zwaar middel, en valt buiten de taak van de politie. De gemeente is, middels een drieledige aanpak, inmiddels druk bezig om haar eigen verantwoordelijkheid hierin nadrukkelijk te nemen.

Alle partijen die bij de gemeente een vergunning aanvragen worden inmiddels door middel van de wet BIBOB gescreend op criminele achtergronden. Dit geldt ook voor alle grote bedrijven die opdrachten voor de gemeente willen gaan uitvoeren.

Het is vooral de wet BIBOB en het gemeentelijke Van Traa team die kunnen zorgen dat binnen bepaalde branches die hun eigen integriteit niet meer kunnen waarborgen bijvoorbeeld de Amsterdamse seksindustrie op de wallen de integriteit wordt hersteld. Deze aanpak is echter beperkt tot branches die afhankelijk zijn van gemeentelijke vergunningen. Daarbuiten zijn de mogelijkheden ook voor de gemeente erg beperkt.

Het enige overgebleven bestuurlijke niveau die dan nog iets aan de integriteit binnen een ontspoorde branche kan doen is de landelijke overheid. Gelukkig zitten er vele stappen voordat het zover komt dat de overheid extern in moet grijpen om de interne integriteit van een organisatie of branche te herstellen. Een bredere samenwerking tussen de partners zal, behalve de hier geschetste voordelen in de aanpak van ondermijning, ook leiden tot een beter inzicht in elkaars integriteithandhaving.

Potentiële problemen zullen daardoor in de toekomst eerder door de partners bij elkaar worden gesignaleerd en aangekaart. Hopelijk wordt door de huidige aandacht voor ondermijning de noodzaak van meer samenwerking duidelijk, en zal deze ontstaan uit een gezamenlijke sense of urgency.

Niet elke partner zal de wederzijdse verantwoordelijkheid voor elkaars integriteit op dezelfde manier oppakken. Bovendien dient er rekening gehouden te worden met de wijze waarop de verschillende partners nu al intern hun integriteit bewaken. Zoals we zien zijn er verschillende manieren waarop partners hun zelfreinigend vermogen praktiseren. Dit is soms een gevoelig onderwerp, maar zegt ook veel over de openheid die binnen een bouwsteen aanwezig is. En openheid naar buiten toe is uiteindelijk de enige echte garantie voor een goedwerkend zelfreinigend vermogen naar binnen toe.

Voorbeeld van de gesloten aanpak: Deze neuroloog stelde tussen en een groot aantal verkeerde diagnoses onder andere Alzheimer, Parkinson of M. Als in een klacht over hem binnenkomt wordt dit door het MST afgekocht, inclusief een geheimhoudingsplicht voor de patiënt inclusief een boetesanctie op het niet nakomen daarvan. Toen de misstanden uiteindelijk intern volledig uitkwamen is besloten geen aangifte te doen en het medisch tuchtcollege niet in te lichten.

In plaats daarvan krijgt de neuroloog de mogelijkheid om een aangifte en onderzoek te ontlopen door een overeenkomst met het MST te sluiten waarin hij toezegt met vervroegd pensioen te gaan en zijn beroep dus niet meer uit te oefenen 44 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. In ruil daarvoor krijgt hij zijn salaris tot aan zijn vervroegd pensioen doorbetaald 17 maanden , zal het vertrek intern als vervroegd pensioen worden gecommuniceerd en worden er geen mededelingen naar buiten gedaan.

Al met al een klassiek voorbeeld van de gesloten aanpak: Later blijkt Jansen-Steur toch weer als neuroloog aan het werk te zijn, in Duitsland. De poging de affaire te beheersen middels een eigen overeenkomst in plaats van melding bij de controlerende instanties heeft niet gewerkt, en de affaire komt uiteindelijk toch landelijk in het nieuws.

In de pers verweert toenmalig MST-bestuurder Tom Zijlstra zich en legt de schuld bij Jansen s toenmalige collega s niet oplettend genoeg , de Duitse kliniek laks in het nachecken van referenties en Jansen zelf, die zich niet aan de overeenkomst hield.

Hij blijft achter de overeenkomst zelf staan 16 en daarmee achter de gesloten aanpak. Naar aanleiding van deze affaire vraagt het MST een commissie om onderzoek te doen naar de handelswijze van Jansen-Steur en de rol van de betrokken actoren.

Op 1 september presenteren zij het rapport En waar was de patiënt waarin harde kri- tiek op de gesloten aanpak van het MST wordt geuit.

De verantwoordelijkheid wordt bij verschillende actoren gelegd, met als voornaamste drie de collega s, het bestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De collega s van Jansen-Steur wordt een te afwachtende en gelaten houding verweten inzake de ondermaatse dossiervoering van Jansen-Steur.

Tevens heeft men zich niet afgevraagd wat de consequenties voor de patiëntenzorg zouden kunnen zijn. Deze conflicten vormden echter voor de RvB geen aanleiding voor vragen over de kwaliteit van zorg. Inzake de gesloten aanpak stelt het rapport: De inspanningen van de RvB waren er vervolgens op gericht de affaire binnenskamers te houden om reputatieschade voor Jansen en voor het ziekenhuis te voorkomen.

Hij de RvB, red. En over de afgesloten overeenkomst: De vertrekregeling met Jansen diende zowel ter bescherming van Jansen, het ziekenhuis als van patiënten. Dat laatste gold overigens in beperkte mate. De regeling nam het risico voor patiënten in het MST weg, maar niet voor patiënten in andere regio s of in buurlanden. Door de IGZ slechts uiterst summier te informeren heeft de RvB welbewust de weg van een onafhankelijk oordeel over het functioneren van Jansen en de aangerichte schade afgesneden.

Zowel tijdens de affaire De IGZ heeft zich al met al in deze kwestie veeleer als sparring partner van het MST en van Jansen opgesteld, dan als toezichthouder en handhaver van de kwaliteit van zorg, pag. Zo zou Jansen-Steur momenteel nog steeds als neuroloog aan de slag kunnen gaan, er zijn door de IGZ geen beroepsbeperkende maatregelen ingesteld.

Wat was het nut geweest op dat moment de publiciteit te zoeken terwijl ik een effectieve oplossing had geregeld?. Daarmee is het een duidelijk geval van ondermijning. Maar omdat de hele situatie zich binnen de interne integriteit van een branche een partner, oftewel een bouwsteen afspeelt ligt de verantwoordelijkheid voor een goede afhandeling primair bij die partner in dit geval dus de collega s en de RvB van het MST en de inspectie voor de gezondheidszorg IGZ.

De falende afhandeling binnen de branche laat vervolgens zien welke gevaren er kleven aan de gesloten aanpak van integriteitschending. Momenteel geeft een aantal van de betrokken actoren elkaar de schuld. Tom Zijlstra s visie geeft hij in zijn weblog waarmee hij overigens wel de enige is die publiekelijk introspectief is, een lovenswaardige eigenschap. Hij onderschrijft de conclusies bijna allemaal, maar verweert zich tegen een cruciaal aspect: De ergste misvatting van het rapport is echter dat men de wijze waarop Jansen-Steur met stille trom kon vertrekken NB: Dat stond mij helemaal niet voor!

Nee, wat me met dat vrijwillige, stille vertrek van Jansen-Steur voor ogen stond was: Hij was een zielig, ziek mens en zijn val was peilloos en ik vind nu eenmaal dat iedereen nog een kans verdient op een leefbaar leven Goede of slechte ondermijning?

Abortus Ondermijning is het verzwakken of aantasten van de fundamenten van de maatschappij. Maar soms is dat nog niet zo slecht. Soms zijn die fundamenten verouderd, of gebaseerd op normen en waarden die de huidige maatschappij niet meer vertegenwoordigen. In zulke gevallen kan ondermijning onderdeel zijn van een noodzakelijk proces van vernieuwing en vooruitgang.

Soms moeten bepaalde fundamenten van de maatschappij verzwakt en zelfs gesloopt worden, om plaats te maken voor nieuwe fundamenten. Helaas is het op het moment van de ondermijning zelf vaak nog niet duidelijk of er sprake is van slechte ondermijning, die fundamenten aantast waar we nog helemaal niet vanaf willen, of van goede ondermijning, die overbodig geworden fundamenten opruimt om plaats te maken voor nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij.

In mei stonden er enkele bussen met M. Zij stonden klaar om in te grijpen bij de abortuskliniek Bloemenhove 18, die bezet was omdat toenmalig minister van Justitie Van Agt besloten had deze te sluiten wegens onzorgvuldig handelen.

Abortus was in die tijd nog niet wettelijk geregeld, en werd door de politiek slechts gedoogd. De sluiting van Bloemenhove werd door velen gezien als een poging van de regering om aan dat gedogen een einde te maken. Vrouwen die voor het recht op abortus in het geweer kwamen bezetten toen de kliniek, en een nationale rel was geboren. De zaak is uiteindelijk goed afgelopen d.

De bezetting eindigde, de kliniek bleef open en de M. En het belangrijkste, in werd abortus officieel gelegaliseerd.

We weten inmiddels niet beter of abortus behoort tot de grondrechten van de vrouw. Het is voor iedereen toegankelijk, en is ethisch en medisch goed geregeld door bijvoorbeeld registratie en een grens op de lengte van de zwangerschap waarbij abortus nog is toegestaan.

Maar in werd het nog louter gedoogd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld hennep nu. En zoals dat gaat met praktijken die gedoogd worden: Had de regering haar zin gekregen dan was de kliniek gesloten, gevolgd door meerdere klinieken en culminerend in een algemeen verbod op abortus. Hadden de voorvechters hun zin gekregen zoals geschiedde dan werd abortus volledig gelegaliseerd, tot in het ziekenfonds aan toe. Maar op het moment van gedogen was de latere sociale positie van abortus nog totaal onduidelijk.

Is steun aan abortus negatief ondermijnend, en wordt het uiteindelijk door de maatschappij veroordeeld en bij wet verboden, of is het een positieve vorm van ondermijning, die uiteindelijk breed maatschappelijk gedragen wordt, en zorgt voor de noodzakelijke sociale ontwikkeling en vooruitgang? De agenten die in de M. Wat ze wel wisten was hun eigen mening, en hun gevoel dat ze iets moesten gaan doen waar ze sterk tegen gekant waren.

Dit gold vast niet voor alle agenten, maar een aantal van hen had besloten dat mócht het bevel komen tot inname van de kliniek, ze dat bevel niet zouden opvolgen.

Let wel, dit waren 46 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Bovendien was het ondermijning in een van de meest zuivere vormen: Hennep De opdracht kwam gelukkig niet, en hun gevoel bleek overeen te komen met de maatschappelijke ontwikkelingen rondom abortus. Maar het geeft eens te meer aan hoe onzeker de positie van een gedoogde praktijk kan zijn. Steun aan abortus is uiteindelijk goede ondermijning gebleken. Maar hoe zit dat nu met de huidige gedoogde praktijk van de verkoop van hennep?

Ontwikkelt die zich tot een breed gedragen maatschappelijke praktijk van goedkeuring van hennepgebruik, zodat uiteindelijk niet alleen de verkoop maar ook de gereguleerde productie wettelijk vastgelegd wordt, of zal hennep uiteindelijk maatschappelijk al dan niet in europees verband uit de gratie vallen en volledig verboden worden?

We vliegen momenteel met prachtige hennep-helicopters boven Nederland om plantage na plantage op te rollen. Tegelijkertijd is de verkoop nog volledig gedoogd, en komt de politiek niet verder dan een verbod rondom schoolpleinen. Maar juist die inconsistente regelgeving van het aan de voorkant gedogen en aan de achterkant verbieden is een enorme ondermijningsbevorderende factor.

De vraag blijft alleen, bevordert het goede of slechte ondermijning? Roken en prostitutie Analoog aan de beschreven voorbeelden zijn er nog meer situaties in de maatschappij aan te wijzen waar we momenteel in een tussenstadium zitten. Deze zijn vergelijkbaar met de hierboven beschreven situatie rondom hennep.

Situaties dus die, zoals abortus en hennep, twee kanten op kunnen gaan. Een daarvan is het rookverbod. Dit is een bestuurlijke maatregel, waar de politie relatief weinig mee te maken heeft. Het is echter een goed voorbeeld van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij de richting nog volledig open is.

De overheid stelt een verbod in dat niet breed maatschappelijk gedragen wordt. Op verschillende plekken ontstaat verzet, en de maatschappelijke veroordeling van dat verzet blijft uit. De harde aanpak vanuit het bestuur kan uiteindelijk effectief zijn en het rookverbod wordt dan geaccepteerd, of het verzet groeit en krijgt dermate veel steun uit de samenleving dat het rookverbod faalt.

Belangrijk is om hier nog een derde mogelijkheid open te houden: In een land bekend om zijn poldermodel is dat een reëel alternatief, en een gehandhaafd rookverbod in afgezwakte vorm is heel goed denkbaar.

Helaas is dit niet voor alle situaties mogelijk. Bij paddo s bijvoorbeeld is de juridische situatie meer alles of niets. Overigens is bij paddo s de groep die zich verzet weer dermate klein dat het totaalverbod de strijd gewonnen lijkt te hebben. Een ander voorbeeld waarbij een compromis moeilijk denkbaar is, vinden we bij prostitutie.

Sinds acht jaar geleden het bordeelverbod is opgeheven is prostitutie een legaal beroep. Het bevindt zich echter nog steeds diep in de taboesfeer, en er zijn legio politieke initiatieven om het terug te dringen of zelfs af te schaffen. Ook het gemeentebestuur van Amsterdam is bezig aan een heftige strijd tegen vrouwenhandel waarbij het niet onmogelijk is dat een groot gedeelte van de zichtbare prostitutie in Amsterdam sneuvelt.

Hier zit gelijk ook het probleem: En omdat deze ondermijningsvormen notoir lastig zijn aan te pakken komt al gauw de prostitutie zelf in het geding. Ook hier kan het nog alle kanten opgaan.

Een verruiming van de mogelijkheden of een streng verbod op raamprostitutie. Het grote verschil met eerdere voorbeelden is dat met betrekking tot prostitutie alles al wel een keer geprobeerd is.

Van totale vrijheid met zelfs een rol van de politie als een soort staatspooiers rond de 17e 18e eeuw tot aan een totaal verbod 19e eeuw. De afweging kan daarom nu maar beter gericht worden op welke situatie de beste mogelijkheid tot controle en opsporing biedt, en het utopie van een systeem waarbij misbruik niet bestaat kan worden losgelaten. Of raamprostitutie daar een rol in blijft spelen is, net zoals de ontwikkelingen rondom hennep of roken in de horeca, een ontwikkeling die alleen de geschiedenis ons uiteindelijk achteraf zal kunnen vertellen.

Met de theorie in de hand kunnen we echter wel een poging wagen om tot een weegmodel te komen, een schema waarmee per situatie beoordeeld kan worden of het waargenomen gedrag nu onder ondermijning valt. Een element dat binnen de theorie niet sterk naar voren komt, maar die binnen alle gesprekken die we over ondermijning gevoerd hebben wel nadrukkelijk aanwezig was, is de impact van ondermijning.

Onafhankelijk van de strikte definitie, is een grote impact voor veel mensen bijna synoniem met ondermijning. Uiteraard is dit niet volledig correct. Niet alles met een grote impact is automatisch ondermijning. Sterker nog, er bestaat binnen de 50 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Deze hebben we ingedeeld in de zes SEPTED categorieën, waar per categorie een groot aantal sleutelpolitie zelfs een apart veiligheidsthema voor criminaliteit met een grote impact, die deze categorie afdekt.

Toch speelt impact een rol bij ondermijning. Het is dan vooral de impact op de maatschappelijke fundamenten die zorgt dat dingen die in eerste instantie geen ondermijning lijken, dat toch zijn.

En activiteiten die strikt genomen onder ondermijning vallen, maar weinig tot geen impact hebben, hoeven niet direct meegenomen te worden in de verkenning zoals we hem hier uitvoeren, of in de hieruit voortvloeiende politieactiviteiten.

Die noemen we daarom ondermijning met lage dreiging, en kunnen beschouwd worden als geen ondermijning. Dit tegenover echte ondermijning, die we ondermijning met hoge dreiging zullen noemen. De vraag die dan gesteld moet worden is: Verzwakt of misbruikt het een maatschappelijke structuur?. Ondermijning doet dat per definitie. De meest elementaire vorm van ondermijning, terrorisme tast zelfs bijna alle maatschappelijke categorieën wel ergens aan: Maar ook andere vormen van ondermijning, zoals witwassen rechtvaardigheidsgevoel, economie of misbruik van de infrastructuur milieuschade, ordeverstoring tasten een of meerdere fundamenten van de maatschappij aan.

Als er geen onderdeel van de maatschappelijke structuur, de fundamenten wordt aangetast, dan kunnen we nog kijken of er een onderdeel van de beschermende structuur wordt aangetast. Dit is minder vaak het geval, maar ook hier vinden we ernstige vormen. Bijvoorbeeld politieke of justitiële infiltratie waardoor deze instanties minder goed functioneren, financiële verwevenheid waarbij met crimineel geld invloed wordt verkregen in de bovenwereld de politiek, het havenbedrijf of andere controleorganen of fraude waardoor controles en het zelfreinigend vermogen niet meer goed functioneren.

Is dit allebei niet het geval, dus geen verzwakking of misbruik van de maatschappelijke structuur of van het beschermende stelsel, dan is de waargenomen gedraging géén ondermijning.

Het kan dan nog steeds illegaal, onethisch of grof crimineel zijn, maar het valt dan wel onder de normale criminaliteit. Die valt nog steeds volledig onder de reguliere politietaak.

Milieupolitie Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland
Buiten sex limburg priveontvangst sneek

  • Dit raakt direct aan de interne politiecultuur, maar is een onvermijdelijke ontwikkeling om bij te blijven in de strijd tegen ondermijning. Een bredere samenwerking tussen de partners zal, behalve de hier geschetste voordelen in de tilburg sex blote kut zien van ondermijning, ook leiden tot een beter inzicht in elkaars integriteithandhaving.
  • Marokkaanse meid pijpt erotische massages den haag
  • Ondermijning in Amsterdam kent een grote verschijningsvorm, met daarnaast ook nog activiteiten die in zijn totaliteit niet binnen de definitie vallen maar die wel ondermijnende onderdelen bevatten.

Geile meiden seks de juf neuken


Hoi, leuk dat je even naar mijn adverten Marja uit Capelle aan den Hollandse Rubens vrouw 49 zoekt leuke geile heren die van lekker vrijen houden. Ik hou van heer Hollandse Rubens vrouw 49 zoekt leuk Ik ben een Nimf die het leuk vind om een vrouw, man of koppel te verwennen.

Trios mmv en vvm zijn oo Ik ben een Nimf die het leuk vind om een Also possible with very discrete entrance. Lustige, sappige, gulzige, heen en weer op en neer en veel meer! Hallo, ik ben Isabella, een botergeile portugese blondine van 41 jaar oud. Ik heb een mooi rond kont Hallo, ik ben Isabella, een botergeile p Ik ontvang in sneek. Ben je op zoek naar een heerlijke hete dame die jouw tot hogere sferen brengt m Ben je op zoek naar Joy uit Sneek.

Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,met een hete lichaam, en lief,en geduldigkan ontvamgen in mijn Ik ben een mooie rijpe vrouw 48 jaar ,me Lieve mannen, Eerst even dit: Bij mij hangt er e Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan. Body to body massage Massage door dames Massage door paren Massagesalons Prostaat massage Tantra massage. Automonteurs Autorijles Betaling in natura Kappers Klusjes en onderhoud. Betaald sexcontact Gratis sexcontact. Voor uw en onze veiligheid en om gebruik te blijven maken van Sexjobs dient u akkoord te gaan met: Ik verklaar minimaal 18 jaar te zijn, de algemene voorwaarden van Tease Media B.

Ik verklaar hiermee dat ik het privacystatement gelezen heb. Ja, ik ga ermee akkoord. Sexjobs maakt gebruik van cookies.

Dit zijn top advertenties. Uw advertentie ook promoten als top advertentie? Volslanke rijpe Hindoestaanse veertiger Rijp huisvrouwtje verwend nette heren pr Massage,pijpen,neuken en likken voor Kom jij mijn bekkie neuken via de gloryh Tropische Jacky is stout Ik ben Jacky-Noa ook wel een geile donderstraal genoemd met haar volslanke latina,bruine,lichaam van Sofie huisvrouwtje sex va 60,- Hey geile schat..

Deze rijpe dame is opzoek naar jou! Binnen het gebiedsgebonden werken vormt een nodale oriëntatie een noodzakelijke aanvulling op de lokale oriëntatie 10 punten op de horizon, uit: Sociale processen worden echter steeds meer bepaald door stromen van mensen, goederen, geld en vooral informatie. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld criminaliteit en terreur.

Dit stromenland wordt ook space of flows genoemd. Space of flows wint aan betekenis naast de zogenaamde space of places. Met space of flows wordt bedoeld de gebiedsgebonden, fysieke, leefomgeving met belangrijke plaatsen, zoals de wijk, de stad, de marktplaats en andere ontmoetingsplaatsen.

De wisselwerking tussen de leefruimte en stromenland is in toenemende mate bepalend voor het karakter van onveiligheid, en biedt tegelijkertijd aanknopingspunten voor de bestrijding daarvan. Daar waar de veiligheid van plaatsen alleen kan worden geborgd door controle in stromenland, lijkt aandacht van de politie voor de stromen gerechtvaardigd. De expliciete aandacht van de politie voor stromen, met de knooppunten nodes van de infrastructuur als aangrijpingspunt, is een nieuwe wijze van benaderen.

Dit vraagt om een passende, nieuwe term: Blijft over Policing of Communities, het vierde en laatste gereedschap uit Politie in Ontwikkeling. Deze heeft toch een duidelijk minder sterke link met de verschijning en aanpak van ondermijning zoals die in deze verkenning naar voren komt. Er valt echter wel te verwachten dat binnen de nieuwe strategie zoals deze in dit rapport wordt voorgesteld mogelijkheden voor Policing of Communities ontstaan.

Zeker met betrekking tot de bescherming van en samenwerking met! Kennen en gekend worden nieuwe stijl is ook hier van toepassing. De politie heeft te maken met verschillende doelgroepen en dat vraagt om differentiatie in benadering vergelijk: Niet alle contacten met de samenleving verlopen vanzelfsprekend het best via het loket van de wijk- of buurtagent. Vervolgens is met die betekenis gekeken naar de gevoelsmatige invulling die mensen binnen en buiten het korps aan de term ondermijning geven.

Daaruit is uiteindelijk de definitie samengesteld. Deze is vervolgens weer teruggekoppeld naar mensen binnen en buiten het korps, enkele malen bijgesteld en tenslotte zijn we gekomen tot een werkdefinitie die, in ieder geval in deze verkenning, leidend zal zijn.

Uiteraard is deze definitie, zoals elke andere, een per definitie arbitraire omschrijving. Er zullen altijd voorbeelden te bedenken zijn die er net wel of net niet onder vallen, terwijl dat gevoelsmatig juist andersom zou moeten zijn.

Het is dan ook een werkdefinitie, geen juridisch begrip. De Nederlandse politie zet in op policing of communities 10 punten op de horizon, uit: NPI, Den Haag, [ ] In het gebiedsgebonden werken als vorm van community policing heeft de nadruk tot nu toe vooral gelegen op geografische eenheden wijken en buurten en op het lokale bestuur.

De politie wil het begrip maatschappelijke omgeving in ruimere zin opvatten en haar aandacht nadrukkelijk ook richten op andere gemeenschappen communities. Dit betreft bijvoorbeeld het georganiseerd bedrijfsleven winkeliersverenigingen, bedrijvencentra, brancheorganisaties , sociale groeperingen en maatschap- Oorspronkelijk was het de bedoeling om alle ondermijningsvormen in kaart te brengen die in Amsterdam voorkomen. En om vervolgens per vorm te onderzoeken hoe de ondermijning werkt, welke maatschappelijke invloeden factoren invloed erop hebben en welke aanpak met best practices er nu op loopt.

Dit bleek al snel veel te ambitieus. Ondermijning in Amsterdam kent een grote verschijningsvorm, met daarnaast ook nog activiteiten die in zijn totaliteit niet binnen de definitie vallen maar die wel ondermijnende onderdelen bevatten. Om het onderzoek compleet te houden is gekozen voor een brede verkenning van ondermijningsvormen, zonder deze per stuk dieper uit te werken. Deze lijst met ondermijningsvormen zie hoofdstuk 5 is vervolgens aangevuld met een lijst met sleuteldomeinen zie hoofdstuk 6.

Dit zijn sleutelpersonen, sleutelplaatsen of sleutelbranches die tezamen de fundamenten van de maatschappij vormen. In de theorie zullen we straks zien dat het juist deze sleuteldomeinen Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Als derde hebben we de factoren in kaart gebracht die bevorderend of remmend werken op ondermijning zie hoofdstuk 7. Met deze drie lijsten kan een schier oneindige serie combinaties gemaakt worden die elk een interessant onderzoeksgebied vormen.

Bij twee van deze combinatie is in dit rapport reeds een verdiepingsslag gemaakt zie hoofdstuk 8. Hierin is gezocht naar de diepere werking van de ondermijning in het betreffende domein, de invloed van verschillende maatschappelijke factoren en nieuwe mogelijkheden om er tegen op te treden. Tenslotte hebben we alle best practices die we tegen zijn gekomen dus niet alleen in de diepte analyse maar bij alle geïnventariseerde ondermijningsvormen op een rijtje gezet zie hoofdstuk 9.

Bij elke mogelijke combinatie van ondermijningsvorm, domein en factor is daarmee in deze verkenning wel een best practice te vinden. Inventarisatie De brede inventarisatie van ondermijningsvormen in Amsterdam en de daaruit voortvloeiende lijst met factoren is uitgevoerd op een uitgebreid scala aan bronnen. In de bestaande literatuur is gekeken naar een hele serie rapporten die zowel binnen als buiten de politie over allerlei ondermijningsvormen verschenen zijn.

Er is bovendien een groot aantal interviews afgenomen met sleutelpersonen van binnen en buiten de politie.

Intern zijn er verschillende politiesystemen bevraagd. Hierin is zowel gezocht naar ondermijningsvormen als naar cijfers die de omvang hiervan kunnen aangeven. Tenslotte is er intern een uitgebreide enquête afgenomen bij personen op operationele sleutelposities binnen de politie. Hiermee is tegelijkertijd geprobeerd het draagvlak voor het onderzoek te vergroten.

Men ziet immers de eigen aangedragen ondermijningsvormen terug in het eindrapport. Alle sleuteldomeinen die tijdens deze inventarisatie we tegenkwamen zijn verzameld in het rapport.

Hierbij is tevens geprobeerd kort aan te geven wat de relevantie is. Tenslotte is er tijdens de inventarisatie ook gelet op allerlei mogelijke best practices die we zagen in de aanpak van ondermijning. Ook deze zijn verzameld en in dit rapport gepresenteerd. Diepteanalyse De twee onderzoeken die dieper op één bepaalde ondermijningsvorm ingaan vinden parallel aan de inventarisatie plaats.

De eerste richt zich op anonimiteit als factor bij fraude ondermijningsvorm in de Amsterdamse haven sleutelplaats , de andere op anonimiteit en fraude binnen de Amsterdamse woningbemiddeling sleutelbranche. Net zoals bij de inventarisatie ligt hier de nadruk op het bestuderen van stukken en het interviewen van sleutelpersonen binnen en buiten de organisatie.

Het verschil bestaat voornamelijk uit de diepte van de detaillering die aangebracht kan worden, en de extra analyses die uitgevoerd kunnen worden. Tevens is er observerend deelgenomen aan gezamenlijke acties controle en opsporing en bestaande overlegvormen binnen dit onderwerp. Het diepteonderzoek is afgerond met een bezoek aan het buitenland, waarbij de situatie in de Amsterdamse haven is vergeleken met twee andere grote internationale havens Genova in Italië en Hong Kong.

Ten behoeve van het theoretische kader is er ook gekeken naar integriteit in een bijzondere maatschappelijke setting het anticorruptiebureau van Hong Kong. In het internationale onderzoek is speciaal gekeken naar de maatschappelijke factoren die remmend of bevorderend werken op bestaande ondermijningsvormen, en naar toekomstige ondermijningsvormen die in Nederland nog niet, maar daar al wel bestaan.

Ook is er gezocht naar best practices, en de mogelijkheid om die naar de Amsterdamse situatie te vertalen. Ter voorbereiding van deze bezoeken heeft er overleg plaatsgevonden met sleutelpersonen binnen de politie rondom de Amsterdamse haven 4 en de integriteithandhaving. Hierdoor konden er ook concrete vragen uit de Amsterdamse praktijk meegenomen worden. Als aanvulling op het diepteonderzoek is er een onderzoek uitgevoerd naar ondermijning en de media. Gekeken werd op welke wijze ondermijningsvormen uit het diepteonderzoek voorkomen in de verschillende media.

Er is daarbij voornamelijk gekeken naar de Nederlandse dagbladen. Daarom is besloten deze bevindingen te verwerken tot een theoretisch kader dat uitmondt in een nieuwe methodiek.

Hier is in de opdracht van de stuurgroep aan de werkgroep ook specifiek om gevraagd. Bij al deze gesprekken is tevens het genereren van draagvlak een belangrijk doel. De nieuwe strategie leunt volledig op een soepele en succes- volle samenwerking en gegevensuitwisseling met onze partners. Het stroomlijnen hiervan zou tot de primaire taken van het recent opgerichte Netwerk en Account Centrum NAC kunnen gaan behoren, waar tijdens de verkenning reeds contact mee is gelegd. De theorie en de daaruit voortvloeiende beoordelingscriteria zijn uitgewerkt tot een weegmodel in de vorm van een flowchart.

Deze kan inzicht verschaffen in de beoordeling of een bepaald gedrag of fenomeen onder ondermijning valt. Daarnaast laat deze de nieuwe methodiek zien en staat hierin verwerkt welke onderdelen er nodig zijn om de nieuwe samenwerkingsstrategie vorm te geven.

Sommige zaken zijn overduidelijk ondermijning, sommige overduidelijk niet. Maar er is veel onduidelijkheid. Er bestaat de sterke neiging om alle criminaliteit die een heftige emotionele impact op de samenleving heeft onder ondermijning te scharen.

Criminaliteit met een hoge impact is echter een heel eigen veiligheidsthema 6, waar veel vermeende ondermijning uiteindelijk onder zal vallen. Om onduidelijkheid over de betekenis weg te nemen beginnen wij deze verkenning met het vaststellen van een definitie. Zoals we zullen laten zien is de letterlijke betekenis erg breed, en de gevoelsmatige betekenis net zo divers als de meningen daarover.

De vraag wat er nu eigenlijk ondermijnd wordt levert ook weer heel eigen antwoorden op. En tenslotte is er nog de vraag door wie of wat we daar momenteel eigenlijk tegen beschermd worden. Al deze aspecten zullen in dit hoofdstuk aan de orde komen. We beginnen echter bij het begin: Wat betekent deze term? De letterlijke betekenis vinden we in de dikke Van Dale 7: De eerste betekenis 0.

Ondermijnen betekent dat iets wordt verzwakt. Verzwakken kan op vele manieren, en de tweede betekenis 0. Gelukkig wordt er in de regio Amsterdam tegenwoordig nog maar zelden iets letterlijk met mijnen ondergraven. Deze tweede betekenis geeft echter wel aan dat bij ondermijnen het verzwakken voornamelijk van onder- of binnenuit gebeurt. De uiteindelijke letterlijke betekenis is dan dus: Iets van onder- of binnenuit verzwakken.

Verzwakken Wat is nu dat iets dat bij ondermijning verzwakt wordt? Drie onderwerpen kwamen in deze verkenning vaak naar voren. Het eerste antwoord dat mensen vaak geven is de rechtsstaat of de rechtsorde. Dit is uiteraard niet hetzelfde.

De rechtsstaat is het principe dat ervoor zorgt dat burgers niet oneerlijk door haar overheid behandeld worden, en de rechtsorde is het stelsel van regels dat ervoor zorgt dat burgers in welke vorm georganiseerd dan ook elkaar niet oneerlijk kunnen behandelen. Deze regels worden vastgesteld door de wetgever, en de uitvoering wordt gecontroleerd door de rechterlijke macht. Als criminelen invloed in dat proces proberen te verwerven is er inderdaad sprake van ondermijning.

Ook infiltratie binnen politie of OM is een ernstige vorm van ondermijning. Maar er is meer dat door ondermijning verzwakt kan worden. Veelgenoemde voorbeelden die we in deze verkenning tegenkwamen zijn witwassen en activiteiten van zogenaamde facilitators. Bij witwassen wordt geprobeerd crimineel verdiend geld in de bovenwereld beschikbaar te maken.

Facilitators zijn mensen of organisaties die helpen bij het voorbereiden of verhullen van criminele activiteiten. Wat hierbij vooral verzwakt wordt is de grens tussen de onder- en de bovenwereld, die langzaam vervaagt. Door deze verwevenheid kan de burger er niet meer op vertrouwen dat activiteiten, personen of orga- Het is niet meer ondenkbaar dat je als nette burger een appartement blijkt te huren van een zware crimineel.

Of dat een bedrijf waarmee je zaken doet opeens gefinancierd blijkt te zijn door crimineel geld. Dergelijke onduidelijkheid over de scheiding van onderwereld en bovenwereld kan leiden tot een algehele normvervaging in de samenleving. Daarmee komen we op het derde, en misschien wel belangrijkste punt dat door ondermijning verzwakt kan worden: Vooral in de media wordt de term ondermijning vaak gebruikt voor alle activiteiten die de integriteit van de politiek, economie of de maatschappij aantasten.

Recente voorbeelden hiervan zijn de bouwfraude economie , radicalisering maatschappij en schandalen binnen diverse lokale overheden politiek. Al deze gebeurtenissen hebben een negatieve invloed op het vertrouwen dat de burger heeft in de politiek, de economie en de maatschappij als geheel.

Definitie Al die dingen die door ondermijning verzwakt worden zijn fundamenten van de maatschappij. Deze verzwakking is een aantasting die voortkomt uit het misbruiken van de maatschappij. Maar hoe en waarom misbruiken mensen de maatschappij? Hierin stelt men dat verwevenheid ontstaat als de georganiseerde criminaliteit haar illegale activiteiten niet kan uitvoeren zonder hulp van de bovenwereld. De onderwereld maakt gebruik van de normale structuren van de bovenwereld.

Ondermijning is dus meer dan een categorie criminele activiteiten. Sterker nog, in een aantal van de voorbeelden die we tegenkwamen is er in eerste instantie niet eens sprake van een hoge impact op de maatschappij. Sommige ondermijnende activiteiten zijn in principe te classificeren als lichte overtredingen. Het huren van een woning onder een valse naam is op zichzelf een lichte overtreding, maar als die woning vervolgens beschikbaar wordt gesteld om er een voortvluchtige zware crimineel in te huisvesten is er wel degelijk sprake van ondermijning.

Het misbruiken van maatschappelijke structuren kan dus tot een aantasting van de fundamenten van de maatschappij leiden, zonder dat het misbruik zelf een ernstige overtreding van de wet is. De grens van de wet is duidelijk, die ligt bij wat is vastgelegd in de wetboeken. De grens van ondermijning is minder duidelijk, die ligt bij het misbruik maken van de normale structuur van de bovenwereld om criminaliteit voor te bereiden, te faciliteren 9 of proberen te verbergen.

En zelfs de mate van impact is op zichzelf niet bepalend. Sommige activiteiten kunnen ondermijnend zijn zonder een grote impact te hebben, en niet alles met een hoge impact is direct ondermijnend. Sterker nog, criminaliteit met een hoge impact is binnen de politie Amsterdam-Amstelland een apart veiligheidsthema. Overlast, Ongelijkwaardigheid, Ondermijning, Veelvoorkomende criminaliteit en Criminaliteit met grote impact op het slachtoffer. Deze thema s zijn leidend voor de inhoudelijke ontwikkeling van het korps, en zijn inmiddels landelijk overgenomen op de zogeheten Strategische agenda van de Raad van Hoofdcommissarissen RHC Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, 14e editie, Verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld.

Die activiteiten worden doorgaans aangepakt vanuit medeplegen of medeplichtigheid en witwassen. Ook deelname aan een criminele organisatie artikel is een wetsartikel dat mogelijkerwijs tegen ondermijning ingezet zou kunnen worden.

Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de politie, belastingdienst of de gemeente. Op de opbouw en werking van dit stelsel wordt in de volgende paragraaf 3. Alles bij elkaar komen we op de volgende definitie: Tenslotte is het belangrijk om aan te geven dat ondermijning niet altijd ondermijning als doel op zich heeft. Dit is zelfs meestal niet het geval. Alleen bij de meeste vormen van ideologisch geweld is het expliciet de bedoeling om de maatschappij of daartoe behorende of beschermende structuren te ondermijning.

Meestal is er echter sprake van ondermijning als bewust of onbewust bijeffect van gedragingen die gericht zijn op het verwerven van macht, status of geld. Positie van ondermijning Ondermijning is dus niet altijd een strafbaar feit, of het overtreden van een regel. Het heeft zelfs niet altijd een grote impact. Het moet wel altijd te maken hebben met misbruik van de maatschappelijke structuren, leidend tot de aantasting van de maatschappelijke fundamenten.

Er is echter meestal wel sprake is van een duidelijke misdraging crimineel, sociaal of economisch. Dit is dan niet de ondermijning zelf, maar de criminele daad die door ondermijning gefaciliteerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld enige tijd voor of na de misdraging, zoals hulp bij de voorbereiding of de afhandeling van een overval. Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen de zichtbare misdragingen als kernproblemen, en de faciliterende activiteiten ervoor of erna als ondermijning zie zichtbare ondermijning ondermijning misdragingen De centrale misdraging crimineel of anderszins is over het algemeen duidelijk zichtbaar.

Ondermijning zit daar meestal voor of na, als voorbereiding of als afhandeling. Tot zover behelst ondermijning een scala aan activiteiten die rondom criminele feiten plaatsvinden om die voor te bereiden, te faciliteren of te verbergen. Hiermee kijken we echter nog vooral naar de ondermijners zelf. Wie zijn het en wat doen ze. Dit is de gangbare manier van kijken bij de aanpak van reguliere criminaliteit. Maar ondermijning is meer dan een nieuwe categorie criminaliteit, en ondermijning is niet altijd een ernstig crimineel feit.

Soms is de activiteit zelf niet eens strafbaar! Dus door alleen met de conventionele politiebril te kijken naar het wie en wat kan ondermijning niet effectief aangepakt worden.

Laten we de zaak eens omdraaien, en ook kijken naar de ondermijnden. De ondermijnden zijn al die organisaties, groeperingen en instanties die de fundamenten van onze maatschappij vormen en beschermen. Politie en justitie zijn een belangrijke speler, maar we zien daar ook de overheid, de gemeente, de belastingdienst, zorginstellingen zoals bureau jeugdzorg, en bijvoorbeeld scholen.

Elk van deze partners heeft een eigen taak in het beschermen van de fundamenten van de maatschappij, en tezamen vormen zij een stelsel die de maatschappij, de bovenwereld, beschermt tegen de onderwereld. Dit stelsel kunnen we eenvoudig weergeven als een beschermende muur. Elke partner vormt een cruciale bouwsteen in deze muur. Bijvoorbeeld de politie die criminelen oppakt, de gemeente die vergunningen controleert en de zorginstellingen die de zwakkeren onder ons helpen.

En het zijn niet alleen maar de overheidsinstellingen. Ook maatschappelijke organisaties kunnen daar een rol in hebben, zoals verenigingen of religieuze instellingen. En zelfs particuliere organisaties kunnen hieronder vallen, zoals bijvoorbeeld winkels die samenwerken om een winkelcentrum veilig te houden, bedrijven die onderling toezien op integer handelen of woningbouwverenigingen die zich actief opstellen in de buurten waar zij veel woningen hebben.

Tenslotte spelen ook de inwoners van de stad zelf een niet te onderschatten rol in het beschermen van de fundamenten van de samenleving. Het zijn de Amsterdammers Amstelveners, Diemenaren, etc.

En het zijn de inwoners van het hele land die gezamenlijk de algemeen heersende moraal in Nederland bepalen, en daarmee de facto bepalen wat wel en niet geaccepteerd gedrag is. Hierbij speelt ook de media een grote rol, net zoals de verschillende religies en haar vertegenwoordigers. De normatieve overtuiging die de maatschappij op zichzelf toepast is de eerste drempel voor kwaadwillenden om geen activiteiten te ontplooien die kunnen leiden tot ondermijning.

Belastingfraude is bijvoorbeeld een veel groter probleem in landen waar dit veel meer sociaal geaccepteerd is. Uiteraard hanteert niet iedereen dezelfde normen. Het is de omvang van de afwijking op een norm die tot ondermijning kan leiden, zoals bijvoorbeeld bij radicalisering. En omgekeerd is het dus per definitie de eenduidigheid van een norm die leidt tot bescherming tegen ondermijning.

Daarom is de onderlinge aanspreekbaarheid van burgers daarbij van groot belang. Hoe beschermen ze de maatschappij? Nu we weten wie het zijn, kunnen we kijken naar wat ze doen. Elke partner heeft een eigen taakgebied. In de muuranalogie is dat alles dat binnen de bouwsteen zelf valt. De methode van aansturing en verantwoordelijkheid ligt per partner anders, en de eigen taak moet daarom ook absoluut de eigen verantwoordelijkheid van de partner zelf blijven.

Alles uit het eigen taakgebied, dus alles dat binnen de bouwstenen zelf hoort, valt daarmee buiten de reikwijdte van deze verkenning. We gaan er immers vanuit dat elke partner zijn uiterste best doet om de eigen taak zo goed mogelijk uit te voeren.

Het succes van een gezamenlijk front tegen ondermijning is daar zelfs afhankelijk van. Ondermijning bestaat uit alle activiteiten die daartussen door kunnen lopen zonder dat een van de partners het zien, of er iets tegen kan doen.

Dit thema wordt verder uitgewerkt in paragraaf 3. Elke partner heeft een eigen taak, maar geen van de partners heeft het bestrijden van ondermijning als primaire taak. Ondermijning is niet altijd een duidelijk omschreven misdrijf. De bestuurlijke overtredingen zijn niet altijd even helder, en de aantasting van het vertrouwen van de burger verloopt meestal verraderlijk ongemerkt. De stippellijn in figuur 1 geeft dit fenomeen weer. Als deze taakgebieden niet goed aansluiten ontstaan er kieren, en in deze kieren kan ondermijning plaats vinden.

Dit is de holle ruimte tussen de bouwstenen waar het kan broeien zonder dat een van de partners het ziet. Daar worden de dingen voorbereid die opeens binnen het taakgebied van een van de partners opduikt.

Waar komt die groepering opeens vandaan? Hoe kan het dat deze branche opeens zwaar vervuild is? Dit kan omdat de voorbereidende en faciliterende ondermijning plaats vindt tussen de blikvelden van alle partners in. En zo vormt het ongezien de verbinding tussen de onderwereld en de bovenwereld.

Binnen het eigen taakgebied gaat alles goed, maar in de kieren ertussenin wordt gestaag gewrikt aan de fundamenten van de maatschappij, totdat dit een dusdanige omvang heeft gekregen dat het plotseling aan de oppervlakte komt.

Het is duidelijk dat de taakgerichte blik, die effectief is binnen de eigen taak, niet meer toereikend is om deze taakoverschrijdende ondermijning te voorkomen. Om deze substantieel aan te pakken is een andere blik vereist.

Een andere blik bij alle partners, te beginnen bij onszelf, de politie. Dit is de doelgerichte blik. Waar de taak bestaat uit een verzameling activiteiten die ontplooid moeten worden om een bepaald resultaat te behalen, is het doel een beschrijving van het gezamenlijke eindresultaat.

Ook als de taak goed 36 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. De taakuitvoering staat ook onder invloed van bijvoorbeeld de beschikbare capaciteit. Het doel daarentegen is onafhankelijk daaraan. Binnen de politie liggen de taak binnen het gebied van opsporing, handhaving van de openbare orde en hulp bieden aan hen die dit behoeven.

Het doel ligt echter veel hoger, bij een veilige maatschappij. Een dergelijk maatschappij-breed doel kan simpelweg niet door de politie alleen gehaald worden. Het gaat hier dan ook niet alleen om het eigen doel want realistisch zou dat alleen een herformulering van de eigen taak kunnen zijn maar om het gezamenlijke doel van alle partners samen. De vraag is dan ook: Wat willen we, partners in de structuur die de fundamenten beschermen, met z n allen bereiken?

Vanuit die vraag kan elke partner met een brede blik naar het doel van de totale beschermende structuur kijken. Als er dan ergens een probleem aangepakt moet worden zou het niet meer uit moeten maken wiens taak het is. Het aanpakken van dat probleem is onderdeel van het bereiken van het gezamenlijke doel, en daarvoor is iedereen even verantwoordelijk.

De groeiende impact van ondermijnende activiteiten laat zien dat de tijd voorbij is waarin de bescherming van de bovenwereld kan worden onderverdeeld in een aantal losse taken. Het is één gezamenlijke taak. Want ondermijning stopt niet bij de grenzen van een taakgebied, dus waarom wij wel?

Prioriteiten Om tot een efficiënte aanpak van het gezamenlijke doel te komen kan deze opgesplitst worden in verschillende subdoelen. Subgroepen van relevante partners kunnen hiermee per subdoel onderling inventariseren welke mogelijkheden zij hebben in de aanpak.

Een combinatie van mogelijkheden vaak in de vorm van bevoegdheden of een specifieke informatiepositie biedt weer geheel nieuwe, voorheen niet bestaande mogelijkheden. Ook hier vindt een ommekeer in denken plaats: Om tot een breed gedragen set van subdoelen te komen is het belangrijk dat deze bij de individuele partners ook als zeer relevant ervaren worden.

Iedere partner heeft zijn eigen prioriteiten, en alleen als deze prioriteiten onderling gesynchroniseerd worden kan er met een gezamenlijke doelgerichte blik gekeken worden. Dit zal voor elke partner resulteren in drie soorten onderwerpen: Onderwerpen met prioriteit voor jezelf, maar niet voor andere partners 2.

Onderwerpen met prioriteit voor andere partners, maar niet voor jezelf 3. Onderwerpen met prioriteit voor jezelf en voor andere partners De synchronisatie van prioriteiten zal logischerwijs binnen de derde categorie het soepelste verlopen. Toch is het belangrijk om ook te investeren in de tweede categorie.

Als elke partner onbaatzuchtig bereid is om mee te werken aan onderwerpen die intern geen prioriteit hebben, maar wel bij enkele partners, dan zal er vanzelf een situatie ontstaan waarbij ook onderwerpen uit de eerste categorie, die alleen binnen de eigen organisatie prioriteit hebben, door partners ondersteund worden.

Opmerkelijk hierbij is dat enkele partners tijdens de verkenning expliciet aangaven niet alleen veel te verwachten van samenwerking tussen publieke partners onderling, maar ook tussen publieke en private partners.

De indruk bestaat dat, in tegenstelling tot samenwerking van publieke partners onderling, de samenwerking tussen publieke en private partners voor de criminele wereld geheel onverwachts zal zijn. Een gedeelde doelstelling met gesynchroniseerde prioriteiten betekent ook dat het lastig wordt om als partner individueel de resultaten te meten. Voor de eigen taak is dat nog steeds mogelijk, maar wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de afname in ondermijnende activiteiten?

Welke partner krijgt de credit voor het gezamenlijk opschonen van een bepaalde branche? Ook hier is een andere manier van denken nodig. Met een gezamenlijk doel zal geen van de partners zijn resultaten nog kunnen halen.

Ook deze resultaten moeten worden afgestemd, en kunnen alleen overkoepelend beoordeeld worden. En geen van de partners kan zelf met de eer strijken, die is voor alle partners samen. Dit zal een van de moeilijkste aspecten zijn van deze nieuwe manier van werken. Oude leiders zijn vaak nog sterk gefocust op de verdeling van verantwoordelijkheden, macht en wie het behaalde succes mag presenteren in de media.

Zij zullen grote moeite krijgen om te accepteren dat er niet alleen geen antwoord op deze verdeelvragen meer komt, maar dat de vragen zelf achterhaald zijn. We zijn allemaal verantwoordelijk Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Tenslotte zal van deze leiders verwacht worden dat zij behaalde successen minder op het eigen conto, en meer op het gezamenlijke conto zullen schrijven.

Een telefoontje met het verzoek om in een televisieprogramma te gaan zitten is voor veel hoge functionarissen altijd aanlokkelijk, maar de verdeling van verantwoorvoor het gezamenlijke doel, en we strijken allemaal met de eer. En wie er bij de praatprogramma s op tv mag gaan zitten kan gewoon rouleren. Maar daar doen we het niet meer voor, we doen het voor de burger en de maatschappij. Nieuw leiderschap Nieuwe doelen, nieuwe blik, nieuw soort prioriteiten, nieuwe resultaatmeting en nieuwe verdelingen van verantwoordelijkheid, macht en media.

Een nieuwe aanpak van ondermijning heeft nogal wat gevolgen. Het is nuttig om even stil te staan bij de mensen voor wie deze gevolgen als eerste duidelijk zullen worden: Politieleiders bijvoorbeeld die de samenwerking opener tegemoet zullen moeten treden, of politici die meer zullen moeten luisteren naar de prioriteiten van organisaties die niet onder hun directe aansturing staan, en managers uit het bedrijfsleven en de non-profit sector zullen moeten erkennen dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid van de samenleving.

Van deze leiders zal langzaam een nieuw soort leiderschap verwacht worden. De brede doelgerichte blik als vervanger van de enge, taakgerichte blik komt als eerste in hun naar voren. De samenwerkingsgerichtheid en het gezamenlijk met de partners kijken naar de mogelijkheden van de partners gezamenlijk is een kwaliteit die nieuwe leiders bewust moet worden bijgebracht. De bedrijfscultuur bij veel partners is nu nog erg gesloten. Leiders en managers die hierin zijn grootgebracht zullen de mogelijkheid moeten krijgen om ook in hun eigen denken en doen een cultuurverandering door te maken.

Het loslaten van de eigen prioriteiten en werken met gezamenlijke doelstellingen vereist een hoge mate van flexibiliteit. Bovendien speelt er een vertrouwenskwestie mee. Omdat de resultaatmeting niet meer alleen over de eigen resultaten gaat, zullen leiders en managers in de toekomst steeds meer afgerekend gaan worden op resultaten waar ze zelf niet de totale controle of invloed op hebben.

Ze zijn 38 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Al met al is deze omschakeling geen sinecure, zeker niet voor diegene die al heel wat dienstjaren in het oude stramien achter de rug hebben. Een dergelijke cultuurverandering zal, zoals alle cultuurveranderingen in alle culturen, jaren, zo niet een kleine bedrijfs- generatie duren. Dat laat achter onverlet dat met de inrichting van deze nieuwe manier van denken maar beter zo snel mogelijk begonnen kan worden. Want de maatschappij, en de ondermijners daarin, wachten niet op ons.

Ondermijning in de maatschappij 40 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Uitleg schema De maatschappij is gefundeerd op een aantal sleuteldomeinen: Dit wil zeggen dat de maatschappij goed functioneert als deze sleuteldomeinen goed functioneren. In hoofdstuk 6 wordt een niet-limitatieve opsomming van een aantal van deze sleuteldomeinen gegeven. Raakt een van deze sleuteldomeinen aangetast dan betekent dat een aantasting van de stabiliteit van de maatschappij.

Deze sleuteldomeinen vormen samen de ruggengraat van de maatschappij, en zijn onderverdeeld in de zes maatschappelijke SEPTED categorieën Sociaal-cultureel, Economisch, Politiek, Technologisch, Ecologisch en Demografisch. De verantwoordelijkheid voor het beschermen van deze maatschappelijke fundamenten is breed verdeeld.

Er zijn veel verschillende organisaties of instellingen in de maatschappij die als taak hebben het beschermen van een of meerdere van de sleuteldomeinen uit de fundamenten. Samen vormen de partners een soort beschermende laag die de fundamenten van de maatschappij beschermt. Uiteraard maken de partners zelf ook deel uit van de fundamenten, maar zij hebben met hun beschermende verantwoordelijkheid een bijzondere rol.

Zo is de financiële sector een belangrijk economisch fundament banken zijn bijvoorbeeld een sleutelbranche , maar de AFM heeft de beschermde rol. Ondertussen kunnen op allerlei plekken in de maatschappij pogingen tot ondermijning ontstaan. Het gaat hier dan om allerlei pogingen om door de beschermde muur heen te dringen, en een of meerdere van de sleuteldomeinen in de fundamenten aan te tasten.

Deze ondermijning vindt plaats als het kwaadwillenden lukt om tussen de partners, de bouwstenen van de beschermende laag, door te glippen en bij de fundamenten te komen.

De bouwstenen zelf worden goed in de gaten gehouden door de partners, maar wie kijkt er naar de kieren en gaten tussen de bouwstenen in? Dat is waar ondermijning doorsijpelt en doorettert. In hoofdstuk 5 geven we een overzicht met voorbeelden van alle vormen van ondermijning die we in Amsterdam aantroffen. Deze ondermijning wordt bevorderd of geremd door allerlei factoren in de maatschappij.

Een goed controleorgaan bijvoorbeeld remt ondermijning in die betreffende sector, terwijl de mogelijkheid tot verregaande anonimiteit ondermijnende activiteiten juist kan bevorderen. Zo zijn er vele factoren die, binnen de maatschappij, invloed hebben op het ontstaan en voortbestaan van ondermijning.

Een overzicht van een aantal opvallende factoren die we vonden staat in hoofdstuk Zelfreinigend vermogen Ondermijning van binnenuit De focus in deze verkenning ligt op ondermijning die plaatsvindt in de open ruimte de kieren tussen de partners de bouwstenen in.

Desondanks bestaat er ook altijd het gevaar van ondermijning binnen een bouwsteen zelf. Als criminelen of criminele organisaties gebruik maken van infiltratie of corruptie binnen een van de partners om op die manier het ontplooien van criminele activiteiten te bevorderen dan is dat zeer harde ondermijning.

Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan infiltratie binnen politie of justitie om informatie te verkrijgen of onderzoeken te beïnvloeden, infiltratie binnen gemeente of de politiek om de besluitvorming te beïnvloeden of aan criminelen die lid worden van verenigingen of brancheorganisaties om betere toegang te krijgen tot informatie of expertise vanuit die sector of branche.

En ook zonder bewuste inmenging van criminele organisaties kunnen er intern bij een partner dingen gebeuren die ondermijnend werken, of ondermijning bevorderen. In hoofdstuk 7 staat een groot aantal ondermijningsbevorderende factoren omschreven, waarvan een aantal betrekking heeft op de kwaliteit en integriteit van het interne functioneren van de partners.

Al deze mogelijke aantastingen van de interne integriteit van een bouwsteen betekenen nog niet dat een bouwsteen daarmee direct volledig rot is. Zelfs in het ergste geval, als het probleem een persoon of onderdeel rechtstreeks uit een bouwsteen betreft zoals bijvoorbeeld een corrupte politieagent, dan blijft de bouwsteen zelf meestal gewoon intact.

Zolang de bouwsteen beschikt over afdoende zelfreinigend vermogen is de bouwsteen daarmee bestand tegen Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland Hieruit komt een beeld naar voren waar enkele principes in te herkennen zijn. Deze worden hieronder uiteengezet. Methodes van integriteithandhaving Ter bestrijding van interne schendingen van de integriteit hebben veel bouwstenen een eigen onderdeel of instantie opgericht.

Brancheverenigingen kennen eigen tuchtcommissies, medische instellingen kennen de medische tuchtraad en sommige overheidsinstellingen hebben een eigen bureau integriteit. De werkwijze verschilt echter. In de commerciële sector is het belang van een integer imago vaak gekopforse interne overschrijdingen van de integriteit.

Dit zelfreinigend vermogen is de verzameling van alle activiteiten en principes waarmee een bouwsteen een partner zichzelf beschermt tegen interne integriteitschendingen. Hier kan een breed scala aan methodes onder vallen, van screening van agenten, trainingen voor managers en camera s op gevoelige locaties. De wijze waarop gesignaleerde schendingen vervolgens worden afgehandeld is in het bijzonder relevant voor het zelfreinigend vermogen.

Dit bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van het zelfreinigend vermogen van een organisatie of branche. De politie kan en mag daar geen dominante sturende rol in spelen. Dit onderdeel van het rapport is dan ook louter bedoeld als handreiking en ter informatie voor de politie en haar partners. Het zelfreinigend vermogen wordt door de verschillende partners heel verschillend ingevuld. De politie is voor ons uiteraard het duidelijkste voorbeeld, omdat deze verkenning daar zijn oorsprong heeft.

Maar ook de werkwijze van het Bureau Integriteit en haar achterliggende filosofie zijn uitgebreid aan bod gekomen binnen deze verkenning.

In de theorie is deze kwaliteit van het zelfreinigend vermogen tot dusver afgedaan als de verantwoordelijk van de betreffende partner zelf. Binnen deze verkenning is er echter wel degelijk kennis opgedaan over de verschillende wijzen waarop hier invulling aan gegeven wordt, de voor- en nadelen hiervan en de bijbehorende consequenties.

Omwille van de compleetheid, en om de opgedane kennis en ervaringen uit deze verkenning breed te delen, zal in deze paragraaf dieper ingegaan worden op de verschillende manieren waarop het zelfreinigend vermogen bij de diverse partners is georganiseerd. In de verdere uitwerking van de nieuwe aanpak van ondermijning komt het zelfreinigend vermogen echter niet meer als onderwerp naar voren.

Het reguleren en controleren van de interne integriteit blijft immers primair 42 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. Bij schendingen van integriteit ontstaat daar vaak de neiging om de affaire zo veel mogelijk intern af te handelen, en er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven. In deze gesloten aanpak van integriteitschendingen wordt het imago beschermd doordat het lijkt alsof er nooit integriteitschendingen plaatsvinden.

Het voordeel hiervan is dat het imago inderdaad onbevlekt blijft. Het nadeel is dat het moeilijk is om objectieve toetsing te garanderen en dat integriteitschenders niet altijd adequaat gestraft of geweerd specifieke preventie worden. Ook bestaat hierbij het risico dat als er toch iets uitlekt dit snel kan leiden tot een fors schandaal. Deze methode wordt onder andere gehanteerd binnen de advocatuur, het notariaat en de medische wereld.

Een andere manier om het imago te proberen te beschermen tegen schade door interne integriteitschendingen is om de aanpak van deze incidenten juist breed uit te dragen.

Het imago wordt beschermd door te laten zien dat schendingen snel en adequaat worden aangepakt. Deze transparante aanpak heeft als voordeel dat de kwaliteit van de integriteitbewaking gecontroleerd hoog is, en de afhandeling straf en specifieke preventie meestal adequaat is.

Het grote nadeel van deze methode is dat de herhaalde publieke aandacht het idee kan wekken dat er veel schendingen voorkomen, zeker als in vergelijkbare sectoren de andere methode wordt gehanteerd, waardoor het verschil des te groter lijkt. Deze methode vinden we vaak bij overheidsinstanties en instellingen die geen primair commercieel belang hebben politie, gemeente.

Uiteraard zijn beide methodes extreme uitersten, en zal in veel sectoren de interne behandeling van integriteitschendingen een combinatie van deze twee methodes behelzen.

Beide methodes zijn niet feilloos. Het imago van de politie heeft al sinds jaar en dag toch te leiden onder het feit dat zij bijzonder open is over wat er af en toe intern mis gaat. Op internet ontstaan geregeld sites 12 die misdragingen van de politie aan de kaart stellen, en het is een populair klaagonderwerp op feestjes en in de kroeg. Hoewel het vaak gaat om misverstanden zoals zonder zwaailicht door rood licht rijden of op de stoep parkeren, die onder de normale politiebevoegdheid vallen, zijn er wel degelijk misstanden binnen de politie die naar buiten komen vanwege het relatieve open integriteitsbeleid van de politie.

Desondanks is het integriteitsbeleid van de politie effectief 13, en de geleden imagoschade beheersbaar. De manier waarop het politie haar gezag uitoefent heeft waarschijnlijk vooralsnog meer invloed op het imago. Net zoals de politie wordt bij de meeste branches de interne integriteit ook intern bewaakt.

Het verschil is dat commerciële branches een veel groter belang hebben bij een goed imago, en zich dus minder snel durven te wagen aan de openlijke methode zoals gebruikelijk bij politie en bestuur. De meeste branches kennen wel een instantie of organisatie die de interne integriteit bewaakt. Advocaten vallen onder het tuchtrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten, het zelfreinigend vermogen van notarissen is geborgd in de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het medisch tuchtcollege bestaat uit een groep gerenommeerde artsen.

Het gebeurt echter maar zelden dat maatregelen of activiteiten vanuit deze organen publiek bekend worden. Het is echter niet zo dat er binnen deze branches minder integriteitoverschrijdingen plaatsvinden.

Sterker nog, advocaten en notarissen komen in deze verkenning zelfs als risicogroepen naar voren zogeheten sleutelbranches, zoals we later zullen zien. Er is dus vanuit de maatschappij feitelijk geen enkel zicht op de effectiviteit van het zelfreinigend vermogen van deze branches.

Bovendien, als er dan een keer een integriteitprobleem naar buiten komt is de proportie hiervan direct een stuk forser, mede door de geheimzinnigheid die er omheen hangt Geenstijl. Met andere woorden, als de corruptie dermate groot wordt dat het eerder regel dan uitzondering is, kan de interne integriteit alleen nog hersteld worden door extern ingrijpen.

Binnen Nederlandse overheidsorganen is corruptie in deze omvang niet waarschijnlijk, maar in een stad als Hong Kong heeft deze situatie lange tijd ontstaan, en is er sindsdien veel ervaring opgebouwd met de gecentraliseerde aanpak van corruptie met andere woorden, het herstellen van de interne integriteit.

Meer informatie hierover staat beschreven als best practice in hoofdstuk 9. Het is zoals gezegd bijzonder onwaarschijnlijk dat deze situatie zich ooit in Nederland zal voordoen, zeker niet binnen overheidsorganen.

Er zijn echter brancheorganen die notoir onwillend zijn om intern de eigen integriteit te verbeteren. Ook als de omvang niet kritiek is kan een dergelijke onwil als kritieke massa gezien worden, waardoor er tevens een situatie bestaat die ervoor zorgt dat de interne integriteit niet meer intern gewaarborgd kan worden.

In zulke gevallen is het de verantwoordelijkheid van de partners die dicht op het werkgebied van de betreffende branche zitten om deze ontwikkeling te signaleren en, bij voorkeur middels het bestuur, een externe invloed in te stellen die de interne integriteit in die branche waarborgt.

Dit is echter een zwaar middel, en valt buiten de taak van de politie. De gemeente is, middels een drieledige aanpak, inmiddels druk bezig om haar eigen verantwoordelijkheid hierin nadrukkelijk te nemen. Alle partijen die bij de gemeente een vergunning aanvragen worden inmiddels door middel van de wet BIBOB gescreend op criminele achtergronden. Dit geldt ook voor alle grote bedrijven die opdrachten voor de gemeente willen gaan uitvoeren.

Het is vooral de wet BIBOB en het gemeentelijke Van Traa team die kunnen zorgen dat binnen bepaalde branches die hun eigen integriteit niet meer kunnen waarborgen bijvoorbeeld de Amsterdamse seksindustrie op de wallen de integriteit wordt hersteld. Deze aanpak is echter beperkt tot branches die afhankelijk zijn van gemeentelijke vergunningen. Daarbuiten zijn de mogelijkheden ook voor de gemeente erg beperkt.

Het enige overgebleven bestuurlijke niveau die dan nog iets aan de integriteit binnen een ontspoorde branche kan doen is de landelijke overheid. Gelukkig zitten er vele stappen voordat het zover komt dat de overheid extern in moet grijpen om de interne integriteit van een organisatie of branche te herstellen.

Een bredere samenwerking tussen de partners zal, behalve de hier geschetste voordelen in de aanpak van ondermijning, ook leiden tot een beter inzicht in elkaars integriteithandhaving. Potentiële problemen zullen daardoor in de toekomst eerder door de partners bij elkaar worden gesignaleerd en aangekaart.

Hopelijk wordt door de huidige aandacht voor ondermijning de noodzaak van meer samenwerking duidelijk, en zal deze ontstaan uit een gezamenlijke sense of urgency. Niet elke partner zal de wederzijdse verantwoordelijkheid voor elkaars integriteit op dezelfde manier oppakken. Bovendien dient er rekening gehouden te worden met de wijze waarop de verschillende partners nu al intern hun integriteit bewaken.

Zoals we zien zijn er verschillende manieren waarop partners hun zelfreinigend vermogen praktiseren. Dit is soms een gevoelig onderwerp, maar zegt ook veel over de openheid die binnen een bouwsteen aanwezig is. En openheid naar buiten toe is uiteindelijk de enige echte garantie voor een goedwerkend zelfreinigend vermogen naar binnen toe. Voorbeeld van de gesloten aanpak: Deze neuroloog stelde tussen en een groot aantal verkeerde diagnoses onder andere Alzheimer, Parkinson of M.

Als in een klacht over hem binnenkomt wordt dit door het MST afgekocht, inclusief een geheimhoudingsplicht voor de patiënt inclusief een boetesanctie op het niet nakomen daarvan.

Toen de misstanden uiteindelijk intern volledig uitkwamen is besloten geen aangifte te doen en het medisch tuchtcollege niet in te lichten. In plaats daarvan krijgt de neuroloog de mogelijkheid om een aangifte en onderzoek te ontlopen door een overeenkomst met het MST te sluiten waarin hij toezegt met vervroegd pensioen te gaan en zijn beroep dus niet meer uit te oefenen 44 Over ondermijning Politie Amsterdam-Amstelland. In ruil daarvoor krijgt hij zijn salaris tot aan zijn vervroegd pensioen doorbetaald 17 maanden , zal het vertrek intern als vervroegd pensioen worden gecommuniceerd en worden er geen mededelingen naar buiten gedaan.

Al met al een klassiek voorbeeld van de gesloten aanpak: Later blijkt Jansen-Steur toch weer als neuroloog aan het werk te zijn, in Duitsland. De poging de affaire te beheersen middels een eigen overeenkomst in plaats van melding bij de controlerende instanties heeft niet gewerkt, en de affaire komt uiteindelijk toch landelijk in het nieuws. In de pers verweert toenmalig MST-bestuurder Tom Zijlstra zich en legt de schuld bij Jansen s toenmalige collega s niet oplettend genoeg , de Duitse kliniek laks in het nachecken van referenties en Jansen zelf, die zich niet aan de overeenkomst hield.

Hij blijft achter de overeenkomst zelf staan 16 en daarmee achter de gesloten aanpak. Naar aanleiding van deze affaire vraagt het MST een commissie om onderzoek te doen naar de handelswijze van Jansen-Steur en de rol van de betrokken actoren.

Op 1 september presenteren zij het rapport En waar was de patiënt waarin harde kri- tiek op de gesloten aanpak van het MST wordt geuit. De verantwoordelijkheid wordt bij verschillende actoren gelegd, met als voornaamste drie de collega s, het bestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De collega s van Jansen-Steur wordt een te afwachtende en gelaten houding verweten inzake de ondermaatse dossiervoering van Jansen-Steur.

Tevens heeft men zich niet afgevraagd wat de consequenties voor de patiëntenzorg zouden kunnen zijn. Deze conflicten vormden echter voor de RvB geen aanleiding voor vragen over de kwaliteit van zorg.

Inzake de gesloten aanpak stelt het rapport: De inspanningen van de RvB waren er vervolgens op gericht de affaire binnenskamers te houden om reputatieschade voor Jansen en voor het ziekenhuis te voorkomen. Hij de RvB, red. En over de afgesloten overeenkomst: De vertrekregeling met Jansen diende zowel ter bescherming van Jansen, het ziekenhuis als van patiënten. Dat laatste gold overigens in beperkte mate.

De regeling nam het risico voor patiënten in het MST weg, maar niet voor patiënten in andere regio s of in buurlanden. Door de IGZ slechts uiterst summier te informeren heeft de RvB welbewust de weg van een onafhankelijk oordeel over het functioneren van Jansen en de aangerichte schade afgesneden.

Zowel tijdens de affaire De IGZ heeft zich al met al in deze kwestie veeleer als sparring partner van het MST en van Jansen opgesteld, dan als toezichthouder en handhaver van de kwaliteit van zorg, pag. Zo zou Jansen-Steur momenteel nog steeds als neuroloog aan de slag kunnen gaan, er zijn door de IGZ geen beroepsbeperkende maatregelen ingesteld.

Wat was het nut geweest op dat moment de publiciteit te zoeken terwijl ik een effectieve oplossing had geregeld?. Daarmee is het een duidelijk geval van ondermijning. Maar omdat de hele situatie zich binnen de interne integriteit van een branche een partner, oftewel een bouwsteen afspeelt ligt de verantwoordelijkheid voor een goede afhandeling primair bij die partner in dit geval dus de collega s en de RvB van het MST en de inspectie voor de gezondheidszorg IGZ. De falende afhandeling binnen de branche laat vervolgens zien welke gevaren er kleven aan de gesloten aanpak van integriteitschending.

Momenteel geeft een aantal van de betrokken actoren elkaar de schuld. Tom Zijlstra s visie geeft hij in zijn weblog waarmee hij overigens wel de enige is die publiekelijk introspectief is, een lovenswaardige eigenschap.

Hij onderschrijft de conclusies bijna allemaal, maar verweert zich tegen een cruciaal aspect: De ergste misvatting van het rapport is echter dat men de wijze waarop Jansen-Steur met stille trom kon vertrekken NB: Dat stond mij helemaal niet voor!

Nee, wat me met dat vrijwillige, stille vertrek van Jansen-Steur voor ogen stond was: Hij was een zielig, ziek mens en zijn val was peilloos en ik vind nu eenmaal dat iedereen nog een kans verdient op een leefbaar leven Goede of slechte ondermijning? Abortus Ondermijning is het verzwakken of aantasten van de fundamenten van de maatschappij. Maar soms is dat nog niet zo slecht.

Soms zijn die fundamenten verouderd, of gebaseerd op normen en waarden die de huidige maatschappij niet meer vertegenwoordigen. In zulke gevallen kan ondermijning onderdeel zijn van een noodzakelijk proces van vernieuwing en vooruitgang.

Soms moeten bepaalde fundamenten van de maatschappij verzwakt en zelfs gesloopt worden, om plaats te maken voor nieuwe fundamenten. Helaas is het op het moment van de ondermijning zelf vaak nog niet duidelijk of er sprake is van slechte ondermijning, die fundamenten aantast waar we nog helemaal niet vanaf willen, of van goede ondermijning, die overbodig geworden fundamenten opruimt om plaats te maken voor nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij.

In mei stonden er enkele bussen met M. Zij stonden klaar om in te grijpen bij de abortuskliniek Bloemenhove 18, die bezet was omdat toenmalig minister van Justitie Van Agt besloten had deze te sluiten wegens onzorgvuldig handelen.

Abortus was in die tijd nog niet wettelijk geregeld, en werd door de politiek slechts gedoogd. De sluiting van Bloemenhove werd door velen gezien als een poging van de regering om aan dat gedogen een einde te maken.

Vrouwen die voor het recht op abortus in het geweer kwamen bezetten toen de kliniek, en een nationale rel was geboren. De zaak is uiteindelijk goed afgelopen d. De bezetting eindigde, de kliniek bleef open en de M.